Lokalvalg
Dette er de viktigste sakene for LO-medlemmene i valgkampen
Faste, hele stillinger og at ansatte får tilstrekkelig tid til god eldreomsorg er de viktigst foran lokalvalget.
Anna Granqvist (illustrasjon)
helge@lomedia.no
LO-medlemmene er i stor grad enige om hvilke saker som er viktigst for dem. Det viser resultatet av en omfattende medlemsundersøkelse, hvor mer enn 86.000 medlemmer har svart på spørsmål.
Medlemmene har fått beskjed om å nevne de tre viktigste sakene innenfor to områder: arbeid og velferd.
Når det gjelder arbeidsliv, er det hele og faste stillinger som troner øverst.
• 53 prosent har svart at flere faste, hele stillinger i kommunen er en av de tre viktigste sakene.
• 46 prosent har svart at kommunene må ansette flere medarbeidere framfor å leie inn folk fra vikar- og bemanningsbyråer.
• 37 prosent har svart at alle som jobber i kommunene fortjener lønnsvekst, ikke bare de gruppene det er størst konkurranse om.
• 28 prosent mener det må ansettes flere medarbeidere med riktig utdanning i helse, velferd og undervisning.
• 22 prosent har svart at det må bli flere lærlingplasser, i både offentlige og private virksomheter.
Innenfor velferdsområdet er det eldreomsorg som rangeres øverst av de viktigste sakene.
• 59 prosent har svart at eldres behov må stå i sentrum, og at ansatte må få tid og muligheter til god eldreomsorg.
• 38 prosent har svart at helse- og omsorgstjenester ikke må settes ut på anbud.
• 37 prosent har svart at det må jobbes bedre for å forebygge sosiale problemer, skolevegring og psykiske problemer blant unge.
• 30 prosent vil at barn og unge må få mulighet til å delta på kultur- og fritidsaktiviteter, uavhengig av familiens økonomi.
• 29 prosent sier at velferdstjenestene skal drives av kommunen – ikke settes ut til private, kommersielle virksomheter.
Ungdomssaker viktige
Tre av de ti viktigste sakene for LOs medlemmer i høstens valgkamp er ungdomssaker – hvor medlemmene er opptatt av unge, psykisk helse, ulikhet og flere lærlingplasser.
Det gleder AUF-leder Astrid Hoem. Hun mener dette er tydelige og viktige krav fra medlemmene i fagbevegelsen.
– Og det er krav vi i AUF fullt og helt stiller oss bak, sier Astrid Hoem til FriFagbevegelse.
Hun gleder seg til å drive valgkamp for hele, faste stillinger, flere læreplasser og mye mer.
– Og enda mer enn jeg gleder meg til å drive valgkamp, gleder jeg meg til faktisk å gjennomføre denne politikken i samarbeid med LO og forbundene, legger hun til.
Engasjere medlemmene
Medlemsdebatten danner grunnlaget for LO i den lokale valgkampen. Målsettingen er å engasjere medlemmene og øke oppslutningen blant LO-medlemmene ved lokalvalget.
Debatten skal også bidra til å sette arbeids- og velferdspolitiske saker på dagsorden ved kommunevalget.
Det er flest medlemmer fra Fagforbundet – 34 047 i alt– som har deltatt. Fra Fellesforbundet har 10 528 medlemmer deltatt. Medlemmer fra de aller fleste forbundene har svart.
VELFERD: LOs medlemmer vil at kvaliteten på tjenestene skal være god, og de ser sammenhengen mellom faste, hele stillinger, tillit til de ansattes faglighet og kvalitet på tjenestene, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
Mange er berørt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er veldig godt fornøyd med at så mange som 86.000 LO-medlemmer har deltatt i medlemsdebatten.
Det er første gang LO gjennomfører denne i et år med lokalvalg, og ingen kongress. Dermed har det ikke vært naturlig å stille spørsmål om brennende politiske saker på den nasjonale dagsorden.
Deltakelsen er høy i alle forbundene, også i forbund som organiserer arbeidstakere i privat sektor. Det mener hun er bra.
– Når så mange som 53 prosent sier at faste, hele stillinger i kommunene er viktigste sak, er det også mange arbeidstakere i privat sektor som har krysset av for dette. Jeg tror det er uttrykk for en solidaritetstanke og en oppslutning om verdien av arbeid, mener Peggy Hessen Følsvik.
Hun mener det også skyldes at mange kjenner eller er i familie med folk som jobber i kommunene, og som sliter med å få store nok stillingsbrøker.
– Vi må huske at LOs medlemmer er brukere av kommunale tjenester, og de er pårørende til brukere. De vil at kvaliteten på tjenestene skal være god, og de ser sammenhengen mellom faste, hele stillinger, tillit til de ansattes faglighet og kvalitet på tjenestene, sier Peggy Hessen Følsvik.
Hun mener også det er verdt å merke seg at så mange peker på unges psykiske helse som et viktig tema.
– Det handler selvsagt om å styrke det psykiatriske tilbudet, men det handler ikke minst om å skape en skolehverdag, en fritid og en arbeidshverdag som forebygger psykisk uhelse og ensomhet, og som styrker de fellesskapene som holder folk friske. Ikke minst må vi sørge for at alle barn og unge har tilgang til fritidsaktiviteter og samspill på arenaer der økonomi ikke står i veien for deltakelse.
Sammen med kongress-vedtakene fra 2022 danner svarene fra denne debatten grunnlag for at LO lokalt kan stille partiene til veggs for å styrke arbeid og velferd i kommunene. Denne jobben må lokalorganisasjonene gjøre, påpeker Følsvik.