JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsansatteloven erstatter tjenestemannsloven:

Markus Keller har vært midlertidig ansatt i ti år

Få steder er midlertidige stillinger så utbredt som ved universitetene. Fagforeningsleder Ellen Dalen ved Universitetet i Oslo tror ikke den nye statsansatteloven vil endre på det.
I PROSJEKTSTILLING: Markus Keller er universitetslektor ved Det teologiske fakultet på Universitetet i Oslo. Han er midlertidig ansatt på tiende året.

I PROSJEKTSTILLING: Markus Keller er universitetslektor ved Det teologiske fakultet på Universitetet i Oslo. Han er midlertidig ansatt på tiende året.

Sissel M. Rasmussen

torgny@lomedia.no

Sommerferiestillheten fyller korridorene. Stolene i kantina hviler på bordet med beina i været. Men en viktig endring har skjedd for de ansatte på Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Mens studiestedene har vært så å si studentfrie, har den gamle tjenestemannsloven blitt erstattet med en ny lov, statsansatteloven. Den nye loven som trådde i kraft 1. juli, gjelder alle arbeidstakere med staten som arbeidsgiver.

Her er den nye tjenestemannsloven

Studiekvalitet

Markus Keller arbeider på Det teologiske fakultet. Faget hans er religion og politikk. I tillegg utfører han en del administrative oppgaver. Stillingen hans er knyttet til prosjektet «studiekvalitet i førsteåret». Han har ansvaret for å få mest mulig ut av ressursene ved fakultetet til det beste for studentene, bedre studiekvaliteten.

Dette er en prosjektstilling og gjør at han er midlertidig ansatt. Det er i og for seg ikke noen ny situasjon for Keller. I ti år har han vært midlertidig ansatt ved ulike enheter ved universitetet. Akkurat nå er han inne i en treårig kontrakt og har ett år igjen av kontrakten.

Keller er ikke enestående på Det teologiske fakultet. Av i underkant av 40 vitenskapelige ansatte, er rundt 15 midlertidig ansatte. I tillegg kommer de som skriver doktorgrad, stipendiater og de som får utvidet tid etter doktorgraden, «postdok» på stammespråket.

Mye mer enn prester

Teologisk fakultet er kjent for å utdanne prester, men det er så mye mer.

– I gode år tar vi inn 20 kandidater til presteutdanningen, noen år bare fem. Noen slutter, så vi uteksaminerer mellom tre og ti prester hvert år.

Vi går rundt i de studentfrie korridorene. Bak to skyvedører gjemmer det seg et mørkt rom, et kapell. Det er her prestestudentene øver, og har bønn. Benkene er i lys eik og like harde som i de aller fleste norske kirker.

KAPELL: Nede i underetasjen har fakultetet et eget vigslet rom, hvor studentene kan øve seg på prekener og gudstjenester.

KAPELL: Nede i underetasjen har fakultetet et eget vigslet rom, hvor studentene kan øve seg på prekener og gudstjenester.

Sissel M. Rasmussen

– Vi har etter hvert ganske mange muslimer her, og har ansatt en professor i muslimsk teologi, forklarer Keller. Det er vanskelig å anslå noe eksakt om hvor mange av studentene som er muslimer, men av 110 studenter ser det ut til at 40 har muslimsk bakgrunn. Det er ikke noe krav til tro for å bli student, så det finnes ikke noen statistikk over det.

Kapellet er et vigslet rom og brukes derfor ikke som et vanlig møterom, men noen muslimer synes det er greit å be i kapellet. Det er en diskusjon om det er behov for et eget muslimsk bønnerom, en mosala.

Det er også ateister og antiteister blant studentene.

Antiteister?

– Ja, personer som mener at det er viktig å bekjempe religionen. Jeg synes det er rart at de velger seg til det teologiske fakultetet.

Treårsregel

Da den nye loven for statsansatte kom, ble det framhevet at fireårsregelen skulle erstattes med en treårsregel. Etter den gamle loven kunne en kreve å få fast ansettelse etter fire år som midlertidig ansatt. Den tida er nå kuttet ned til tre år.

Keller er spent på hvordan det kommer til å virke. I dag er det mange ansettelseskontrakter som varer i tre år og 11 måneder. Da blir vikarene sendt ut på det som kalles «lufting». Etter et halvt år utenfor universitetet er en klar for nye fire år i vikariat. Dette er noe som gjelder universitetet som helhet, ikke spesielt Det teologiske fakultet.

Keller kjenner også til at det er personer som er på frivillig «lufting». De sørger for å ta seg et halvt års pause fra universitetet når de har vært ansatt i nesten fire år. Det finnes også personer på universitetet som ikke benytter seg av rettighet ene fireårsregelen gir.

Karoline ble LO-medlem på første studiedag

Uglesett

– Det akademiske miljøet er svært kompetitivt, det er beinhard konkurranse. Hvis det er noen som får fast ansettelse på feilaktig grunnlag, så kan vedkommende bli uglesett, sier Keller.

Feilaktig grunnlag?

– Ja, det blir oppfattet slik hvis noen benytter seg av fireårsregelen og får fast jobb uten å ha de nødvendige faglige kvalifikasjonene.

– I dag er mange av prosjektene fra Forskningsrådet på tre år, og det er det minste et prosjekt kan være. En bruker gjerne et år på komme seg inn i stoffet. Da blir to års prosjekter for kort, mener Keller.

Ønsker du selv en fast jobb?

– Ja, alle gjør jo det, svarer han. Han forteller at det har vært ganske trøblete å få lån med en slik tilknytning til arbeidslivet. Men det verste er egentlig uroen når kontrakten er på vei til å løpe ut. Han er far til tre barn og har slått seg ned på Hauketo i Oslo. Han trenger en fast inntekt.

– Men det er på mange måter selvvalgt. Jeg har jo den morsomste jobben en kan tenke seg, og religion og politikk er svært aktuelt, sier Keller.

Svekket stillingsvern

Ellen Dalen er leder for NTL på Universitetet i Oslo, med 1600 medlemmer. Hun tror at treårsregelen ikke kommer til å bety så mye for universitetene.

LO Stat krever at Stortinget avviser statsansatteloven

– Det viktigste med den nye loven er at det svekker stillingsvernet for statsansatte. Før var teksten at det var mulig å si opp folk hvis oppgavene var falt bort. Den nye teksten er at det lov å si opp ansatte på grunn av forhold ved virksomheten, og det er en mye rundere formulering, forklarer Dalen.

KRITISK: Ellen Dalen, leder av NTL ved UiO, er kritisk til den nye loven.

KRITISK: Ellen Dalen, leder av NTL ved UiO, er kritisk til den nye loven.

Sissel M. Rasmussen

Både loven og finansieringsmodellen er viktig for bruk av midlertidig ansatte. Mye av forskningen er basert på prosjekter. Pengene bevilges for prosjektperioden. Når prosjektet er over, er det ikke mer penger. Finansieringssystemet kommer ikke til å endre seg selv om loven er endret.

– Arbeidsgiverne utnytter dette fullt ut til å ansette folk midlertidig. Selv om prosjektene er midlertidige, trenger ikke de som jobber på prosjektet være midlertidig ansatt. Deres kompetanse kan brukes i andre prosjekter senere.

Dalen mener at arbeidsgiverne er veldig kreative når de skriver arbeidskontrakter. For eksempel kontrakter på tre år og 11 måneder.

– Det kan godt være at vi kommer til å oppleve nå at flere arbeidsgivere kommer til å definere arbeidets art til å være to år og 11 måneder, sier fagforeningslederen.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse