INGEN DATANERD: – Jeg var aldri spesielt flink med data, men jeg liker å ha en jobb der jeg må tenke meg fram til hva som gir det beste resultatet, sier Kim Alexander Lund.
Tormod Ytrehus
Hva gjør en CNC-operatør?
– Jeg liker å ha en jobb der jeg må tenke meg fram til hva som gir det beste resultatet
På dataskjermen foran CNC-operatør Kim Alexander Lund er det rad på rad med tall og bokstaver. En liten endring på bare en av kodene kan ødelegge alt – eller gjøre det helt perfekt.
roy@lomedia.no
tormod@lomedia.no
NODELAND: Rundt hundre personer jobber på Oceaneering Rotator på Nodeland omtrent et kvarter vest for Kristiansand sentrum. Der lager de ventiler i alle størrelser til olje- og gass-sektoren.
Nesten hver femte ansatt, det vil si 18 personer, er CNC-operatører. De har ansvaret for det man kan kalle datastyrte dreiebenker.
En av CNC-operatørene er snart 34 år gamle Kim Alexander Lund. Han begynte i bedriften for 15 år siden som lærling.
– Jeg kunne ingenting om CNC da jeg begynte. Vi lærte ikke noe om det på videregående, forteller Lund.
Presisjonsarbeid
De fleste CNC-operatørene har fagbrev som det. Det har ikke Kim Alexander. Da han tok fagbrev ble nemlig CNC-operatører kalt maskinarbeidere.
Uansett fagbrevnavn så vet han hva hver eneste kode gjør.
De mange verktøyene i maskinen har sine egne koder, men jobben handler ikke bare om å kunne data.
Skal klossene av syrefast stål bli til perfekte ventiler, må maskinene «fores» med råmateriale, og de ferdig dreide ventildelene kontrolleres nøye.
Millimeterpresisjon er ikke nøyaktig nok. Med ultrapresist måleverktøy kan Kim sjekke om CNC-maskinen har gjort jobben godt nok, eller om råmaterialet har endret seg siden maskinen ble programmert til akkurat den oppgaven. Eller om det er er noen av verktøyene som må skiftes ut.
– Siden overflaten er så viktig på ventilene, bidrar vi operatørene også til å bestemme hvor raskt vi kan lage hver del. Lar vi maskinen gjøre jobben for raskt, kan det bety at overflaten ikke blir så glatt som den skal være. I motsatt fall vil vi produsere for få enheter, forklarer han.
MÅLEVERKTØYENE: Dette er noen av verktøyene en CNC-operatør benytter for å sjekke nøyaktigheten på arbeidet.
Tormod Ytrehus
Må bruke hjernen
Bedriften lager ventilene kun på bestilling, og når en ordre er ferdigprodusert, må Kim åpne CNC-maskinen for å bytte ut innmaten, slik at den kan tilpasses den neste ordren. Det kan skje fra en til tre ganger i uka.
– Da må vi også reprogrammere maskinen til den nye bestillingen, sier Lund.
Nettopp kombinasjonen mellom det mekaniske og data i arbeidet, synes Kim er spennende.
– Jeg var aldri spesielt flink med data, men jeg liker å ha en jobb der jeg må tenke meg fram til hva som gir det beste resultatet. Det er utfordrende, og jeg synes det er gøy å være med på å produsere noe, smiler han.
Tormod Ytrehus
Frykter ikke fremtiden
Han er derimot litt usikker på om det er best å være flink i data eller flink mekanisk som CNC-operatør.
– Du må kunne begge deler, men om jeg skulle velge, ville det nok vært data. Vi har hatt noen datanerder her som har funnet ut av ting vi andre ikke har forstått. Det mekaniske kan vi alltids lære opp folk til, sier han.
I Oceaneering Rotator blir de ansatte værende, og selv stortrives han på jobben. Ikke frykter han en nedgang i olje og gassnæringen heller.
– De vil nok fortsette å utvinne olje og gass lenge ennå. Jeg tror neppe vindmøllene kan overta alt. Dessuten vil det alltid være behov for en CNC-operatør, understreker Kim Alexander Lund.
CNC-operatør
CNC står for Computer Numerical Control.
CNC-maskiner brukes til datastyring av bor, slipere, sveisemaskiner, fresere og lignende i mekaniske verksteder og andre typer industribedrifter.
En CNC-operatør bruker en datamaskin til å styre mekaniske maskiner som bearbeider materiale. Dette omfatter planlegging, programmering, produksjon og overvåking av prosessen.
Kilde: utdanning.no
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.