JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
AKTIVE: Jentene på Furuset gleder seg til trening på onsdager.

AKTIVE: Jentene på Furuset gleder seg til trening på onsdager.

Jan-Erik Østlie

Idrett og forskjeller:

På Furuset skal barneidretten koste så lite at alle kan være med

I Furuset Idrettsforening skal økonomi ikke hindre noen barn fra å delta. Her kan de yngste deltakerne være med på trening for 100 kroner i halvåret.

trond@lomedia.no

– Det er ingen tvil om at ukas høydepunkt for jentene er fotballtreninga på onsdager, sier Dani Samuelsen.

Døtrene Saga (5) og Filippa (4) løper rundt på kunstgresset sammen med 15-20 andre unger.

Det er langt fra en selvfølge at alle barna som vokser opp på Furuset får muligheten til å være aktive. Blant de drøye 10.000 menneskene som bor i denne drabantbyen i Groruddalen, er det mange familier som har en krevende hverdag.

Tall fra Oslo kommune forteller at én av tre voksne som bor på Furuset, ikke har en jobb å gå til. Andelen som ikke har fullført videregående skole, er nesten dobbelt så høy som for gjennomsnittet i Oslo. En analyse fra OsloMet viser at seks av ti som bor på Furuset har innvandrerbakgrunn.

På Furuset har de valgt å se alle utfordringene som like store muligheter.

Furuset Idrettsforening som en gang var synonymt med norsk ishockey, er nå kjent for sitt arbeid med å inkludere alle i idretten og lokalsamfunnet.

Jentene som løper rundt på det grønne kunstgresset er et resultat av dette arbeidet.

Hundre kroner i halvåret sier bare hvor dyktige Furuset Idrettsforening er til å involvere alle i nærområder, sier Dani Samuelsen.

Dani har en fortid som ishockeyspiller i Furuset, og var en kraftkar som back.

Saga har insistert på å bruke oransje fotballsko, og på hodet har hun store lilla ørevarmere. Hun er ikke i ro et sekund. I det ene øyeblikket sparker hun ballen, dernest klemmer hun en instruktør, for så å sette opp farten for å springe etter en medspiller.

– For en saueflokk, humrer Dani.

Det er en perfekt storm med entusiasme, ville hyl, uventede triks, og en tur bort til mamma og pappa for drikke og skravle underveis. Under kyndig ledelse av instruktør Trine Rødsten blir det på mirakuløst vis mulig å få øras lyd.

INNKAST: Saga (5) i utfoldelse på Furuset Idrettspark sammen med andre 4.- og 5-åringer. Pappa Dani Samuelsen var tidligere back på Furuset ishockey.

INNKAST: Saga (5) i utfoldelse på Furuset Idrettspark sammen med andre 4.- og 5-åringer. Pappa Dani Samuelsen var tidligere back på Furuset ishockey.

Jan-Erik Østlie

Skuddtrening

På rekke og rad stiller jentene opp på skuddtrening fra to meters hold uten keeper. Trine Rødsten triller ballen ut, jentene legger den i ro, og tar fart. Det skal godt gjøres ikke å score på åpent mål.

Det legger ingen demper på gleden når ballen suser i nettet. Med hendene over hodet høres vill jubel.

Trine sier at det viktigste er at de skal ha det gøy, men også at de prøver å lære jentene litt orden.

– Det er klart det er en fordel å være flere når vi skal organisere øvelsene, men de er overraskende flinke til å høre etter når det er noe de er ivrige på. Etter å ha gått Alnaskolen, vet vi heldigvis hvordan vi skal behandle ungene. Det er klart at de liker å bli sett og få oppmerksomhet. Det morsomme er å se at de glemmer tid og sted når de blir ivrige, sier Trine Rødsten.

Like rundt hjørnet er det oppstart av en jentegruppe for fire- til niåringer i ishockey.

– Det er kanskje også noe å vurdere for Saga og Filippa, sier Dani Samuelsen.

ISHOCKEY: De fleste i Norge forbinder Furuset med ishockey. Bildet er fra trening ungdomshockey.

ISHOCKEY: De fleste i Norge forbinder Furuset med ishockey. Bildet er fra trening ungdomshockey.

Jan-Erik Østlie

Allidrett inne

Allidrett inne for ungene mellom ett og fire år er noe av det morsomste man har opplevd som journalist. Her er sju-åtte instruktører i sving for å holde orden på de ca. 20 ungene, slik at de ikke skal falle utafor en lang hoppemadrass som strekker seg tvers over håndballbanen.

Mødrene og en far sitter på rekke og rad på stoler og følger med. Melina på fem år elsker fotball. Mamma Derumina som opprinnelig kommer fra Nord-Makedonia, er svært godt fornøyd med tilbudet.

Jeg hadde aldri trodd at det skulle koste bare 100 kroner i halvåret. Furuset er en viktig og flink klubb. Vi prøver å komme så ofte vi har mulighet. Melina vil helst ikke at vi står over treninga. Det er jo trivelig å bli kjent med andre foreldre også, forteller hun.

MEDISINBALL: Melina (5) utøver balansekunst inne på håndballbanen i Furuset Forum.

MEDISINBALL: Melina (5) utøver balansekunst inne på håndballbanen i Furuset Forum.

Jan-Erik Østlie

11 søsken

– Ja, da. Vi kunne ha stilt et 11-lag i fotball, selv om aldersgruppen er fra to år og oppover, ler Yusra Hasan godt.

Hun er inkluderingsansvarlig i klubben, og skal være trener for det nye jentelaget i futsal.

– Jeg gleder meg enormt, sier hun.

Futsal er fotball som spilles på håndballbane med fem spillere på hvert lag, inkludert målvakt. Det tas innspark i stedet for innkast.

– Jeg kan vel bare si at min søster Nora på fem år er en av de ivrigste fotballjentene i Furuset, forteller hun.

Yusra Hasan har også ansvar for bevegelighetstrening for 20 psykisk utviklingshemmede i Furuset IF.

Her er det snakk om stor idrettsglede. De er minst like ivrige etter å trene som alle andre, forteller hun.

INKLUDERINGSANSVARLIG: Yusra Hasan, inkluderingsansvarlig, trener for Futsal og Regnbuens utøvere.

INKLUDERINGSANSVARLIG: Yusra Hasan, inkluderingsansvarlig, trener for Futsal og Regnbuens utøvere.

Jan-Erik Østlie

Brobyggerrolle

Yusra har en viktig brobyggerrolle ut til foreldre, særlig til ulike kulturer og nasjonaliteter.

Det er spesielt en utbredt holdning at jenter ikke skal drive med idrett, men i stedet konsentrere seg om skolearbeid. Vi prøver å forklare at ved å drive idrett blir jentene i bedre form, noe som er bra både for helse og skolearbeid. Det er kulturforskjeller som det tar tid å tilpasse seg til for mange foreldre, sier hun.

Yusra har som så mange andre i Furuset fått opplæring via Alnaskolen, som drives i regi av Furuset IF i Groruddalen i Oslo.

Alnaskolen har blitt en av Norges største utviklere av unge ledere innen idrett, politikk, samfunnsliv og organisasjonsarbeid.

350 frivillige

Daglig leder i Furuset Idrettsforening, Vidar H. Noreng, er stolt over Alnaskolen, som er blitt et begrep i hele Idretts-Norge.

– For en tid tilbake var vi Levanger for å dele våre erfaringer og gi tips til klubbene og kommunen der, og det var interessant for begge parter. Vi møter gjerne opp og forteller til klubber som vil lære noe av oss. Samtidig får vi mange innspill som vi kan ta med oss i det videre arbeidet, sier han.

Prosjektkoordinator ved Alnaskolen, Rune Gjelberg, kan melde at 350 personer har fått utdanning i frivillighet på skolen siden 2009.

Det er ingen overdrivelse å si at Furuset IF er en breddeklubb i videste forstand. Medlemmene har bakgrunn fra over 120 land. Vi kan med rette beskrive oss med samfunnsengasjement og idrett for alle, understreker han.

Flott fellesskap

Furuset IF har gjennom prosesser med medlemmene valgt dette slagordet: Fargerikt – Inspirerende – Fellesskap, FIF.

Nahom Jonas og Mahamed Mohamed driver både forebyggende og oppsøkende arbeid mot utsatte grupper. Hjelpeapparatet med Nav, kommunen og andre relevante aktører er ofte inne i bildet i et samarbeid med blant annet barnevernet.

Vi prøver å få vekk barn ungdom fra dårlig selskap i belastede områder. Det er stort når vi lykkes med å få folka inn i organisert idrett eller annen frivillighet. Det kan være et møysommelig og tålmodig arbeid. Vi kan snakke med foreldre, søsken, venner og skole i denne prosessen, sier Jonas.

FOREBYGGING: Ungdomskontakt Nahom Jonas (til venstre) og Mahamed Mohamed arbeider opp mot foreldre og barnevern for å få med ungdom i idrett.

FOREBYGGING: Ungdomskontakt Nahom Jonas (til venstre) og Mahamed Mohamed arbeider opp mot foreldre og barnevern for å få med ungdom i idrett.

Jan-Erik Østlie

Mohamed viser til eksempler der ungdom forsover seg til stadighet, dropper å gå på skolen eller blir småkriminelle. Mange foreldre er med rette fortvilte og vet ikke hva de skal gjøre. Det er i den sammenheng idretten kan være en redning.

– Alle er like mye verdt i Furuset IF, og det gjør noe med folk at de kan gå med samme logo på drakta. Det skaper et fellesskap. De blir en del av det store VI, understreker han.

Tredje generasjon

Vidar H. Noreng er tredje generasjon Furuset-gutt, og er født og oppvokst med idretten. Han har hatt nær sagt alle verv i idrettslaget, blant annet som leder av Furuset Ishockey IF.

De to største idrettsprofilene fra Furuset gjennom tidene er ishockeyspilleren Bjørn «Botta» Skaare og Ole Reistad. De levde i to forskjellige tidsepoker, men har på hver sin måte satt sitt preg på klubben.

«Furuset-bobla» var et begrep i norsk ishockey, og Bjørn fikk sin debut på a-laget bare 15 år gammel. Han skulle i årene som kom herje med motstanderne, og var svært delaktig i flere av Furusets kongepokaler (sju i alt) tidlig på 1980-tallet.

Ole Reistad, Furuset-gutten over alle Furuset-gutter, var framfor alt sportsutøver og idrettsleder og en av stifterne av Furuset Idrettsforening i 1914. Han deltok både i sommer-OL i Antwerpen i 1920 og vinter-OL i St. Moritz i 1928, hvor det ble gull i militært patruljeløp (forløperen til skiskyting).

Med Ole Reistad i spissen ble det arbeidet dag og natt for å få Furuset stadion ferdig med «de siste tusen detaljer» i juni 1928.

– Ole Reistad var alt som symboliserer Furuset. Betydningen av fellesskap, likeverd, toleranse, ærlighet og mot, sier Noreng.

Tennis har tatt over for ishockey når det gleder å hanke inn medaljer i toppidrett, særlig på jentesiden.

– Vi har flere norgesmestere og kongepokaler blant jentene i tennis, og interessen har tatt av de siste årene, forteller Noreng.

Eier selv

Furuset Idrettsforening er en av de få store klubbene i Oslo som eier sine idrettsanlegg selv. Furuset Forum på Furuset Senter inneholder rehabilitert ishall, håndballhall, treningsrom, kafeteria og møterom. På Furuset stadion har vi tennissenter, samt klubbrom for Furuset Fotball med garderober.

De vesentligste av inntektene kommer fra leieinntekter og støtte fra Oslo kommune, idrettens organer og noen sponsormidler fra næringslivet. I tillegg mottar klubben støtte til både aktivitet og utbedringer fra flere større stiftelser.

Furuset IF har 2.200 medlemmer, som tilsvarer en 1/5 av innbyggerne på Furuset. Medlemskontingenten og treningsavgiften varierer fra 100 kroner i året i Furuset Allidrett, 1.000 i året i Furuset Fotball, til omtrent 8.000 i året i ungdomshockeyen. Da inngår også reiser i forbindelse med seriespill og turneringer.

– Øvrige idrettsgrener er håndball og tennis, forteller Kent-Rune Grande, som er sportslig leder i foreningen.

Fikk du med deg denne? En gang var idrett også klassekamp: Slik kjempet arbeidernes eget idrettsforbund mot borgerskapet

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss