Ny Nav-skandale:
«Den ulike behandlingen av bedrifter og arbeidsfolk er illustrerende for regjeringens verdier»
Ole Palmstrøm
Saken oppsummert
Fagbevegelsen og opposisjonen på Stortinget må sørge for at dette endres og at den nye Nav-skandalen får et etterspill slik at arbeidsfolks rettigheter styrkes i møte med framtidige kriser.
eline@lomedia.no
Å sendes permittert hjem fra jobben, med usikre utsikter, er enhver arbeidstakers mareritt. Legg til på toppen av denne belastningen at du så å si over natta mister all inntekt og mulighet til å forsørge deg selv og familien. Slik har virkeligheten blitt for hundretusener i Norge.
Den korte forklaringen er at Nav ikke har vært i nærheten av å klare å håndtere den akutte situasjonen som oppstod da Norge brått ble stengt ned i mars. Ikke før har støvet så vidt lagt seg etter forrige skandale, der folk urettmessig ble sendt i fengsel for trygdemisbruk etter nidkjære og feilaktige Nav-tolkninger av reglene, så rammer mangelen på beredskap og fleksibilitet i Nav-systemet arbeidsfolk knallhardt.
Les også: Permitterte Torill (51) måtte hente mat hos Frelsesarmeen: – Du står med lua i hånda
Rapportene fra fortvilte og forbanna permitterte med tomme bankkonti og regninger som hoper seg opp, er etter hvert blitt mange. Samtidig som Nav ennå ikke har fått på plass skjemaet som skal til for å søke om lønnskompensasjon, har utbetalingene til bedriftene tilsynelatende vært en langt enklere sak å få til.
Det virker som regjeringens tillit til bedriftene er langt større enn til permitterte arbeidere. Lønnskompensasjonen som skulle sikre full lønn (opp til 6G) burde være en nokså enkel sak for Nav å håndtere. De kunne tatt utgangspunkt i opplysninger fra bedriftene om hva som er den alminnelige månedslønna og utbetalt dette. Justeringer kunne vært gjort i etterkant. Den ulike behandlingen av bedrifter og arbeidsfolk er illustrerende for regjeringens verdier og prioriteringer.
Som alltid er det de mest utsatte som rammes hardest. Det er unge mennesker med store boliglån og barn å forsørge. Det er enslige, deltidsarbeidere og lavtlønte som aldri har hatt noen mulighet til å opparbeide seg en buffer de kan tære på nå. Svaret fra regjeringen er at inntil Nav har fått ting på stell, er det ingen andre alternativer enn å søke om nødhjelp hos Nav. Det er ikke vanskelig å forstå hvor ugreit dette er for folk som er vant til og som ønsker å klare seg selv.
I den ekstreme situasjonen som har oppstått er det helt nødvendig å legge press på regjeringen, som instruerer Nav. Så langt har holdningen hos Erna og co vært, for å låne forbundsleder Jørn Eggums ord, tilbakelent. Fagbevegelsen og opposisjonen på Stortinget må sørge for at dette endres og at den nye Nav-skandalen får et etterspill slik at arbeidsfolks rettigheter styrkes i møte med framtidige kriser.
Les også: Mai-Helen får ikke Nav-pengene hun har krav på - måtte selge bilen

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Nå: 0 stillingsannonser