Forsker om sykefravær: – Dumt å ikke involvere verneombudet
Halvparten av verneombudene er nesten ikke involvert i arbeidet med å få ned sykefraværet på arbeidsplassen, konstaterer Fafo-forsker Rolf K. Andersen.
Rolf K. Andersen
Erlend Angelo
Saken oppsummert
cathrine@lomedia.no
– Hvis du skal få gjort noe med sykefraværet, må du ta i bruk de kreftene du har til rådighet. Da er det dumt at såpass mange verneombud ikke er involvert i arbeidet, sier forsker Rolf K. Andersen.
I en kartlegging forskningsstiftelsen Fafo har gjort av verneombudenes arbeid på norske arbeidsplasser, svarer rundt halvparten at de i liten grad eller ikke i det hele tatt deltar i sykefraværsarbeidet.
Verneombud og sykefravær
Hvor godt verneombudsordningen fungerer, avhenger av hvor engasjerte de er og av hvor mye tid og ressurser de får til å uføre vervet.
Rundt halvparten av verneombudene deltar lite eller ikke i det tatt i arbeidet med å redusere sykefravær og frafall.
Det betyr at det går an å oppnå enda mer ved å involvere flere av verneombudene i arbeidet med sykefravær.
Arbeidsgivers ansvar
At så mange verneombud ikke er involvert, betyr at det er finnes et uutnyttet potensial til å få til mer i arbeidet med sykefraværet, sier forskeren. For når vernetjenesten fungerer som den skal, kan verneombudene være med på å hindre at arbeidsmiljøet gjør folk syke. Men da må de også settes i stand til det, understreker han.
– Det betyr at verneombudene må ha kunnskap, og de må bli involvert av arbeidsgiver. Til syvende og sist er det arbeidsgivers ansvar, sier Andersen.
Ny IA-avtale understreker verneombudenes innsats
Tidligere i år ble partene i arbeidslivet enige om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtale). Det skjedde etter flere måneder med diskusjon om sykefraværet og sykelønnsordningen i Norge.
Målet med avtalen er å redusere sykefraværet og legge til rette for at så mange som mulig kan jobbe så mye som mulig.
Men det forutsetter at tiltakene for å redusere fraværet følges opp på arbeidsplassene.
Derfor skal partene i arbeidslivet bidra til at tillitsvalgte, sammen med verneombud og arbeidsmiljøutvalg, deltar aktivt i utviklingen av rutiner for oppfølging av sykefravær på arbeidsplassen, står det i avtalen.
«Den viktigste innsatsen for å få ned sykefraværet og hindre frafall gjøres av ledere, tillitsvalgte, verneombud og ansatte på den enkelte virksomhet», står det videre.
Likevel er det usikkert hvor mye en større involvering av verneombudene vil ha å si for fraværet, påpeker Rolf K. Andersen i Fafo.
– Noe sykefravær får du rett og slett ikke gjort noe med. Det skyldes andre ting enn jobben.
Eirik Dahl Viggen
Før i tiden handlet verneombudets rolle først og fremst om å hindre at noen skadet seg på jobb. Mens de siste tiårene har det psykososiale arbeidsmiljøet og organisering av arbeidet blitt stadig viktigere, spesielt når det gjelder å forebygge jobbrelatert sykefravær. Dette kan være en mulig forklaring på hvorfor så få verneombud jobber med sykefravær, tror Andersen.
– Dette er et komplekst område, og det kan være vanskeligere å jobbe med for både arbeidsgiver og verneombudene, forklarer Andersen.
Nå kommer strengere krav
Nylig sa Stortinget ja til å endre arbeidsmiljøloven sånn at det psykososiale arbeidsmiljøet blir like viktig som det fysiske arbeidsmiljøet.
Dermed blir det strengere krav til hvordan det psykososiale arbeidsmiljøet blir fulgt opp.


Nå: 0 stillingsannonser