JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Særp Tropez. Fengselet»

Sarpsborg fengsel blir teaterscene i interaktivt stykke

Nedlagte fengsler kan brukes til så mangt. Noen blir hotell, andre blir til teater som i Sarpsborg.
Cici Henriksen spiller teaterstykkets sjef.

Cici Henriksen spiller teaterstykkets sjef.

Fra filmen

jan.erik@lomedia.no

– Det er viktig at vi ikke prater over hodet på folk. Vi ville lage en teaterforestilling som skal gi publikum en opplevelse. Ungdom som har sett forestillingen, har gitt oss gode tilbakemeldinger, forteller Cici Henriksen.

Hun er skuespiller og initiativtaker til fengselsforestillingen «Særp Tropez. Fengselet» som går for fulle hus i det nedlagte Sarpsborg fengsel.

Fengslet sto tomt

En eksplosiv, vakker og rølpete teateropplevelse – sånn presenterer folka bak «Særp Tropez. Fengselet» sitt prosjekt på internett.

I september i fjor bestemte regjeringen at Sarpsborg fengsel, ett av kriminalomsorgens mindre fengsler, skulle legges ned for godt.

Da Cici Henriksen fikk vite det, rullet snøballen raskt.

­– Jeg gikk rundt i Sarpsborg for ett år siden og så at mange bygg sto tomme. Men ikke før i januar eller februar leste jeg i Sarpsborg Arbeiderblad at fengslet sto tomt, sier hun.

Henriksen grep telefonen og ringte kommunen som nå var blitt eier av bygget.

Skuespiller og regissør Cici Henriksen.

Skuespiller og regissør Cici Henriksen.

Jan-Erik Østlie

Skuespillere som kom hjem

Henriksen gikk ut av Teaterhøgskolen i 2005 og har blant annet åtte år ved Trøndelag Teater bak seg. Hun har også deltatt i teaterprosjektet SPKRBOX der de blandet hipp hop og teater.

Henriksen er bosatt i Oslo, men er fra Sarpsborg. Det er også hovedvekten av utøverne i stykket.

– Men flere av de profesjonelle bor ikke i Sarpsborg lenger. De har bare kommet hjem for å jobbe på dette prosjektet, forklarer Henriksen.

Et mål for produksjonen er nettopp å koble lokale statister og skuespillere med de skuespillerne som har kommet hjem.

Vandreteater

Henriksen fikk ideen om å skape det som på teaterspråket kalles stedsspesifikt teater. Eller vandreteater, om du vil.

Men sånt koster penger. Norsk kulturråd bidro med sitt. Hun søkte også støtte fra flere andre steder. Prosjektet inngikk samarbeid med Østfold Internasjonale Teater, som ikke kunne stille med penger, men med mye annen støtte – for eksempel markedsføring.

Kommunen var positiv, men en brannkonsulent måtte kartlegge situasjonen før de kunne få grønt lys til å spille teater i fengselet. Denne kartleggingen betalte teaterprosjektet for, leie av lokalet dekker kommunen.

Raskt utsolgt

De planla 12 forestillinger. Nå kan det bli ekstraforestillinger.

– To til tre uker før premieren 16. november, var alle forestillingene utsolgt. Det var veldig overraskende da mange i teater- og kultursektoren generelt sett har slitt enormt etter pandemien, sier Henriksen.

– Hvorfor har dette slått så ekstremt godt an i Sarpsborg?

– Kanskje fordi dette skjer i et fengsel som mange fra byen har et forhold til, men som de ikke har vært inne i.

To spillesteder til

Særp Tropez produksjoner, som denne fengselsforestillingen er en del av, er et treårig prosjekt som også skal inneholde to forestillinger til. En i den nedlagt papp- og papirfabrikken i Sarpsborg og en i ett av de nedlagte byggene på byens østkant. Alt dette skal skje innen 2025. Henriksen forteller at de er i dialog med Betongbygg som eier Sarpsborg Papp.

– Hva handler fengselsstykket om?

– Mye forskjellig, litt avhengig av hvilken rute du går. Men grunntanken vår er at vi ønsker å vise at det kan være litt tilfeldig hvem som havner i et fengsel, sier hun.

Totalt 54 publikummere kan se stykket. De blir delt opp i ulike grupper som blir fulgt rundt i fengselet av minst en av skuespillerne. Dermed blir det ulike ruter, og ingen får med seg alt om de ikke har billetter til flere forestillinger og velger seg ulike grupper hver gang.

Pelli og Benny

Jeg velger meg blå gruppe der fangen Pelli og fengselsbetjenten Benny er hovedpersonene. Pelli er ganggutten, en notorisk biltyv som har mange år i fengsel bak seg. Han skjuler en historie som gjør at han har det bedre bak murene enn utenfor. I tenårene ble han utsatt for en trafikkulykke og fikk en nakkeskade. I samme ulykke ble ei 18 år gammel jente drept. Dette plager Pelli mer enn nakkeskaden. Mot slutten av forestillingen får vi vite hvorfor.

Ikke dokumentarteater

Teaterstykket er interaktivt. Det betyr ikke bare at skuespillerne kommer svært tett på sitt publikum, men at publikum også deltar med spontane replikker og spørsmål. Henriksen forteller at de er opptatte av å lage teater for folk som aldri går i teateret, uavhengig av alder.

– Hvem er det som kommer for å se det?

– Mange forskjellige, men det er nok særlig de som har et forhold til fengselet på et eller annet vis.

 Henriksen og hennes kolleger er svært bevisste på at dette ikke skal være dokumentarteater. Det skal heller ikke være et skremmeskudd med en moral om at unge mennesker skal holde seg unna kriminalitet. Men fengselslivet skal heller ikke glorifiseres.

– Vi vil gi folk en kunstopplevelse samtidig som de også godt kan tenke litt gjennom sitt eget liv. Publikum skal få en større forståelse for hverandre og de ulike valgene vi tar, eller er nødt til å ta i løpet av livet. Noen ganger kan det være tilfeldig hvem som havner i fengsel. Vi sliter alle med vårt, uavhengig av hvilken side av loven vi er på, sier Henriksen.

Leker med klisjeene

Manuset har skuespillerne improvisert sammen.

– Vi har lest mye om fengselstilværelsen, og snakket med tidligere ansatte fengselsbetjenter og tidligere fanger i Sarpsborg fengsel. Dessuten har vi samarbeidet med kaffebaren Røverkaffe i Fredrikstad. Og fått rekvisitter fra Halden fengsel, sier Henriksen.

– Har dere klart å unngå klisjeene og alle fengselsmytene om hvor tøft og brutalt det er å sone i fengsel?

– Noen ganger leker vi litt med klisjeene, andre ganger går vi imot dem. På generalprøven var tolv til femten fengselsbetjenter til stede. De vi snakket med etter forestillingen, var veldig begeistret. Noen var nok litt skeptiske i starten, men det gikk over, forteller hun.

– Hva betyr Særp Tropz?

– Det er et kallenavn på Sarpsborg. Akkurat som Særp Vegas. Det sto mellom de to, sier Cici Henriksen.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse