JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Så mye mer må pendlerne betale i skatt med regjeringens nye regler

Alle pendlere med kostfradrag rammes.

Erichsen, Jarl Fr.

helge@lomedia.no

Forslagene i statsbudsjettet om å endre kostsatsene vil altså øke skatten for de som berøres med i gjennomsnitt om lag 6.500 kroner fra 2018, ifølge Skattebetalerforeningen. I 2015 fikk om lag 115 000 skattytere fradraget.

Statens besparelser på å fjerne fradraget er beregnet til 750 millioner kroner i 2018.

– Dette er et målrettet angrep på en stor gruppe av folk som har lang pendlervei. Det er en gruppe som har en stor belastning fordi de reiser langt til jobb. De bør oppmuntres i stedet for å angripes, sier medlem i Finanskomitéen fra Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik, til LO-Aktuelt.

– Den samme gruppen opplevde innstramminger i forrige periode. Nå går det ut over pendlere igjen, legger han til.

I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen å begrense fradragsmulighetene slik at fradragsretten i større grad forbeholdes skattytere med opphold utenfor hjemmet av mer midlertidig art i pendlerboliger der det ikke er lagt til rette for å kunne lage mat.

– En betydelig andel som krever fradragene er pendlere fra EØS-land, og det er avdekket omfattende svindel, juks og misbruk av ordningen. Regjeringen foreslår å fjerne fradraget til kost hvis det kan tilberedes mat i pendlerboligen. For andre pendlere, bevares ordningene som i dag, sa finansminister Siv Jensen (FrP) da hun la fram statsbudsjettet i Stortinget torsdag.

Pendlere mister skattefradrag verdt 750 millioner kroner

Legge til rette

Gjelsvik mener det er viktig å legge til rette for de som reiser langt til jobb og må ha pendlerbolig.

– Fordi noen utnytter et regelverk foreslår regjeringen å straffe en stor gruppe pendlere som har ekstra boutgifter. Da må man heller sette ressursene inn på å ta de som jukser. Det nye regelverket kan også misbrukes, mener Gjelsvik.

Nå skal fradragsmulighetene i større grad forbeholdes skattytere med opphold utenfor hjemmet av mer midlertidig karakter i pendlerboliger der det ikke er lagt til rette for å kunne lage mat.

«Fradraget for merkostnader til kost og losji fører til mye byråkrati. Det er ingen uavhengig tredjepart som rapporterer fradraget til skattemyndighetene. Skattyter fører selv opp fradraget. Det er særlig arbeidskrevende for skattemyndighetene å innhente dokumentasjon av bo- og familieforhold, særlig fra andre land».

Ifølge Skattebetalerforeningen anslås skatteutgiftene av de samlede fradragene for merkostnader til kost og losji om lag 1,25 mrd. kroner i 2017. «Regjeringens forslag vil gjøre kontrolloppgavene mindre byråkratiske og bidra til å finansiere vekstfremmende lettelser i fullføring av skattereformen» heter det i statsbudsjettet

Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene

Opphever fradragsrett

I dag gis fradraget til skattytere som har merutgifter ved kost og losji på grunn av sitt arbeid. Det gis ulike beløp i fradrag avhengig av hvilke fasiliteter det er i pendlerboligen. Det er alle som har mulighet til å lage mat som nå særlig mister fradrag.

«Med kokemuligheter i pendlerboligen vil merutgiftene til kost være begrenset. Regjeringen foreslår derfor at fradragsretten oppheves for skattytere som har mulighet til å kunne oppbevare og tilberede mat i pendlerboligen. I tillegg reduseres de øvrige fradragssatsene for kost med 100 kroner.»

Størrelsen på dette tapet avgenger av antall døgn man får fradrag for.

I tillegg mener regjeringen at pendlere bare bør få dette fradraget i to år.

«Regjeringen mener at to år sammenhengende arbeidsforhold bør være tilstrekkelig tid til å tilpasse seg den nye situasjonen. Skattytere som på grunn av arbeidet må bytte pendlerbolig, vil kunne starte på en ny 24-månedersperiode.»

Forslaget om å tidsbegrense fradraget for merutgifter til kost og losji regnes fra 1. januar 2018 for eksisterende pendlere. Dermed vil ingen miste fradraget før i 2020.

Se flere saker om statsbudsjettet 2018

- Et målrettet angrep, mener Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

- Et målrettet angrep, mener Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Helge Rønning Birkelund

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse