Dagblad-oppsigelser til Høyesterett:
Dagbladet-grafikere anker oppsigelsene til Høyesterett
Oppsagte grafikere tapte i to rettsinstanser. Fredag ble det avgjort at anken i Dagbladet-saken oversendes Høyesterett for endelig avgjørelse.
I RETTEN: Peder Kvello og Mona Tønder Jakobsen har tilbrakt mye tid i retten de siste par årene sammen med blant andre LO-advokat Elisabeth Grannes.
Håvard Sæbø
hanne@lomedia.no
Striden står om det var oppsigelsen av de to grafikerne var saklig. Det var dissens i rettsavgjørelsen både i Oslo tingrett og senere i Borgarting lagmannsrett, der arbeidstakerrepresentanten utgjorde mindretallet.
• Oppsagte Dagblad-grafikere skuffet over at lagmannsretten forkaster anken
LO og Fellesforbundet mener saken er av så stor prinsipiell betydning av de nå har anket saken inn for Høyesterett på flere grunnlag.
Innleide overtok
I anken framfører de at oppsigelsene er ugyldige fordi de fast ansattes arbeidsoppgaver ble overtatt av innleid arbeidskraft på permanent basis.
De mener også at oppsigelsene av de ansatte er usaklige på grunnlag av interesseavveiningen etter aml. § 15–7 (2), og at lagmannsretten har bygd sin dom på gal rettsanvendelse.
To arbeidsgivere
Et annet poeng er spørsmålet om felles arbeidsgiveransvar mellom Dagbladet og eier Aller Media. De mener morselskapet overtok arbeidsoppgaver fra datterselskapet, uten å overta de arbeidstakerne som har utført oppgavene, slik at de aktuelle ansatte i datterselskapet ble sagt opp som overtallige.
Dagbladet og Aller Media får frist fra lagmannsretten på tre uker til å inngi tilsvar, deretter vil saken bli oversendt Høyesterett. Deretter er det opp til Høyesterett å ta stilling til om saken skal slippe inn til behandling, helt eller delvis. Hvis Høyesteretts ankeutvalg beslutter å henvise saken kan dom ventes i løpet av vår/sommer 2021, ifølge LO-advokat Elisabeth Grannes.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.