– Det var voksent gjort av bedriften å ta beslutningen om ikke å si opp noen likevel, sier avtroppende hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet på Asko Øst i Vestby, Reidar Olsen.
Håvard Sæbø
Nedbemanning
80 mulige oppsigelser ble til null. Nå kan Reidar pensjonere seg
Hovedtillitsvalgt Reidar Olsen fikk beskjed om at 80 årsverk måtte bort. Etter halvannet år med forhandlinger snudde Asko, og alle ansatte får bli.
roy@lomedia.no
Asko er Norges største matvaregrossist, og leverer varer til butikker, hoteller, restauranter og storkjøkken over hele landet.
I 2020 startet de byggingen av en nytt stort lager, Asko Oslofjord. Det har påvirket flere nåværende Asko-terminaler. Den i Drammen vil bli nedlagt fordi den flyttes til Oslofjord, mens den i Larvik ikke skal nedlegges, men få redusert aktivitet.
Reidar Olsen er hovedtillitsvalgt i avdelingen på Vestby, og har de siste årene jobbet for at arbeidsplassene der skulle bestå.
67-åringen har nå tatt sluttpakke og har sin siste arbeidsdag 30. april, etter et kvart århundre som tillitsvalgt og de siste to tiårene som hovedtillitsvalgt.
– Jeg hadde egentlig tenkt å gå av med pensjon for to år siden, men da Oslofjord-prosjektet kom opp, så ville jeg ikke slutte før vi hadde landet det. Det har vi gjort nå, og uten at noen mister jobben, sier Olsen og smiler fornøyd.
RYDDER SEG UT: Reidar Olsen ville ikke gi seg som hovedtilitsvalgt før Oslofjord-prosjektet var i boks. Den 30. april er siste dag på jobb for Olsen, som overlater roret i klubben til Thore Schiller som har vært nestleder i ti år.
Håvard Sæbø
Flyttes over fjorden
Høsten 2020 fikk de ansatte beskjed om at 80 årsverk måtte bort bra Asko Øst. Konsernledelsen hadde nemlig bestemt at alt arbeidet som gjøres mot dagligvarebransjen skulle flyttes fra Asko Øst til Asko Oslofjord.
– Vi forsøkte å argumentere med at dette ville være en virksomhetsoverdragelse, men selv ikke LO-advokatene kunne gi oss full støtte på det. De fortalte at man først kunne få det avgjort i ettertid, og at det var veldig usikkert hva utfallet ville bli, sier Reidar Olsen, hovedtillitsvalgt for Fellesforbundets medlemmer på Asko Øst.
Kuttet ville ramme både lageransatte og ansatte i administrasjonen og markedsavdelinga, og usikkerheten gjorde at en del, spesielt i de to sistnevnte gruppene, fant seg andre jobber.
Forhandlingene mellom ledelsen i Asko Øst og de ansatte om nedbemanningsprosessen blir av Olsen beskrevet som svært tøffe. Og heller ikke det som kunne se ut som en gladmelding i Asko sin internavis høsten 2021, ble godt mottatt av de ansatte. Der ble det fortalt at man skulle sette i gang med byggetrinn to på Asko Oslofjord allerede før byggetrinn en var ferdig. Byggetrinn to skulle inneholde kjølekapasitet for frukt og grønt.
– Det ville bety at vi trolig ville miste enda mer å gjøre, siden vi har frukt og grønt gjennom Bama her hos oss, forteller Olsen.
Det avvises imidlertid av konserndirektør i Asko, Tore Bekken.
– Det vil ikke påvirke frukt og grønt på Vestby, sier han.
Trakk seg fra forhandlinger
Klubben var klar på at konsernledelsen måtte rydde opp i denne saken, siden det var den som hadde vedtatt å flytte mye av produksjonen i Asko Øst til Asko Oslofjord. Det ble avslått, og til slutt trakk klubben seg fra videre forhandlinger med ledelsen.
– Vi opplevde ikke dette som reelle forhandlinger, da ledelsen kun pekte på sin egen styringsrett. Det skapte litt bruduljer at vi trakk oss, innrømmer Olsen.
I hele prosessen hadde han hatt tett kontakt med både konserntillitsvalgt i Asko, Fellesforbundet og gjennom forbundet, LOs advokater. Fra Fellesforbundet fikk han vite at Hovedorganisasjonen Virke også var koblet på, og at de hadde lagt press på Fellesforbundet.
– Fra forbundet fikk vi beskjed om at Virke hevdet vi hadde nektet å møte ledelsen, men det stemte jo ikke. Vi hadde ikke fått en eneste møteinnkallelse, sier han.
Les også: 17 verkstedansatte feiret fast jobb og 1,8 millioner i etterbetaling
Nye forhandlinger
Olsen ble rådet til å ta opp igjen møtene med ledelsen i Asko Øst, men kreve referater fra hvert eneste møte. I januar 2022 ble det første møtet avholdt.
– Vi følte at konsernledelsen hadde et ønske om at dette skulle løses lokalt, for ledelsen i Asko Øst var litt forsiktige i sine uttalelser på det første møtet, forteller han.
Det ble derfor enighet om å ta et nytt møte, men da var det ifølge Olsen rett tilbake til det forhandlingsklimaet klubben håpet de var ferdige med.
– Klubben ba derfor om at vi skulle skrive en uenighetsprotokoll, slik at den videre prosessen kunne tas på et høyere nivå med Virke og Fellesforbundet, forteller han.
Nå var januar allerede blitt midten av februar, men før uenighetsprotokollen ble sendt inn, ba bedriften om enda et møte for å se om de kunne bli enige likevel. Det sa klubben ja til.
Det møtet ble avholdt torsdag 17. februar, og der ble det klart at 39 årsverk måtte bort, men siden logistikksjefen måtte videre i et annet møte, ble partene enige om å utsette resten av møtet til mandag 21. februar.
– Ledelsen i bedriften ønsket å skjerme transportavdelinga vår fra oppsigelser, men i møtet på torsdag nektet vi, og krevde at alle de ansatte skulle være i en pott, og at man skulle følge ansiennitet, sier Reidar Olsen.
Vraket egen oppsigelsesplan
På mandagsmøtet kom imidlertid den store overraskelsen, for bedriftsledelsen hadde allerede en protokoll klar.
– På grunn av korona ble det møtet avholdt på Teams, men da protokollen ble vist fram, måtte jeg lese den både tre og fire ganger. Jeg trodde de ville kuppe et eller annet som jeg ikke skjønte, sier Olsen.
En ting var at transportavdelinga ikke skulle skjermes i oppsigelsesprosessen, men det mest overraskende for Olsen og de andre ansatte var at bedriften «med glede hadde bestemt seg for å avslutte oppsigelsesprosessen».
Den helomvendingen mener Reidar Olsen bedriften fortjener skryt for.
– Jeg synes det var veldig voksent gjort av dem å ta den beslutningen. Slik det ser ut nå, kan det til og med bli mer å gjøre for oss, enn mindre utover høsten. Da ville det vært dumt om vi kvittet oss med folk som vi trenger, sier Reidar Olsen.
OVERRASKELSEN: Reidar Olsen blad i protokollen som viser at ledelsen i Asko Øst gikk bort fra planene om å kutte antall årsverk på terminalen på Vestby.
Håvard Sæbø
Konstruktiv dialog
Logistikkdirektør i Asko Øst, Ove Engen, innrømmer at det har vært uenigheter og ulike syn på ting i forbindelse med prosessen mellom bedriftsledelsen og de tillitsvalgte.
– Det er kanskje ikke så rart, men jeg synes det har vært en konstruktiv dialog med de tillitsvalgte. Vi kan jo ha uenigheter, men jeg føler at vi har respekt for hverandres roller, sier Engen.
Han forklarer at bedriften vraket planen om å kutte årsverk ved terminalen i Vestby, fordi tiltakene som ble gjort bidro til at det var få årsverk igjen som var overtallige. Derfor valgte man å kjøre videre med den overtalligheten.
– Vi trengte rett og slett litt mer tid, men vi har valgt å leve med den overtalligheten, og vi ser heller ikke bort fra at vi kommer til å få mer å gjøre utover høsten. I en konkurransesituasjon med andre aktører i bransjen, trenger vi også folk som er godt opplært. Det har også vært med i vurderinga, påpeker han.
– Helomvendingen medførte også ros fra klubben. Hvordan føles det?
– Det er jo ikke alltid vi får skryt fra klubben, så det er jo artig, innrømmer Ove Engen.
Florentyna ble sagt opp etter koronakarantene: Ny dom gir renholderen jobben tilbake
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim