JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

laster inn

Erlend Tro Klette

«En gang ble jeg dratt ned på fanget til en fyr foran alle gjestene, sperra inne og nekta å gå før jeg ga dem en klem»

Natalie Wahl Johansen.

Natalie Wahl Johansen.

Erlend Tro Klette

«Sier man tydelig nei, blir man gjerne kalt uvillig, ekkel, streng, kjip og kjedelig, eller enda verre»

Sofie Valslag

Sofie Valslag

Martin Guttormsen Slørdal

«Det kan være veldig ukomfortabelt, man får skikkelig klump i magen av det»

Hanne Eriksen

Hanne Eriksen

Martin Guttormsen Slørdal

«Jeg kan ikke engang være på Tinder, da blir jeg kjent igjen og kontakta»

Erlend Tro Klette

«En gang ble jeg dratt ned på fanget til en fyr foran alle gjestene, sperra inne og nekta å gå før jeg ga dem en klem»

Natalie Wahl Johansen.

Natalie Wahl Johansen.

Erlend Tro Klette

«Sier man tydelig nei, blir man gjerne kalt uvillig, ekkel, streng, kjip og kjedelig, eller enda verre»

Sofie Valslag

Sofie Valslag

Martin Guttormsen Slørdal

«Det kan være veldig ukomfortabelt, man får skikkelig klump i magen av det»

Hanne Eriksen

Hanne Eriksen

Martin Guttormsen Slørdal

«Jeg kan ikke engang være på Tinder, da blir jeg kjent igjen og kontakta»

Erlend Tro Klette

Seksuell trakassering

– Mange spør om vi skal bli med på rommet og pule

Alle har en historie om seksuell trakassering på jobb, forteller kvinner i overnatting og servering.

erlend.klette@lomedia.no

Kvinner i bransjen har lenge vært nær toppen av statistikker over yrkesgrupper som opplever mest seksuell trakassering i arbeidslivet. Menn i utelivet rammes også, men rapporterer selv at de generelt opplever slike hendelser som mindre truende.

Hvorfor er trakassering så vanlig i disse jobbene?

Alenearbeid, å jobbe på kveld og natt, og ikke minst servering av alkohol, er ifølge Arbeidstilsynet blant de største risikofaktorene.

Tett kontakt med gjester, kunder eller pasienter øker også risikoen, fordi trakassering fra disse gruppene er vanligere enn fra kollegaer.

Og aller mest utsatt er man hvis man er kvinne, ung og midlertidig ansatt.

Kysset og innesperra på jobb

– Alle i bransjen har en historie om seksuell trakassering på jobb, sier Rikke Kalbakk.

Rikke Kalbakk.

Rikke Kalbakk.

Erlend Tro Klette

Som 14-åring begynte hun å jobbe som servitør. Hun serverte allerede da alkohol, jobbet på julebord, og fikk beskjed om å ta pause når byens eneskjenkekontrollør nærmet seg.

Selv tidlig i tenårene merket Kalbakk blikkene og kommentarene fra eldre, mannlige gjester. Etter over et tiår i bransjen, har hun også fått kjenne på kroppen hvor utsatt man er:

– Da jeg bikka 18 år begynte jeg å jobbe julebord alene. En gang ble jeg dratt ned på fanget til en fyr foran alle gjestene, sperra inne og nekta å gå før jeg ga dem en klem, forteller Kalbakk.

– En annen gang ble jeg tatt tak i og kysset på munnen mens jeg henta glass. Jeg tok meg ikke nær av det, for det har skjedd så mange ganger. Det ligger egentlig en forventning om at noe sånt kommer til å skje.

Ingen av disse hendelsene tok hun opp med ledelsen, selv om Kalbakk i ettertid mener hun burde gjort det.

Man tar det med kollegaer der og da, hvis man har noen, og sjelden videre etter det, er Kalbakks inntrykk. Man er jo i servicemodus når man er på jobb, og det er sjelden man får gjort mer enn å kaste vedkommende ut uansett, forklarer hun.

Etter over et tiår med ulike servitørjobber er hun i dag organisasjonsarbeider for Fellesforbundet avdeling 250, som organiserer overnattings- og serveringsbransjen i gamle Sør-Trøndelag.

Hun trenger ikke å lete lenge for å finne andre i hennes gamle bransje med lignende historier.

Hva er seksuell trakassering?

● Alt fra unødvendig berøring og «plukking» til overgrep som voldtekt eller voldtektsforsøk.

● Nærgående kommentarer om mottakerens kropp, klær eller privatliv.

● Andre forhold kan være seksuelle framstøt, forslag og hentydninger.

● Visning av pornografiske bilder, plystring og kroppsbevegelser som har seksuelle undertoner.

● Dette er lovens definisjon: «Seksuell trakassering er enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.»

● Arbeidstilsynet: Et enkeltstående tilfelle av uønsket atferd kan også være seksuell trakassering. I slike tilfeller kreves det mer av handlingen og situasjonen den har funnet sted under, for å konstatere seksuell trakassering. Spesielt skjerpende er det om styrkeforholdet eller maktforholdet er i ubalanse.

Kilde: Arbeidsmiljøloven/Likestillings- og diskrimineringsloven, Fellesforbundets brosjyre «trakassering i arbeidslivet»

Ubehagelig hver gang

– Det er mange som spør om vi skal bli med på rommet og pule, forteller Natalie Wahl Johansen, fast nattevakt i resepsjonen på Scandic Nidelven.

Natalie Wahl Johansen.

Natalie Wahl Johansen.

Erlend Tro Klette

– Noen ganger må jeg følge fulle folk fordi de ikke finner rommet sitt, og da tror de er greit å prøve å få meg med inn.

Hvor ofte skjer dette, eller andre uønskede tilnærminger?

Nesten annenhver helg, mener Johansen, avhengig av sesong. I julebordstida opplevde hun det hver eneste helg.

Nattevakta er vant til det («dessverre») og sier tydelig nei – men da blir hun gjerne kalt uvillig, ekkel, streng, kjip og kjedelig, eller enda verre.

– Da har jeg det ganske shitty, det er ubehagelig hver gang. Når man står i uniform på jobb, prøver man bare å gjøre en god jobb. Vi sitter igjen med en følelse av å være dårlige servicemennesker, fordi vi ikke vil ligge med dem. Hvorfor kan de ikke bare ta et nei for et nei? spør Johansen oppgitt.

Nattevaktene på hotellene gir gjerne nye kollegaer tips om hvordan de skal holde seg trygge:

Aldri gå inn i en heis med noen som er større enn deg. Gi håndklær gjennom døra fra utsiden. Ikke steng deg inne med gjester, særlig om natta.

Jentene på nattevakt tipser også hverandre om hvem man bør følge ekstra godt med på. Og alarmknappen er aldri langt unna.

Det er dessverre nødvendig med forholdsregler for små kvinner på jobb, i møte med større mannfolk med alkohol innabords, forklarer Johansen.

Hun håper likevel at ting sakte blir bedre – for i det minste har hun aldri opplevd å bli fysisk tafset på – som hennes mor ble flere ganger da hun jobbet i bransjen.

Gruer seg til jobb

Det har derimot Sofie Valslag, etter over ti år som blant annet bartender og servitør. Hun har fått klapp på rumpa og blitt tatt på puppene.

Sofie Valslag

Sofie Valslag

Martin Guttormsen Slørdal

Som ung i bransjen ville hun helst feie slike hendelser under teppet. Nå har hun sett og opplevd så mye, at hun vet det er bedre å si fra.

– Jeg tror helt ærlig at ingen som har jobbet mer enn seks måneder i bransjen har unngått å oppleve noe seksuell trakassering. Alle kollegaer jeg har spurt sier ja, de har alltid en historie å fortelle, sier Valslag.

Selv om det forekommer en del mellom kollegaer, mener hun det meste og det verste av trakassering kommer fra gjester. Ofte er det alkohol involvert.

Valslag hevder det bare er to-tre av 100 gjester som ikke kan oppføre seg, men at få ødelegger mye for mange:

– Det kan være veldig ukomfortabelt, man får skikkelig klump i magen av det. Det er nesten så man gruer seg til å komme på jobb, innrømmer hun.

Særlig kvier mange servitører seg for de store julebordene, mener hun, fordi stemningen blir ubehagelig og «noen føler de har rett til å slå servitøren på rumpa.»

Små situasjoner og kommentarer er mer vanlige, sier Valslag, mens noen større saker er mer problematiske:

En kollega av Valslag fortalte henne at hun ble stalket og sendt trakasserende meldinger i lang tid av gjester – etter at hun hadde servert dem bursdagslys én gang. Kollegaen endte med å flytte.

– Servitøren din er faktisk et menneske. Det er ikke alle som oppfører seg som det, sier Valslag.

Hva gjør du hvis du blir utsatt for trakassering?

● Si fra til arbeidsgiver. Som arbeidstaker har du plikt til å si ifra til arbeidsgiver dersom du eller andre på arbeidsplassen blir trakassert.

● Du kan også si fra til verneombud, arbeidsmiljøutvalget, tillitsvalgte eller bedriftshelsetjenesten.

● Blir ikke saken håndtert av arbeidsgiver, har du rett til å varsle om et kritikkverdig forhold etter lovens bestemmelser. Du kan varsle internt (arbeidsgiver, verneombud eller tillitsvalgte), Arbeidstilsynet eller under visse omstendigheter til offentligheten (som for eksempel media).

Kilde: Arbeidstilsynet

Ikke fritt fram

– Vi gir nok gjestene rett oftere enn vi burde, tror jeg. Vi vil jo ha kundene tilbake, så det er en hårfin balanse, forklarer Hanne Eriksen, restaurantsjef på TAG – som både er spisested og nattklubb.

Hanne Eriksen

Hanne Eriksen

Martin Guttormsen Slørdal

Der har de åpenhet for at ansatte skal kunne si fra hvis noe uønsket skjer, og rutiner for hvordan gjester som gjør andre ukomfortable skal håndteres.

For selv om hun i dag har lederansvar, startet Eriksen på gulvet i garderoben.

Hun husker gjesten som ba henne hente garderobelappen fra skrittet hans, og å bli tatt på rumpa av gjester og kollegaer.

Alle har forskjellige grenser, understreker Eriksen: For henne er det uakseptabelt å bli tatt på og kontakta utenfor jobb.

Hun opplevde stadig oftere å bli oppsøkt av gjester fra nattklubben utenfor arbeidstid. Derfor har Eriksen fjernet nummeret sitt fra nummeropplysningen.

– Jeg kan ikke engang være på Tinder, da blir jeg kjent igjen og kontakta. Det er flere enn meg som har opplevd det. Jeg er jo ikke på jobb for å finne meg kjæreste, sier hun.

– Folk misforstår det vi gjør. Vi vil bare gi god service, det betyr ikke at vi liker dem.

Likevel avslutter Eriksen med å si det samme som alle fire i denne artikkelen har uttrykt – at det tross alt er mye mer morsomt som skjer på jobb, enn negative ting. Det er jo derfor de blir i bransjen.

Her får du råd: Seksuelt trakassert på jobb? Dette gjør du

erlend.klette@lomedia.no

Kvinner i bransjen har lenge vært nær toppen av statistikker over yrkesgrupper som opplever mest seksuell trakassering i arbeidslivet. Menn i utelivet rammes også, men rapporterer selv at de generelt opplever slike hendelser som mindre truende.

Hvorfor er trakassering så vanlig i disse jobbene?

Alenearbeid, å jobbe på kveld og natt, og ikke minst servering av alkohol, er ifølge Arbeidstilsynet blant de største risikofaktorene.

Tett kontakt med gjester, kunder eller pasienter øker også risikoen, fordi trakassering fra disse gruppene er vanligere enn fra kollegaer.

Og aller mest utsatt er man hvis man er kvinne, ung og midlertidig ansatt.

Kysset og innesperra på jobb

– Alle i bransjen har en historie om seksuell trakassering på jobb, sier Rikke Kalbakk.

Rikke Kalbakk.

Rikke Kalbakk.

Erlend Tro Klette

Som 14-åring begynte hun å jobbe som servitør. Hun serverte allerede da alkohol, jobbet på julebord, og fikk beskjed om å ta pause når byens eneskjenkekontrollør nærmet seg.

Selv tidlig i tenårene merket Kalbakk blikkene og kommentarene fra eldre, mannlige gjester. Etter over et tiår i bransjen, har hun også fått kjenne på kroppen hvor utsatt man er:

– Da jeg bikka 18 år begynte jeg å jobbe julebord alene. En gang ble jeg dratt ned på fanget til en fyr foran alle gjestene, sperra inne og nekta å gå før jeg ga dem en klem, forteller Kalbakk.

– En annen gang ble jeg tatt tak i og kysset på munnen mens jeg henta glass. Jeg tok meg ikke nær av det, for det har skjedd så mange ganger. Det ligger egentlig en forventning om at noe sånt kommer til å skje.

Ingen av disse hendelsene tok hun opp med ledelsen, selv om Kalbakk i ettertid mener hun burde gjort det.

Man tar det med kollegaer der og da, hvis man har noen, og sjelden videre etter det, er Kalbakks inntrykk. Man er jo i servicemodus når man er på jobb, og det er sjelden man får gjort mer enn å kaste vedkommende ut uansett, forklarer hun.

Etter over et tiår med ulike servitørjobber er hun i dag organisasjonsarbeider for Fellesforbundet avdeling 250, som organiserer overnattings- og serveringsbransjen i gamle Sør-Trøndelag.

Hun trenger ikke å lete lenge for å finne andre i hennes gamle bransje med lignende historier.

Hva er seksuell trakassering?

● Alt fra unødvendig berøring og «plukking» til overgrep som voldtekt eller voldtektsforsøk.

● Nærgående kommentarer om mottakerens kropp, klær eller privatliv.

● Andre forhold kan være seksuelle framstøt, forslag og hentydninger.

● Visning av pornografiske bilder, plystring og kroppsbevegelser som har seksuelle undertoner.

● Dette er lovens definisjon: «Seksuell trakassering er enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.»

● Arbeidstilsynet: Et enkeltstående tilfelle av uønsket atferd kan også være seksuell trakassering. I slike tilfeller kreves det mer av handlingen og situasjonen den har funnet sted under, for å konstatere seksuell trakassering. Spesielt skjerpende er det om styrkeforholdet eller maktforholdet er i ubalanse.

Kilde: Arbeidsmiljøloven/Likestillings- og diskrimineringsloven, Fellesforbundets brosjyre «trakassering i arbeidslivet»

Ubehagelig hver gang

– Det er mange som spør om vi skal bli med på rommet og pule, forteller Natalie Wahl Johansen, fast nattevakt i resepsjonen på Scandic Nidelven.

Natalie Wahl Johansen.

Natalie Wahl Johansen.

Erlend Tro Klette

– Noen ganger må jeg følge fulle folk fordi de ikke finner rommet sitt, og da tror de er greit å prøve å få meg med inn.

Hvor ofte skjer dette, eller andre uønskede tilnærminger?

Nesten annenhver helg, mener Johansen, avhengig av sesong. I julebordstida opplevde hun det hver eneste helg.

Nattevakta er vant til det («dessverre») og sier tydelig nei – men da blir hun gjerne kalt uvillig, ekkel, streng, kjip og kjedelig, eller enda verre.

– Da har jeg det ganske shitty, det er ubehagelig hver gang. Når man står i uniform på jobb, prøver man bare å gjøre en god jobb. Vi sitter igjen med en følelse av å være dårlige servicemennesker, fordi vi ikke vil ligge med dem. Hvorfor kan de ikke bare ta et nei for et nei? spør Johansen oppgitt.

Nattevaktene på hotellene gir gjerne nye kollegaer tips om hvordan de skal holde seg trygge:

Aldri gå inn i en heis med noen som er større enn deg. Gi håndklær gjennom døra fra utsiden. Ikke steng deg inne med gjester, særlig om natta.

Jentene på nattevakt tipser også hverandre om hvem man bør følge ekstra godt med på. Og alarmknappen er aldri langt unna.

Det er dessverre nødvendig med forholdsregler for små kvinner på jobb, i møte med større mannfolk med alkohol innabords, forklarer Johansen.

Hun håper likevel at ting sakte blir bedre – for i det minste har hun aldri opplevd å bli fysisk tafset på – som hennes mor ble flere ganger da hun jobbet i bransjen.

Gruer seg til jobb

Det har derimot Sofie Valslag, etter over ti år som blant annet bartender og servitør. Hun har fått klapp på rumpa og blitt tatt på puppene.

Sofie Valslag

Sofie Valslag

Martin Guttormsen Slørdal

Som ung i bransjen ville hun helst feie slike hendelser under teppet. Nå har hun sett og opplevd så mye, at hun vet det er bedre å si fra.

– Jeg tror helt ærlig at ingen som har jobbet mer enn seks måneder i bransjen har unngått å oppleve noe seksuell trakassering. Alle kollegaer jeg har spurt sier ja, de har alltid en historie å fortelle, sier Valslag.

Selv om det forekommer en del mellom kollegaer, mener hun det meste og det verste av trakassering kommer fra gjester. Ofte er det alkohol involvert.

Valslag hevder det bare er to-tre av 100 gjester som ikke kan oppføre seg, men at få ødelegger mye for mange:

– Det kan være veldig ukomfortabelt, man får skikkelig klump i magen av det. Det er nesten så man gruer seg til å komme på jobb, innrømmer hun.

Særlig kvier mange servitører seg for de store julebordene, mener hun, fordi stemningen blir ubehagelig og «noen føler de har rett til å slå servitøren på rumpa.»

Små situasjoner og kommentarer er mer vanlige, sier Valslag, mens noen større saker er mer problematiske:

En kollega av Valslag fortalte henne at hun ble stalket og sendt trakasserende meldinger i lang tid av gjester – etter at hun hadde servert dem bursdagslys én gang. Kollegaen endte med å flytte.

– Servitøren din er faktisk et menneske. Det er ikke alle som oppfører seg som det, sier Valslag.

Hva gjør du hvis du blir utsatt for trakassering?

● Si fra til arbeidsgiver. Som arbeidstaker har du plikt til å si ifra til arbeidsgiver dersom du eller andre på arbeidsplassen blir trakassert.

● Du kan også si fra til verneombud, arbeidsmiljøutvalget, tillitsvalgte eller bedriftshelsetjenesten.

● Blir ikke saken håndtert av arbeidsgiver, har du rett til å varsle om et kritikkverdig forhold etter lovens bestemmelser. Du kan varsle internt (arbeidsgiver, verneombud eller tillitsvalgte), Arbeidstilsynet eller under visse omstendigheter til offentligheten (som for eksempel media).

Kilde: Arbeidstilsynet

Ikke fritt fram

– Vi gir nok gjestene rett oftere enn vi burde, tror jeg. Vi vil jo ha kundene tilbake, så det er en hårfin balanse, forklarer Hanne Eriksen, restaurantsjef på TAG – som både er spisested og nattklubb.

Hanne Eriksen

Hanne Eriksen

Martin Guttormsen Slørdal

Der har de åpenhet for at ansatte skal kunne si fra hvis noe uønsket skjer, og rutiner for hvordan gjester som gjør andre ukomfortable skal håndteres.

For selv om hun i dag har lederansvar, startet Eriksen på gulvet i garderoben.

Hun husker gjesten som ba henne hente garderobelappen fra skrittet hans, og å bli tatt på rumpa av gjester og kollegaer.

Alle har forskjellige grenser, understreker Eriksen: For henne er det uakseptabelt å bli tatt på og kontakta utenfor jobb.

Hun opplevde stadig oftere å bli oppsøkt av gjester fra nattklubben utenfor arbeidstid. Derfor har Eriksen fjernet nummeret sitt fra nummeropplysningen.

– Jeg kan ikke engang være på Tinder, da blir jeg kjent igjen og kontakta. Det er flere enn meg som har opplevd det. Jeg er jo ikke på jobb for å finne meg kjæreste, sier hun.

– Folk misforstår det vi gjør. Vi vil bare gi god service, det betyr ikke at vi liker dem.

Likevel avslutter Eriksen med å si det samme som alle fire i denne artikkelen har uttrykt – at det tross alt er mye mer morsomt som skjer på jobb, enn negative ting. Det er jo derfor de blir i bransjen.

Her får du råd: Seksuelt trakassert på jobb? Dette gjør du

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss