JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen

Seltzer gir 50.000 kroner til LabourStart: – Viktig med en sterk fagbevegelse

Thomas Seltzer mottok nylig NITOs ærespris for sitt engasjement.
Thomas Seltzer mener fagbevegelsen er den viktigste kraften for å bevare vanlige folks innflytelse i de samfunnene vi lever i. (Arkivfoto)

Thomas Seltzer mener fagbevegelsen er den viktigste kraften for å bevare vanlige folks innflytelse i de samfunnene vi lever i. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

sissel@lomedia.no         

Hvert år deler fagforeningen NITO ut en ærespris, og i år gikk prisen til Thomas Seltzer for hans engasjement rundt fagforeninger og trepartssamarbeid.

Summen på 50 000 kroner gir Seltzer videre til LabourStart. LabourStart er et nyhets- og kampanjenettsted for den internasjonale fagbevegelsen. De distribuerer nyheter om fagbevegelse og arbeidstakerrettigheter fra hele verden.

Men hvordan kom Thomas Seltzer på at han ville gi prispengene til LabourStart?

Seltzer svarer på telefon fra bilen:

– Ja, når fagbevegelsen kaller, må jeg jo svare. Jeg ringer fra Audi-en her, tysk bil, der har de fagorganiserte arbeidere, vet du, sier han i kjent stil.

– Jeg har i mange år stått på mailinglista til en avdeling i Industrial Workers of the World, denne legendariske og engang gigantiske amerikanske fagorganisasjonen, og jeg antar at det var der jeg hørte om LabourStart første gang.

Thomas Seltzer har stått på e-postlista til LabourStart siden sent 90-tall.

– Men når jeg fikk vite at jeg fikk den prisen, tok det meg ett sekund å tenke at den vil jeg gi til LabourStart. Jeg hadde tenkt på dem dagen før, kanskje fordi jeg fikk en mail de sendte ut.

– I en tid der demokratiene blir borte, ett etter ett, er det viktig med en sterk fagbevegelse.

– Når FN svikter og forvitrer, da er det fagbevegelsen som bygger demokrati. Fagbevegelsen er det siste globale nettverket som samarbeider for at folk flest kan ha medbestemmelse over sine egne liv, og hva slags samfunn vi skal ha, sier Seltzer.

Internasjonal styrke

Thomas Seltzer er opptatt av internasjonal solidaritet, og mener det er viktigere enn noen gang. Han skulle gjerne gitt LabourStart mer.

– Når vi ser hvor globalisert kapitalen er, må fagbevegelsen også være global. Det er det som er så fint når arbeidsfolk organiserer seg.

Seltzer forteller om da Japans eldste ølbryggeri, Sapporo fra 1876, kjøpte opp et lite gammelt bryggeri i California, Anchor Brewing. Fagbevegelsen i USA begynte å organisere arbeiderne og dermed fikk de trøbbel med Sapporo.

– Uten at jeg husker helt hva det handlet om, så brøt det ut streik blant jernbanearbeiderne i Japan, i solidaritet. Bare at det fins fagbevegelse i Japan er jo en overraskelse, sier Seltzer.

– Det er det som er kult med LabourStart. Det er et globalt nettverk og et faglig samarbeid.  

Seltzer om USA: Den amerikanske draumen står sterkare i Norge enn i USA

Startet i 1998

LabourStart ble grunnlagt i mars 1998 av amerikanske Eric Lee, som har vært bosatt i London i mange år. Han er fremdeles redaktør av nyhets- og kampanjenettstedet, som nå har blitt tilgjengelig på hele 37 ulike språk, selv om ikke alt publiseres på alle språk hele tiden.

 

Den norskspråklige versjonen av LabourStart ble startet opp i 2001, som den første ikke-engelskspråklige utgaven, og driftes av Espen Løken fra fagforbundet Styrke.

Nettsiden har vært oppdatert daglig med nyheter siden den gang. De første årene ble nettstedet drevet i samarbeid med forskningsinstituttet Fafo, men det samarbeidet ble avsluttet i 2015.

– Lenge før LabourStart var en kampanjeplattform, var vi en nyhetstjeneste for fagbevegelsen – og det er vi fortsatt. I 2023 la våre mer enn 1000 frivillige korrespondenter ut over 40.445 nyhetsartikler på dusinvis av språk, deriblant norsk, forteller Løken.

Nyhetene hentes i hovedsak fra nettaviser og fagforeningsnettsteder ved at flere hundre fagforeningsaktivister over hele verden legger inn lenker til nyhetene sammen med nøkkelinformasjon.

– For mange fagforeningsfolk har LabourStart lenge vært dit de går først når dagen begynner, og den beste kilden til arbeidslivsnyheter i verden, mener Espen Løken.

E-postkampanjer

LabourStart kjører e-postkampanjer mot brudd på faglige rettigheter. Disse er rettet mot myndigheter eller selskaper, og organiseres som oftest etter initiativ fra en eller flere av de globale fagorganisasjonene. Informasjon om kampanjene oversettes til flere språk av frivillige, og informasjon sendes ut til rundt 130.000 mottakere over hele verden, ifølge Løken.

Dersom du deltar i en slik kampanje, kan du være med å nå ut til konkrete mottakere, sammen med 10.000 og 20.000 andre e-postsendere. E-postene går til myndighetene eller selskapsrepresentantene kampanjen retter seg mot.

Tre ganger har det vært kjørt kampanjer rettet mot norske forhold. Den første var rettet mot bedriften Ashland som ikke ville inngå tariffavtale med fagforbundet Handel og Kontor.  

Fagforeningsaktivister møtes

Fra 2010 har LabourStart også avholdt flere globale konferanser. Blant annet i Istanbul, Sydney, Berlin og sist i 2023 i Tbilisi i Georgia. Der deltok fagforeningsaktivister fra nesten 60 land. Blant innlederne var folk fra globale og nasjonale fagorganisasjoner som har vært involvert i viktige faglige kamper fra land som Belarus, Myanmar, Ukraina og Kasakhstan.

Det nytter

Noen få eksempler på avsluttede kampanjene som alle endte med seier for fagbevegelsen, kan nevnes. I fjor ble den canadiske fagforeningsaktivister Cihan Erdal, som ble fengslet i Tyrkia, til slutt ble løslatt og kunne reise hjem etter en LabourStart-kampanje.

Det samme gjaldt de oppsagte fagforeningslederne ved Castorama i Polen, som fikk tilbake jobbene sine. I år ble to egyptiske aktivister løslatt, etter at de var blitt fengslet for å ha deltatt i en stor streik ved Mahalla tekstilfabrikk. Og i Kenya klarte 7000 helsearbeidere å få til en ny tariffavtale, noe som var en stor seier.

Tilbake til Seltzer

Men tilbake til bilen, siden Seltzer åpnet med å si at han ringer fra en Audi.

– Ikke noe Tesla, altså?

– Joda, vi har slitt ut flere vi, men nå er ikke noe gøy mer. Kona har en, men jeg tror jeg må tvinge henne til å selge den, selv om vi liker den godt, sier han.

– Den Tesla-streiken i Sverige, jeg tror nok den irriterer Elon Musk noe grassat. Jeg tror nok Shawn Fain, fagforeningslederen for United Auto Workers i USA, koser seg over den streiken.

Thomas Seltzer er ikke akkurat fan av Elon Musk.

– Elon Musk har jo markert seg som en skikkelig drittstøvel i forhold til organiseringen av ansatte på hans produksjonsfasiliteter i USA. Streiken i Sverige river nok i hjertet til en som har vokst opp i apartheid-Sør-Afrika med en gruve-eierfar, slår han fast.

– Bestefaren til Elon, han på morssiden, emigrerte til Sør-Afrika på 50-tallet – på grunn av – apartheid! Han var en profilert høyreradikal i Canada. Så, det er litt ballast der, avslutter Thomas Seltzer.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse