JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
«Her kan alle snakke, og de gjør det. Labourstart-konferansen er et sted for å bli hørt. Og deltakerne har mye, og mye vondt, på hjertet.»

«Her kan alle snakke, og de gjør det. Labourstart-konferansen er et sted for å bli hørt. Og deltakerne har mye, og mye vondt, på hjertet.»

Harald Henmo

De fleste har nok med å leve

BERLIN: Alle kan komme, alle kan tale, ingen stemmer og ingenting vedtas: Labourstart-konferansen er det motsatte av en vanlig kongress.06.06.2014
12:00
06.06.2014 15:12

harald.henmo@lomedia.no

Jeg har sett en mann gråte mens han forteller om forholdene for fagbevegelsen i Iran. Jeg har hørt om oljearbeidere som blir skutt i Kasakhstan, og hotellansatte i Etiopia som tjener 17 dollar i måneden. Jeg er blitt fortalt at lønnsarbeid bare er et utpressingsmiddel for kapitalen, og noe vi må kvitte oss med. Jeg har lagt merke til at det er like få gifteringer blant fagforeningsaktivister som blant sportsjournalister. Jeg har hørt om folk som fengsles for å feire 1. mai. Jeg har vært vitne til sterk utålmodighet med de internasjonale fagorganisasjonene, som reagerer for seint, og for lite, og for selektivt, mot overgrep. Jeg har opplevd medfølelsestretthet. Jeg har hørt lovord om avtalen for tekstilindustrien i Bangladesh, og fortvilelse fra fagbevegelsen i Pakistan, som forteller at alt det verste nå bare flyttes dit. Jeg har fått min uavhengige presserolle utfordret av oppfordringen om å hjelpe til med å klippe ut appelsinmasker til demonstrasjonen mot tyske jusutsalg.

Jeg har vært på Labourstart-konferanse i Berlin.

Labourstart ble startet i 1998 av amerikanske Eric Lee. I begynnelsen var det bare hans eget nettsted for spredning av fagforeningsnyheter, men det har siden vokst kraftig, både på nett, og med kampanjer og konferanser.

I dag er det rundt 650 korrespondenter verden over som poster nyheter på nettstedet, på 28 språk. Noen legger ut et par saker i måneden, andre 40 hver dag. Labourstart er, og skal være, åpent og fritt.

Det er også konferansene, som begynte i det små i London i 2008 med et møte mellom et 40-talls korrespondenter. De siste konferansene i Sydney og Istanbul har samlet flere hundre. Prinsippet er at alle kan komme. Det er ingen delegater. Og alt er gratis.

Til årets konferanse i Berlin er det påmeldt over 700 stykker. Det er betydelig mer enn arrangøren hadde regnet med, og det jobbes hektisk for å skaffe nok møterom. Som man riktignok ikke vet om det blir bruk for. Det er gratis å melde seg på Labourstart-konferansen, men det koster penger å reise til Berlin, så det er uklart hvor mange av de 700 som faktisk kommer.

Plenumsalen er rundt tre fjerdedels full til åpningen. Den inneholder brennende innlegg om den nye australske regjeringens rasering av «the Australian way of life»«, om Bangladesh og Marokko, om solidaritet, om de omkomne gruvearbeiderne i Tyrkia, som ble drept – drept! – av et grådig selskap og unnfallende myndigheter, om lidelser i Algerie, og de arbeidsløse i Østerrike – og Iran. Folk lider i Iran. Hvorfor gjør ikke verden noe for Iran? Hvorfor har vi ikke nok solidaritet? Hvorfor?

Her kan alle snakke, og de gjør det. Labourstart-konferansen er et sted for å bli hørt. Og deltakerne har mye, og mye vondt, på hjertet.

På engelsk er det noe som heter «compassion fatigue» – eller medfølelsestretthet – når vi hører om så mye lidelse på en gang at vi ikke klarer å ta den inn over oss. Det er bare gått halvannen time av den tre dager lange konferansen, og jeg begynner allerede å lure på hvor mye av dette jeg klarer å ta inn. Hvordan skal vi egentlig reagere på dette? Hva skal vi gjøre?

Konferansen holdes på hovedkvarteret til det tyske forbundet ver.di, som har lånt ut deler av ungdomsavdelingen til arrangørene. Etter åpningen er det drinker og mingling, men jeg merker at medfølelsestrettheten sniker seg på, og trekker meg etter hvert tilbake med ungdomsgjengen og en flaske sekt til takterrassen. Der snakker vi om Berlin-hipsteren. Jeg lærer at Berlin-hipsteren denne måneden har sportssekk på ryggen, og drikker kjernemelk og spiser banan på dansegulvet klokken fire om morgenen.

Og at han, som alltid, kler seg i arbeiderklær. Denne måneden er Berlin-hipsteren kledd i uniformsjakken til fergemennene over Spree-elven.

Han er ikke her. I hvert fall så er det ingen sportssekker og kjernemelk å se så lenge Labourstart-gjengen holder koken på konferansefesten, som arrangeres på Jockels Biergarten i Kreuzberg med klezmerband og DJ.

Kreuzberg, biergarten, DJ-kollektivet Urban Guerilla... Det er en annerledes konferansefest enn i LO. Men den avslutter en konferansedag som er forbausende konferanseaktig. I tillegg til plenumsdebatter, er det ni seminarrekker, om alt fra ungdomsarbeidsløshet i Europa til arbeiderrettigheter i Irak, fra klimakrise til bruk av sosiale medier.

Forslagene har kommet fra deltakerne selv, og innlederne spenner fra topptillitsvalgte til grasrotaktivister.

Med så mange seminarer, drives det intens markedsføring i foajeen, som er strødd med informasjonsmateriale om kampanjer mot spesielle selskaper, om nye og gamle forbund verden over, om trotskistisk ideologi og annen ideologi, om handelskampanjer og overgrep.

Det er ingen fra Iran eller Bangladesh på seminaret om avskaffelsen av lønnsarbeid. Ei heller på seminaret om å redefinere de samfunnsmessige kravene til arbeidsløse. Solidariteten er grenseløs, men det er åpenbare interesseforskjeller. Det går rykter om tilnærmet håndgemeng på seminarene om Ukraina og Kina, men det skal ha endt godt.

Lørdag er demodag. Konferansen skal ut og demonstrere mot en jusprodusent, i protest mot behandlingen av appelsinplukkerne i Brasil. Dette har vært planlagt og forberedt lenge, men har fått konkurranse fra en rekke benkeforslag underveis. Berlin er full av ambassader og bedrifter som burde få høre hva man syns om deres behandling av arbeidere. Og siden ordet er fritt, kan alle foreslå hvilken demonstrasjon de vil.

Men man holder seg til planen. Iført appelsinmasker skal det marsjeres til en butikk som jobber mot fagorganisering langs hele produksjonskjeden; fra fruktplukkerne i Brasil til de butikkansatte i Berlin. Det er et punkt mange av talerne har tatt opp underveis: Man må se på hele næringskjeden om protester og streik skal ha noen kraft. Det hjelper ikke bare å boikotte enkeltvarer i Europa, eller jobbe for organisering i opphavslandet. Alle varer pakkes, transporteres, importeres, distribueres og selges. Kapitalen er global, og det er alltid et svakt punkt langs veien. Der må det slås til.

Maskene deles ut, og det legges avgårde under politieskorte. Det er ifølge mine unge arrangørvenner en sjeldenhet å få i Berlin, så det hadde nok ikke vært så enkelt å sette i gang en masse spontandemoer likevel.

Etter butikken går man videre til Jockels Biergarten.

Labourstart-konferansen arrangeres helgen etter den store kongressen til ITUC, eller IFS, den Internasjonale Faglige Samorganisasjonen. Den har også foregått i Berlin, med 1500 delegater, blant dem 14 fra norsk LO. Der er det vedtatt kampanjer, blant annet i forbindelse med fotball-VM i Qatar i 2022. De internasjonale fagorganisasjonene mobiliserer, og tenker globalt – og flere av dem er representert her.

Men de tenker for sakte, og for smått, og for selektivt, ifølge seminaret om «Arbeiderkamper i Det Globale Sør», der det er deltakere fra både Chile, India og Pakistan.

Temaet er storstreikene de siste årene, blant bygningsarbeidere i Brasil, bilarbeidere i India og gruvearbeidere i Sør-Afrika. Det har begynt som en kamp om økonomiske goder, og blitt politisert etter å ha blitt slått hardt ned på av myndigheter og ordensmakt. Denne kampen har pågått utenfor den tradisjonelle fagbevegelsens kontroll, med andre samarbeidspartnere. De har «lykkes» i den forstand at de fikk beholde de rettighetene de hadde, men de oppnådde ikke mer enn det.

Slike streiker har lite å vinne på forbrukerkampanjer. Det hjelper ikke stort at nordmenn boikotter brasilianske bygg. Og de har problemer med å få oppmerksomhet i internasjonale medier. 200.000 streikende bygningsarbeidere i Brasil i 2011 skapte langt mindre oppstuss enn gatedemonstrasjoner i Venezuela.

Og hvor stor må en ulykke være for å nå ut? Representanten fra Pakistan lider med ofrene for Rana Plaza-katastrofen i Bangladesh, og er glad for at de har fått på plass en avtale for å forhindre gjentakelse. Men er vi klar over at 300 mennesker døde i en fabrikkbrann Pakistan i 2011? Og at landet ikke er omfattet av «Bangladesh-avtalen», sånn at de verste bedriftene nå bare flytter virksomheten sin dit?

Hva har vi tenkt å gjøre med det?

Jeg har sekken full av kampanjelitteratur fra fagbevegelsen i Sør-Korea, den revolusjonære iranske marxistbevegelsen og verdensorganisasjonen for hushjelper. Jeg har blitt bedt om å skrive ned tre aksjonsformer jeg vil anbefale den østerrikske organisasjonen for arbeidsløse. Jeg har sett like mange mobiltelefoner som på en Justin Bieber-konsert bli hevet og knipse bilde når afrikanske deltakere har reist seg og tatt ordet i tradisjonell drakt. Jeg har utvekslet visittkort med representanten fra Pakistan, som fortalte at forbundet hans hadde brukt omtrent hele årsbudsjettet på hans reise til Berlin, men at det vil være verdt det om bare noen vil høre på ham. Om bare han får pratet med noen. Får nådd ut til noen.

Vi blir enige om å holde kontakten.

Labourstart

• Nettsted for distribusjon av nyheter om fagbevegelsen og arbeidsliv.

• Startet i 1998 på engelsk, og har i dag sider på 28 språk.

• Driver også internettkampanjer, arrangerer konferanser og gir ut bøker.

• Den norske Labourstart-siden er en av de mest aktive og frittstående. Den drives av Espen Løken i forbundet Industri Energi.

• Fafo er ansvarlig for daglig nyhetsoppdatering.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.06.2014
12:00
06.06.2014 15:12Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa om å være fattig i Norge: – Vi må se på lønningene til folk

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Kranfører Rafals historie ryster politikere. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Kommentar

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Det tar seg ikke pent ut når Erna Solberg toer sine hender i Ropstad-saken»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her

Kommentar

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Jan-Erik Østlie

«Stendi har krøpet til korset. Det er en seier for fagbevegelsen», skriver Kjell Werner

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai


Flere saker