JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

80 mulige oppsigelser ble til null. Nå kan Reidar pensjonere seg

Hovedtillitsvalgt Reidar Olsen fikk beskjed om at 80 årsverk måtte bort. Etter halvannet år med forhandlinger snudde Asko, og alle ansatte får bli. 
– Det var voksent gjort av bedriften å ta beslutningen om ikke å si opp noen likevel, sier avtroppende hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet på Asko Øst i Vestby, Reidar Olsen.

– Det var voksent gjort av bedriften å ta beslutningen om ikke å si opp noen likevel, sier avtroppende hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet på Asko Øst i Vestby, Reidar Olsen.

Håvard Sæbø

roy@lomedia.no

Asko er Norges største matvaregrossist, og leverer varer til butikker, hoteller, restauranter og storkjøkken over hele landet.

I 2020 startet de byggingen av en nytt stort lager, Asko Oslofjord. Det har påvirket flere nåværende Asko-terminaler. Den i Drammen vil bli nedlagt fordi den flyttes til Oslofjord, mens den i Larvik ikke skal nedlegges, men få redusert aktivitet.

Reidar Olsen er hovedtillitsvalgt i avdelingen på Vestby, og har de siste årene jobbet for at arbeidsplassene der skulle bestå.

67-åringen har nå tatt sluttpakke og har sin siste arbeidsdag 30. april, etter et kvart århundre som tillitsvalgt og de siste to tiårene som hovedtillitsvalgt.

– Jeg hadde egentlig tenkt å gå av med pensjon for to år siden, men da Oslofjord-prosjektet kom opp, så ville jeg ikke slutte før vi hadde landet det. Det har vi gjort nå, og uten at noen mister jobben, sier Olsen og smiler fornøyd.

RYDDER SEG UT: Reidar Olsen ville ikke gi seg som hovedtilitsvalgt før Oslofjord-prosjektet var i boks. Den 30. april er siste dag på jobb for Olsen, som overlater roret i klubben til Thore Schiller som har vært nestleder i ti år.

RYDDER SEG UT: Reidar Olsen ville ikke gi seg som hovedtilitsvalgt før Oslofjord-prosjektet var i boks. Den 30. april er siste dag på jobb for Olsen, som overlater roret i klubben til Thore Schiller som har vært nestleder i ti år.

Håvard Sæbø

Flyttes over fjorden

Høsten 2020 fikk de ansatte beskjed om at 80 årsverk måtte bort bra Asko Øst. Konsernledelsen hadde nemlig bestemt at alt arbeidet som gjøres mot dagligvarebransjen skulle flyttes fra Asko Øst til Asko Oslofjord.

– Vi forsøkte å argumentere med at dette ville være en virksomhetsoverdragelse, men selv ikke LO-advokatene kunne gi oss full støtte på det. De fortalte at man først kunne få det avgjort i ettertid, og at det var veldig usikkert hva utfallet ville bli, sier Reidar Olsen, hovedtillitsvalgt for Fellesforbundets medlemmer på Asko Øst.

Kuttet ville ramme både lageransatte og ansatte i administrasjonen og markedsavdelinga, og usikkerheten gjorde at en del, spesielt i de to sistnevnte gruppene, fant seg andre jobber.

Forhandlingene mellom ledelsen i Asko Øst og de ansatte om nedbemanningsprosessen blir av Olsen beskrevet som svært tøffe. Og heller ikke det som kunne se ut som en gladmelding i Asko sin internavis høsten 2021, ble godt mottatt av de ansatte. Der ble det fortalt at man skulle sette i gang med byggetrinn to på Asko Oslofjord allerede før byggetrinn en var ferdig. Byggetrinn to skulle inneholde kjølekapasitet for frukt og grønt.

– Det ville bety at vi trolig ville miste enda mer å gjøre, siden vi har frukt og grønt gjennom Bama her hos oss, forteller Olsen.

Det avvises imidlertid av konserndirektør i Asko, Tore Bekken.
– Det vil ikke påvirke frukt og grønt på Vestby, sier han.

Trakk seg fra forhandlinger

Klubben var klar på at konsernledelsen måtte rydde opp i denne saken, siden det var den som hadde vedtatt å flytte mye av produksjonen i Asko Øst til Asko Oslofjord. Det ble avslått, og til slutt trakk klubben seg fra videre forhandlinger med ledelsen.

– Vi opplevde ikke dette som reelle forhandlinger, da ledelsen kun pekte på sin egen styringsrett. Det skapte litt bruduljer at vi trakk oss, innrømmer Olsen.

I hele prosessen hadde han hatt tett kontakt med både konserntillitsvalgt i Asko, Fellesforbundet og gjennom forbundet, LOs advokater. Fra Fellesforbundet fikk han vite at Hovedorganisasjonen Virke også var koblet på, og at de hadde lagt press på Fellesforbundet.

– Fra forbundet fikk vi beskjed om at Virke hevdet vi hadde nektet å møte ledelsen, men det stemte jo ikke. Vi hadde ikke fått en eneste møteinnkallelse, sier han.

Les også: 17 verkstedansatte feiret fast jobb og 1,8 millioner i etterbetaling

Nye forhandlinger

Olsen ble rådet til å ta opp igjen møtene med ledelsen i Asko Øst, men kreve referater fra hvert eneste møte. I januar 2022 ble det første møtet avholdt.

– Vi følte at konsernledelsen hadde et ønske om at dette skulle løses lokalt, for ledelsen i Asko Øst var litt forsiktige i sine uttalelser på det første møtet, forteller han.

Det ble derfor enighet om å ta et nytt møte, men da var det ifølge Olsen rett tilbake til det forhandlingsklimaet klubben håpet de var ferdige med.

– Klubben ba derfor om at vi skulle skrive en uenighetsprotokoll, slik at den videre prosessen kunne tas på et høyere nivå med Virke og Fellesforbundet, forteller han.

Nå var januar allerede blitt midten av februar, men før uenighetsprotokollen ble sendt inn, ba bedriften om enda et møte for å se om de kunne bli enige likevel. Det sa klubben ja til.

Det møtet ble avholdt torsdag 17. februar, og der ble det klart at 39 årsverk måtte bort, men siden logistikksjefen måtte videre i et annet møte, ble partene enige om å utsette resten av møtet til mandag 21. februar.

– Ledelsen i bedriften ønsket å skjerme transportavdelinga vår fra oppsigelser, men i møtet på torsdag nektet vi, og krevde at alle de ansatte skulle være i en pott, og at man skulle følge ansiennitet, sier Reidar Olsen.

Vraket egen oppsigelsesplan

På mandagsmøtet kom imidlertid den store overraskelsen, for bedriftsledelsen hadde allerede en protokoll klar.

– På grunn av korona ble det møtet avholdt på Teams, men da protokollen ble vist fram, måtte jeg lese den både tre og fire ganger. Jeg trodde de ville kuppe et eller annet som jeg ikke skjønte, sier Olsen.

En ting var at transportavdelinga ikke skulle skjermes i oppsigelsesprosessen, men det mest overraskende for Olsen og de andre ansatte var at bedriften «med glede hadde bestemt seg for å avslutte oppsigelsesprosessen».

Den helomvendingen mener Reidar Olsen bedriften fortjener skryt for.

– Jeg synes det var veldig voksent gjort av dem å ta den beslutningen. Slik det ser ut nå, kan det til og med bli mer å gjøre for oss, enn mindre utover høsten. Da ville det vært dumt om vi kvittet oss med folk som vi trenger, sier Reidar Olsen.

OVERRASKELSEN: Reidar Olsen blad i protokollen som viser at ledelsen i Asko Øst gikk bort fra planene om å kutte antall årsverk på terminalen på Vestby.

OVERRASKELSEN: Reidar Olsen blad i protokollen som viser at ledelsen i Asko Øst gikk bort fra planene om å kutte antall årsverk på terminalen på Vestby.

Håvard Sæbø

Konstruktiv dialog

Logistikkdirektør i Asko Øst, Ove Engen, innrømmer at det har vært uenigheter og ulike syn på ting i forbindelse med prosessen mellom bedriftsledelsen og de tillitsvalgte.

– Det er kanskje ikke så rart, men jeg synes det har vært en konstruktiv dialog med de tillitsvalgte. Vi kan jo ha uenigheter, men jeg føler at vi har respekt for hverandres roller, sier Engen.

Han forklarer at bedriften vraket planen om å kutte årsverk ved terminalen i Vestby, fordi tiltakene som ble gjort bidro til at det var få årsverk igjen som var overtallige. Derfor valgte man å kjøre videre med den overtalligheten.

– Vi trengte rett og slett litt mer tid, men vi har valgt å leve med den overtalligheten, og vi ser heller ikke bort fra at vi kommer til å få mer å gjøre utover høsten. I en konkurransesituasjon med andre aktører i bransjen, trenger vi også folk som er godt opplært. Det har også vært med i vurderinga, påpeker han.

– Helomvendingen medførte også ros fra klubben. Hvordan føles det?

– Det er jo ikke alltid vi får skryt fra klubben, så det er jo artig, innrømmer Ove Engen.

Florentyna ble sagt opp etter koronakarantene: Ny dom gir renholderen jobben tilbake

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse