Sterk støtte til lønnskrav før storkonflikt i Danmark
Arbeidsgiverne møter fagbevegelsens streikevarsel med lockout. Danskene gir sterk støtte til de offentlig ansatte.
STATSRÅD: Innovasjonsminister Sophie Løhde har varslet lockout mot de statsansatte for å presse dem til enighet før en storkonflikt.
Nadia Fryd, regjeringen
sym@lomedia.no
Onsdag 4. april kan Danmark bli rammet av streik i offentlig sektor. Den pågående meklingen om lønn berører 800 000 ansatte i stat, kommuner og regioner.
Innovasjonsminister Sophie Løhde fra det borgerlige partiet Venstre, mener at fagbevegelsen spekulerer i å ta ut arbeidstakere i streik «der hvor det gjør mest vondt.»
• Dansk fagforbund oppfordrer til streikebryteri
Den danske regjeringen har derfor varslet lockout av rundt 120 000 statsansatte. Løhde sa på en pressekonferanse at dette svaret på streikevarselet er så sterkt at det vil presse motparten til enighet for å unngå konflikt.
De danske kommunene og regionene har fulgt opp staten med å varsle lockout mot sine ansatte. I alt kan 440 000 danske arbeidstakere bli stengt ute fra sine arbeidsplasser den 10. april.
• Danskene er i opprør etter at regjeringen varslet lockout av 440.000 offentlig ansatte
Solid støtte
I den danske befolkningen er det liten tvil om at det er de offentlig ansatte som har folks støtte. To av tre dansker mener i en ny måling utført for Avisen.dk at de offentlig ansatte må få et betydelig lønnshopp. Undersøkelse i mars viser en langt sterkere oppslutning om lønnskravet enn en tilsvarende måling i oktober 2017.
En annen fersk måling viser at et flertall av danskene mener det er regjeringens ønsker om å kutte i offentlig sektor som er årsaken til konflikten mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Og i en tredje undersøkelse foretatt for Ugebrevet A4, svarer 41 prosent at de er helt enige i at det kan være nødvendig å streike for lønnskravene, mens 13 prosent har forståelse for at arbeidsgiverne benytter lockout hvis det blir streik.
• Følg oss på Twitter
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside