Bygger for en milliard med polakker på minstelønn:
350 håndverkere – to lærlinger
Solid Entreprenør bygger skoler, sykehjem og politihus. Oppdrag som vil kreve at entreprenøren har lærlinger. Solid får oppdragene ved å holde seg med bare to lærlinger selv, og så kreve at underleverandørene stiller med lærlinger for å fylle kravet i anbudet. Nå strammer kommunene til, og krever minst 10 prosent lærlinger.
GIR OFFENTLIGE OPPDRAG: Marius Oustorp og Mats Kopperud (til høyre) har vært Solids eneste lærlinger de siste årene. Det holder til at Solid får oppdrag for det offentlige, samtidig som de må kreve flere lærlinger av underleverandørene.
Håvard Sæbø
Forretningsmodellen med fast ansatte polakker på minstelønn, har skapt høy aktivitet og milliardbutikk for Solid Entreprenør AS. I anbudsrunder hvor prisen teller opp mot hundre prosent, er det vanskelig å slå Solid. Til jul står nye Spetalen skole i Østfold ferdig, men uten at en ny generasjon murere, tømrere og malere har fått muligheten til praksis.
Krav til underleverandørene
Solid har hatt to lærlinger i sving på Spetalen skole, men det er ikke nok til å oppfylle kravet kommunen satte om 30 måneder (6 prosent) lærling og 40 prosent godkjente fagarbeidere.
– Vi må ta det igjen på underleverandørene, sier HR-sjef Richard Høilund.
På Spetalen skole vil de greie det, men med de nye kravene på 10 prosent, vil det bli mer krevende.
– Det vil ekskludere oss fra mange jobber, sier Høilund. Han synes det blir feil å kalle det seriøsitetskrav.
Solid kan vente seg større utfordringer med å oppfylle lærlingekrav hvis de vil bygge for det offentlige i framtida. Stadig flere kommuner strammer til for å sikre at de som bygger også tar ansvar for utdanning av framtidas fagfolk.
Nå vil de gå aktivt ut og søke etter lærlinger, siden det ikke er mange som henvender seg til dem for å få læreplass.
SENDER ANSVARET TIL UNDERLEVERANDØRENE: Spetalen skole bygges med to lærlinger fra Solid. Det holder ikke til å dekke kommunens krav om 6 prosent lærlinger. Derfor må Solid stille dette kravet videre til elektrikere, rørleggere og ventilasjonsfirma på prosjektet.
Håvard Sæbø
Får ikke tak i lærlinger
– Burde ikke dere stille med flere lærlinger selv?
– Vi vil ta samfunnsansvar, men får ikke tak i flere lærlinger. Til høsten er det usikkert hvordan det går, siden Greåker VGS har lagt ned TAF-linja med byggfag. Vi må lete andre steder, men nærmeste skole for oss nå er Vestby skole, fem mil unna, sier Høilund.
Ingen norske håndverkere
Solid-modellen er ikke særlig egnet for flere enn to lærlinger heller. Det er bare norske formenn, resten er polakker. De polske arbeiderne er ikke kvalifisert til å være opplæringsansvarlige. Det at alle reiser samtidig hjem til Polen, vil også gjøre det umulig. Polakkene jobber 54 timer i uka i seks uker, etterfulgt av to friuker.
Minimumslønn gir solid overskudd
Solid betaler allmenngjort minstelønn for bygg, som nå er 185,50 for dem med bransjeerfaring. Mange har jobbet her lenge og har fagbrev fra Polen, men blir ikke lønnet som fagarbeidere som er minimum 197,90. Ti kroner lavere timelønn vil for eksempel spare Solid for nesten 7 millioner i året i lønnskostnader. Pluss noen millioner spart i feriepenger, sosiale utgifter og skatter. (36 uker med 54 timer i uka, 10 kroner timen x 350 mann).
Til sammenligning er akkordlønna i Østfold på 275 kroner i timen. Akkord blir stort sett bare benyttet av entreprenører med norske bygningsarbeidere. Hadde Solid betalt en timelønn i nærheten av norsk nivå, ville det spist opp hele overskuddet, og vel så det.
Kommunen vil stramme til
Byggeleder for Råde kommune, Terje Kristiansen, følger opp kommunens interesser på Spetalen Skole.
– Det er helt nødvendig at det blir stilt krav om fagarbeidere og lærlinger. Vi trenger å utdanne norske fagfolk. Solid fikk oppdraget, men sliter med å oppfylle kravet. De må presse hardt på underleverandørene for å innfri våre krav. Dette anbudet med 30 måneder lærling er to år gammelt. Neste gang vil Råde kommune stille enda strengere krav om antall fagarbeidere og lærlinger, sier Kristiansen.
Solid rapporterer inn hver måned til kommunen om hvor mange timer de har hatt lærlinger på byggeplassen. Byggeleder, prosjektleder og baser er norske, resten er polske.
– Det skaper problemer for meg, siden jeg må ta all dialog med ledelsen. Arbeiderne kan ikke kommunisere på norsk eller engelsk, sier Kristiansen.
TILRETTELAGT: Alle oppslag på byggeplassen er på polsk. Solid har gitt tilbud om norskopplæring, mellom annet for å kunne møte de strengere kravene i offentlige anbud. Mange har jobbet i Norge i mange år, uten å lære seg språket.
Håvard Sæbø
Delt byggeplass
Språk er også en utfordring for de to norske lærlingene Marius Oustorp og Mats Kopperud.
Begge har nylig bestått fagprøven med karakteren meget bra. De skal ikke satse videre som tømrere, men tar fagbrevet på veien til å bli bygningsingeniører. Marius har tatt et kort polskkurs, men det holder ikke til lange samtaler.
– I lunsjpausen sitter vi norske for oss selv, eller sammen med ledelsen. De polske spiser for seg, sier Mats.
Hvorfor vil så få unge bli tømrere?
– Det har lav status og blir sett ned på, siden unge har inntrykk av at det bare er polske og utlendinger som driver i bransjen, sier Marius. Faren til Marius, Runar Oustorp, er en av eierne og den første som ble ansatt i Solid for 30 år siden. Runar synes det er bra med strengere krav, og at de må tilpasse seg disse.
– Vi har en ny strategi om 10 prosent lærlinger. Når kommunene strammer inn, vil Obos og de andre komme etter. Vi er helt avhengige av det offentlige og Obos for å få kontinuitet. Den høye aktiviteten med leilighetsbygging vil flate ut, mens det offentlige alltid vil bygge mye, sier Oustorp.
Det siste året har de tilbudt
norskopplæring via AOF og Folkeuniversitetet, og satser på å få konvertert de polske fagbrevene til norske via den nye ordningen i NOKUT.
– Målet vårt er å få de polske til å bli opplæringsansvarlige og baser, sier Oustorp.
Alibilærling
Faglig leder, Espen Glemminge i opplæringskontoret Byggopp i Østfold sier at Solid stort sett har hatt to lærlinger hos dem de siste 10 årene, og at dette har fungert bra.
Utdanningsetaten i Østfold er ikke like begeistret over at Solid er godkjent lærebedrift, og mer enn antyder at det kan være andre grunner enn samfunnsoppdraget som gjør at de har lærlinger. I bransjen er det vanlig at man har en såkalt «alibilærling» for å få innpass i den offentlige pengesekken. Det blir det slutt på med de nye kravene.
pengemaskin: Runar Oustorp var den første tømreren som ble ansatt i Solid. Nå ansetter de bare polske håndverkere. Denne modellen har blitt god butikk for Oustorp og de andre eierne. Neste år omsetter de for over en milliard kroner.
Håvard Sæbø
– Vil ha det som oss
Runar Oustorp sier de aldri søker etter folk. Hver uke kommer det flere henvendelser fra polakker som vil jobbe hos dem.
– Vi har spesialisert oss på polsk arbeidskraft, og hele byggeplassen er rigget for det. Vi bruker mye ressurser på å tilrettelegge slik at de trives hos oss. Alle vet nøyaktig hvilke uker de skal jobbe og når de kan være sammen med familien i Polen. Kalenderen er lagt ut 2019, tilpasset de kristne høytidene. Da vil de være hjemme.
– Det handler om trygget. De vil ha det akkurat sånn som oss, sier Oustorp.
SOLID OPPDRAG: Nylig fikk Solid en kontrakt til over 600 millioner med å omgjøre Vinmonopolets gamle eiendom i Oslo til leiligheter. Dette sikrer dem jobb til langt ut i 2020. Siden dette ikke er offentlig oppdrag, er det heller ikke krav om at det skal være lærlinger med på prosjektet.
Håvard Sæbø
SOLID ENTREPRENØR AS
Det ene av to selskaper som utgjør Solid Gruppen. Det
andre er Solid Prosjekt.
Begge selskapene har
hovedkontor på Rolvsøy.
Har også regionkontorer
i Asker og på Romerike
samt lager i Våler.
Ble stiftet av John Yngvar
Johansen i 1975.
Har 450 ansatte
Inntekter
2016: 779 mill,
2014: 568 mill.
Driftsresultat 2016: 22 mill.
Formue og inntekt 2015
Hovedeiere Solid Entreprenør AS
Runar Oustorp 50.669.308 – 2.200.026
Lasse Johanse 48.454.007 – 2.143.595
Kim André Johansen 46.919.573 – 2.453.011
John Yngvar Johansen 39.419.625 – 1.196.246
Solid sparer 30 til 70 kroner per time
Vidar Schei i Fellesforbundet Fredrikstad har prøvd å organisere polakkene i Solid, men det har ikke vært helt enkelt.
– Vi har klart å organisere rundt 30, men det er vanskelig å kommunisere med dem, siden de verken snakker norsk eller engelsk. Mange har meldt seg inn via Fellesforbundets nettside sentralt. Det er nokså uvanlig, og kan være en indikasjon på at det er noe grums i selskapet, sier Schei.
Polakkene i Solid har prøvd å stable på beina en tillitsvalgt for Fellesforbundet, uten at det er meldt inn noen slik til Fredrikstad Fagforening. Magasinet for fagorganiserte fikk etterhvert en avtale om intervju med noen polske medlemmer, men dagen før avtalt tid, sendte de en SMS om at de trakk avtalen. Samtidig tilføyde de at det ikke var mulig med en prat i nærmeste framtid heller. Siden har de også sluttet å svare på tekstmeldinger fra Magasinet.
– Polakkene går på allmenngjorte satser på byggeindustri-overenskomsten, som ikke er vanlig når hovedaktiviteten faller inn under Fellesoverenskomsten for byggfag (FOB). Satsene i byggeindustri er mye lavere enn FOBen, særlig på lønn. I tillegg er byggeindustri ment for fast arbeidssted, noe som ikke er tilfelle for bygg. Dette er konkurransevridende, sier Schei.
Schei sier at de har fått signaler fra noen i prosjektledelsen om at det kan være nyttig med tariffavtale og måling, men at det har stoppet opp lengre opp i systemet.
– Vi ønsker tariffavtale, FOBen og akkordsystem hos Solid, sier Schei.
Det strammer seg til i Fredrikstad også. 15. juni ble vedtatt en modell på linje med Oslo og Telemark som stiller krav om hovedspråk på norsk, 10 prosent lærlinger og 50 prosent fagarbeidere.
– Hvis Solid har polske fagarbeidere, får de anerkjenne det – og betale deretter. Ingen norske går på minstelønn. Solid sparer minst 30 til 70 kroner per time i forhold til norsk fagarbeiderlønn, sier Schei.
– Vanlig at pris teller 100 prosent
Probea utformer anbud for det offentlige, og var involvert da Solid fikk jobben med å bygge kommunale Ås Demenssenter.
– Vi råder kommunene til å se 100 prosent på pris. Kravene som ellers stilles til kvalitet er så solide, at det siler ut de useriøse, sier Geir Haugan, som ikke er sikker på at et krav om 10 prosent lærlinger er veien å gå.
– Det siste året har jeg forfattet flere anbud som krever 10 prosent lærlinger, men vet ikke om det hjelper. Det er vanskelig å få tak i norske fagfolk, samtidig som det må være et ønske fra flere norske ungdommer om å bli håndverkere.
Hvorfor byggeindustri?
Distriktssekretær Hans Petter Pettersen i Fellesforbundet i Østfold sier at det er på grunn av en gammel avtale.
– I begynnelsen drev Solid som en elementfabrikk. For å gå over til Fellesoverenskomsten for Byggfag, må gutta kreve det. Lønna må uansett ikke ligge under allmenngjort minstelønn for byggeplasser. Vi gjorde en undersøkelse under streiken i 2010, og da lå de 50 øre over denne.
Målekontoret har hatt en prøvemåling hos Solid også, men det endte bare med at vedkommende fikk jobb som kalkulator hos dem.
– Fellesforbundet kan inngå tariffavtale med 10 prosent medlemmer så lenge Solid er medlemmer i NHO. Men vi vil helst ha minst 50 prosent – i tilfelle streik, sier Pettersen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.
Flere saker
SOLID ENTREPRENØR AS
Det ene av to selskaper som utgjør Solid Gruppen. Det
andre er Solid Prosjekt.
Begge selskapene har
hovedkontor på Rolvsøy.
Har også regionkontorer
i Asker og på Romerike
samt lager i Våler.
Ble stiftet av John Yngvar
Johansen i 1975.
Har 450 ansatte
Inntekter
2016: 779 mill,
2014: 568 mill.
Driftsresultat 2016: 22 mill.