Trøndelagskontoret i Brussel er bemannet med Kaja Dypvik, Christoffer Stenseth og Håvard Tangvik.
Sissel M. Rasmussen
Innflytelse
Kaja, Christoffer og Håvard fronter Trøndelag i EU: – Veldig mye som skjer her, vil påvirke oss
De fleste europeiske regioner har etablert seg med eget kontor i Brussel. Det har også Trøndelag.
helge@lomedia.no
sissel@lomedia.no
Det vaier EU-flagg på hvert hjørne, ispedd flagg fra Normandie, Trøndelag og Bayern. Det er ikke uten grunn.
Trøndelags Europakontor er en forening bestående av 14 medlemmer, fra næringslivet, kommuner, regionråd, fylkeskommune og Statsforvalteren.
Med et budsjett på 4,5 millioner norske kroner skal de synliggjøre Trøndelag i Brussel og bringe kunnskap hjemover om utviklingen i EU og Europa.
Håvard Tangvik leder kontoret. Han slo to fluer i en smekk. Med belgisk kone og dermed et halvt belgisk barn på tre år, fikk han jobben med å fronte Trøndelag i EU-byen.
– Norge er ikke med i EU, men er en del av EØS-avtalen. Veldig mye som skjer her, vil påvirke oss på en eller annen måte, uavhengig om du er enig eller uenig med EU. EUs indre marked er for eksempel vårt største marked. Da er det viktig å vite hva som skjer, og hvordan politikkutviklingen påvirker norske og trønderske vilkår, sier Håvard Tangvik til LO-Aktuelt.
Håvard Tangvik leder Brussel-kontoret til Trøndelag. Han har slått seg ned i nabobyen Gent.
Sissel M. Rasmussen
– Mye verdt
Tilstedeværelsen i Brussel er mye verdt med tanke på nettverk og kompetanse, men gir også mye igjen i form av deltakelse i prosjekter og synlighet, påpeker han.
Kontoret har faktisk eksistert helt siden 2001, og har bistått medlemmene på ulikt vis gjennom årene.
Trondheims «City xchange-prosjekt» er blant annet finansiert gjennom EU-midler. «City xchange-prosjekt» er et EU-prosjekt som handler om å redusere energiforbruket og produsere mer strøm enn byen forbruker selv. Visjonen er å skape energipositive byer gjennom å bruke energi smartere.
– Prosjektet er et skoleeksempel på hvordan det offentlige, akademia og næringsliv sammen kan løse samfunnsproblemer og samtidig få tilgang til internasjonalt nettverk og marked gjennom ekstern finansiering, sier Tangvik.
Powerhouse Brattørkaia er Norges største nybygde plusshus, og et resultat blant annet av EU-midler. Huset vil gjennom driftsfasen generere mer energi enn det som ble brukt til produksjon av byggematerialer, i oppføringen og ved avhending av bygget, forteller han.
– Gjennom dette prosjektet har man for eksempel fått dispensasjon i regelverk som gjør at nabobygg også kan bruke av denne overskuddsenergien.
– Til nå har det vært mange hindringer, og det er interessant at andre europeiske land kan lære av de trønderske erfaringene, sier Tangvik.
Sissel M. Rasmussen
Nytte av EU-midler
Trondheim som by hadde aldri vært det samme uten Sintef, NTNU og det brede internasjonale forskningsmiljøet, mener Tangvik.
– Gjennom tilstedeværelse i Brussel jobber vårt kontor for at flere drar nytte av blant annet EU-midler. Trøndersk representasjon øker sjansene fordi vi er til stede her hvor prioriteringene skjer og kan følge med på utviklingen, sier han.
En av oppgavene er å følge med og være en lyttepost for regionen, forteller Tangvik. På kontoret tar de imot besøk, legger opp studiebesøk, og har egne arrangementer.
Målet er rett og slett å skape europeisk interesse for regionen og binde Trøndelag og Europa enda tettere sammen, forklarer Tangvik.
Et konkret resultat av dette, nærmest symbolet på dette, er kåringen av Trøndelag som «European region of gastromony 2022», som første region i Norge.
– Vårt kontor skal ikke ta æren for prisen. Mange aktører i regionen har jobbet godt og strategisk sammen i flere år for å ha kommet dit, sier Tangvik.
Les mer: Knut har vært LOs mann i Brussel i 30 år. Nå skal han hjem
Verdifullt
Også Oslo, Nord-Norge, Vest-Norge, Stavanger og Sørlandet er eller har vært på plass med eget kontor i Brussel. Det hersker liten tvil om at det er verdifullt å være etablert her, mener Tangvik.
– Uavhengig av om du er for eller mot EU er det viktig å vite hva som skjer, fordi det påvirker oss. Vi vet heller ikke hva fremtiden bringer, poengterer han.
– Derfor er det også viktig å være strategisk. Etter at matregionen i Trøndelag ble hedret med pris, har det vært forespørsler fra flere Michelin-kokker som ønsker å besøke regionen vår. Og vi jobber nå konkret med mulighet for utvekslinger med kokker og lærlinger. Ingen hadde nødvendigvis det i tankene da regionen etablerte seg her for 20 år siden, mener Tangvik.
Kaja Dypvik og Christoffer Stenseth jobber for Trøndelag i Brüssel.
Sissel M. Rasmussen
Kaja Dypvik og Christoffer Stenseth jobber også for Trøndelag i Brussel. Førstnevnte har ansvar for å følge opp sirkulær- og bioøkonomi, mens sistnevnte jobber mest med energi og transport.
– Jeg forsøker å følge med og bistå der det er behov for det i godt samspill med de andre norske aktørene i forhold til utfordringene som berører oss, sier Stenseth.
– EU har stått i front innen den grønne omstillingen, og har også vist at de har muskler til det både politisk og økonomisk. Nå kommer USA etter. Det investeres tungt for å gjøre det enklere å bli grønn i USA. Det gjør noe med konkurransekraft både den norske og europeiske konkurransekraften. Hvis gulrøttene i USA blir bedre og det blir langt billigere å produsere grønt enn i Europa, kan det bli tøft for EU-landene, sier Stenseth.
Slik påvirker Brussel norske strømpriser: – Verden mangler gass