JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Vigdis Førsund synes det har blitt dyrt å handle mat.

Vigdis Førsund synes det har blitt dyrt å handle mat.

Sissel M. Rasmussen

Lønn

Vigdis fikk 1582 kroner mer i måneden: – Lønnsøkningen forsvant jo før du kom inn på matbutikken

Vigdis Førsund har 60 prosent uføretrygd og 40 prosent jobb. Etter lønnsoppgjøret er uføretrygden hun får utbetalt helt lik lønnsinntekten.

trond.elstad@lomedia.no

De ansatte på GE Healthcare trodde de hadde fått et brukbart lønnsoppgjør i mai.

4 prosent økning inkludert lokale tillegg var mer enn lønnsrammen på 3,7 prosent sentralt.

Men Vigdis Førsund (52) oppdaget raskt at lønnsoppgjøret forsvant i en sky av økte priser.

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli så dyrt i matbutikken. Det har blitt fornuftig å handle varer på tilbud og fylle opp fryseren. Jeg følger også nøye med på tilbudsaviser fra butikkene for å planlegge innkjøp, sier Vigdis.

– Men det er ikke synd på oss. Jeg har vært gift med samme mann hele livet, har voksne barn som har flyttet ut og klarer seg selv, og har nedbetalt hus, fortsetter hun.

Denne saken er en del av en serie. LO-aktuelt har intervjuet sju arbeidstakere i ulike yrker og bransjer, og med ulike lønnsnivåer. Serien handler om årets lønnsoppgjør, og om hvordan prisvekst og rentehopp slår ut for folk i ulike situasjoner.

60 prosent ufør

Vigdis har 40 prosent stilling som opplæringskoordinator i produksjonsavdelingen ved GE Healthcare på Lindesnes, og er 60 prosent ufør.

Nettoinntekten hun får utbetalt fra Nav (12.943 kroner) er nær identisk med lønna hun får fra arbeidsgiver (12.942 kroner).

Til sammen får hun utbetalt i underkant av 26.000 kroner i måneden.

Her på Sjøsanden bruker Vigdis Førsund og ektemannen å gå tur på fritida. Fordi mannen har skadet ankelen i en arbeidsulykke, blir det bare korte turer. Det gir energi og koster ingenting.

Her på Sjøsanden bruker Vigdis Førsund og ektemannen å gå tur på fritida. Fordi mannen har skadet ankelen i en arbeidsulykke, blir det bare korte turer. Det gir energi og koster ingenting.

Sissel M. Rasmussen

1581 kroner mer i måneden

Nivået på uføretrygden ble justert i trygdeoppgjøret i mai. Da fikk uføretrygdede en inntektsøkning på 4,77 prosent.

For Vigdis sin del viser bruttotallene fra 2021 til 2022 en økning fra 18.489 til 19.228 kroner fra Nav, og fra 17.646 til 18.488 kroner fra GE Healthcare.

– Uansett blir det ikke mange kronene når man har redusert stilling og uføretrygd. Lønnsøkningen forsvant jo før du kom inn på matbutikken, sier hun.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) økte selve uføretrygden i realverdi fra 2015 til 2020. I gjennomsnitt mottok uføre i 2020 3,4 prosent mer i trygd enn de gjorde i 2015.

Dette kompenserer i noen grad for reduksjon i andre inntekter, men likevel har uføretrygdedes inntekter etter skatt falt i realverdi de siste årene.

I 2020 hadde uføre 2,4 prosent mindre å rutte med enn fem år tidligere, ifølge SSB.

Pendler

Vigdis pendler fra Mandal, som er en halv times kjøring hver vei.

– Siden jeg har elbil, er det klart at strømprisen merkes på lommeboka. Men likevel er det billigere å kjøre elbil enn diesel eller bensinbil, poengterer hun.

Årsaken til at Vigdis er ufør 60 prosent, er at hun fikk påvist svulst på hjernen for ti år siden. Heldigvis viste det seg at det var mulig å operere.

– Jeg skulle egentlig opereres i desember 2012, men fikk fremskyndet det til september. Det skyldes at GE Healthcare hadde en sykeforsikring for sine ansatte. Det er jeg svært takknemlig for i dag, sier hun.

Rehabilitering

Hun forteller at det var vanskelig å se for seg hvordan arbeidslivet skulle bli etter rehabilitering. Gradvis kom hun tilbake i 40 prosent stilling. Det viste seg å være maksimalt av hva hun klarer, også den dag i dag.

– Jeg jobber mandag og onsdag, og trenger dagene imellom for å komme meg. Det er tøft, men det kunne ha vært verre, sier hun.

Når det gjelder fremtiden, er hun mer usikker, selv om hun ikke er direkte bekymret. Ektemannen Jan Rune, som er rørlegger, var utsatt for en arbeidsulykke for noen år siden. Han ødela ankelen, og rehabilitering har ikke gått som planlagt.

Det er dessverre mye som tyder på at han også går over i en uføredel. Det vil vi nok merke på økonomien etter hvert, sier Vigdis.

Prisveksten spiser opp lønnstillegget

Trygg arbeidsplass

GE Healthcare er verdens største produsent av kontrastvæske til røntgen, forteller hovedtillitsvalgt Jan Øyvind Åvik i Industri Energi.

Bedriften planlegger å investere for minst 500 millioner kroner i flere år framover.

– Signalene er tydelig fra våre eiere. Dette er en trygg arbeidsplass, hvor behovet for flere ansatte vil være stort i framtida. Det finnes en arbeidskraftreserve på 25 prosent på Sørlandet, mot 10 prosent i gjennomsnitt i resten av landet. For samfunnet er det uhyre viktig at vi får flere med utenforskap inn i arbeidslivet.

Vigdis Førsund (52)

Arbeidsplass: GE Healthcare på Lindesnes.

Ny månedsinntekt: 37.716 kroner før skatt.

Økning i lønn og trygd: 1581 kroner i måneden.

Flere har fått dårligere råd

De fleste arbeidstakere i Norge må regne med å miste kjøpekraft i år.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har regnet ut at en gjennomsnittlig husholdning får 18.000 kroner mindre å rutte med i år enn forventet.

At mange nordmenn nå har fått dårligere råd, kommer tydelig fram i en undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Her har forskerne delt husholdningene inn i fire kategorier ut fra deres økonomiske situasjon. For ett år siden var to av tre husholdninger det forskerne definerte som «økonomisk trygge». I august i år hadde denne andelen falt til under 50 prosent. Det betyr at det er mange vanlige familier som er økonomisk utsatt og som nå kjenner på bekymringer rundt egen økonomi.

Det er særlig lavinntektsfamilier, barnefamilier, uføre, arbeidstakere på usikre kontrakter og de som tapte inntekter under koronaen, som sliter nå.

5 prosent av husholdningene er «ille ute», ifølge SIFO-forskerne. Det vil si at de befinner seg i alvorlige økonomiske problemer. Av disse oppgir to av tre at det å betale regninger er et konstant problem.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss