JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmiljøloven endres

Nå blir det mer jobbing på kvelden. Regjeringen gjør natta kortere

I dag kom forslaget om å utvide adgangen til nattarbeid
Arbeidsminister Anniken Hauglie foreslår å utvide muligheten for nattarbeid.

Arbeidsminister Anniken Hauglie foreslår å utvide muligheten for nattarbeid.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

I dag kom forslaget fra regjeringen om å åpne for mer nattarbeid. Nå er det forbudt å jobbe etter klokka 21, med mindre det er nødvendig ut fra arbeidets art. Regjeringen vil skyve denne grensa til klokka 23. Det er grunn til å vente mer kveldsarbeid.

Regjeringen forklarer forslaget slik:

«Etter arbeidsmiljøloven er arbeid mellom klokken 21.00 og 06.00 nattarbeid. Nattarbeid er tillatt dersom arbeidets art gjør det nødvendig. I virksomheter som er bundet av tariffavtale kan arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte inngå avtale om nattarbeid utover dette.

Departementet foreslår at det skal gjøres enklere å legge arbeid til tiden etter klokken 21.00, for arbeidstakere som ikke skal arbeide gjennom hele natten. Det foreslås derfor en ny bestemmelse om at arbeidsgiver og arbeidstaker kan inngå skriftlig avtale om at arbeidstaker, på eget initiativ, kan utføre arbeid mellom klokken 21.00 og 23.00.»

Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon.

Fagbevegelsen skeptisk

Både LO og Unio er skeptisk til dette, av mange grunner. Blant annet vil det få konsekvenser for bestemmelsene om døgnhvile, uten at det er spesifisert nærmere. I dag krever arbeidsmiljøloven 11 timers hvile mellom arbeidsøktene. Starter du på jobb til vanlig tid, vil det være for kort tid ifølge hvilebestemmelsene.

– Det kan raskt føre til en forlengelse av arbeidsdagen og kortere hviletid, sa førstesekretær i LO, Peggy Hessen Følsvik til frifagbevegelse.no da forslaget ble kjent for en uke siden.

Nok fleksibilitet?

Både Unio og LO poengterer at fleksibiliteten allerede er mulig i dag for de som har tariffavtale der dette er innfelt.

– Det vil kunne bidra til å utviske forskjellen mellom arbeid og fritid. Normalarbeidsdagen forskyves, noe som i neste omgang kan føre til økt press på utvidete åpningstider i skoler og barnehager, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

YS er kritisk

Også YS er negativ til forslaget:

– Enda en uthuling av arbeidsmiljøloven Når regjeringen nå endrer bestemmelsene om arbeidstid fører det til enda en svekkelse av arbeidsmiljøloven, sier YS-leder Jorunn Berland i en pressemelding

– Individuelle avtaler om kveldsarbeid kan føre til et press på den enkelte om å jobbe mer om kvelden. Vi mener det forslaget Regjeringen la frem i dag er enda en uthuling av arbeidsmiljøloven, sier Berland.

Saken blir behandlet i Stortinget i løpet av våren slik at lovendringen kan tre i kraft fra 1. juli.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Karina er helt utslitt etter 16 år som hjelpepleier

Seks polakker krevde lønn mellom oppdrag. Vant på alle punkter i retten

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse