JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VARMT: Før tapping må jernet varmes opp til ønsket temperatur av støpere. Her må varmetap under tapping og transport regnes med.

VARMT: Før tapping må jernet varmes opp til ønsket temperatur av støpere. Her må varmetap under tapping og transport regnes med.

Tormod Ytrehus

Hva gjør en støper?

En støper må tåle høye temperaturer: – Det kan bli sinnssykt varmt

Det viktigste er å ha respekt for det du driver på med, være til stede, rett og slett. For det er en farlig jobb å støpe jern.

hanne@lomedia.no

BERGEN: «Bønnien», eller Odd Bjørnar Gaustad som det står i folkeregisteret, gløder mer enn det flytende metallet han arbeider med som støper ved Bergen Engines. Han elsker yrket sitt og jobben sin og har et brennende engasjement for faget.

Les også: En tømrer må holde på utendørs i all slags vær. Det er også det beste med yrket, mener Sondre og Rudi

«Multifolk»

På støperiet på Hordvikneset var det 180 mann, nå er det 29 støpere igjen. Mange av dem har fagbrev. Før hadde de faste, spesialiserte arbeidsoppgaver, som kjernemakere, slipere eller støpere for eksempel. Nå er mange av dem «multifolk», som kan hele prosessen og kan steppe inn der det trengs, og trå til over alt.

Støpere har det vært helt siden mennesker begynte å smelte metall for 5.000 år siden. Men mye har skjedd siden da. I dag blir råvarene smeltet ned i induksjonsovner, tilsatt legering, analysert i spektrograf, støpt ut og etterkontrollert.

STØPEKASSE: Det flytende jernet blir fraktet fra tappehall og til støpekasse med tilhenger og kran.

STØPEKASSE: Det flytende jernet blir fraktet fra tappehall og til støpekasse med tilhenger og kran.

Tormod Ytrehus

Bønnien forteller om utdanningen han tok ved Skandinaviska Gjuteriskolan i Jönköping i Sverige, mens han stolt viser rundt i støperiet utenfor Bergen, der de hovedsakelig lager motordeler til maskinene som produseres i nabolokalene.

Må tåle varme

En støper må kunne arbeide nøyaktig, planmessig og rasjonelt, både selvstendig og i samarbeid med andre, ha gode fagkunnskaper, teknisk innsikt og godt håndlag.

– Du må tåle varme, for det kan bli sinnssykt varmt, en varme som setter seg i kroppen.

Bønnien er veldig tydelig på at det er viktig å ha dyp respekt for de materialene han jobber med og forholdene han jobber under som støper. Det kan fort gå veldig galt om støperen ikke er fullt konsentrert og påpasselig. Det flytende jernet blir tappet ved 1450–1510 grader celsius og det kan være opptil 6 tonn i øsen. Det er både varmt og tungt.

Les også: Det er tungt å være sjauer. Men ikke så tungt som man kanskje skulle tro

SLAGG: Før prøven tas blir slagg på toppen fjernet. Dette gjøres med slaggspett.

SLAGG: Før prøven tas blir slagg på toppen fjernet. Dette gjøres med slaggspett.

Tormod Ytrehus

Riktig legering

Bønnien går gjennom hele prosessen med smeltingen, sammensetningen av jernet, eller legeringen som det heter.

– Oppi her i ovnen har vi rujern, stål, returjern og tilsettinger. Tilsetningene veies med stor nøyaktighet. De aller minste bestanddelene sjekkes på grammet, forklarer støperen.

Deretter bruker han et måleapparat og venter til smelten har nådd en temperatur på minimum 1480 grader celsius. Da kan prøven tas.

Den lille prøven, en mynt, lages i en liten ferdigstøpt form, og blir bråkjølt i formen. Denne mynten slipes før han putter den inn i en spektrograf, en maskin som måler om mengden av stoffer er riktig. Er det noe som mangler, så må støperen tilføre det i smelten før uttapping.

Operatørene lager former og kjerner, så settes kjernene inn i formen, da blir det et mellomrom mellom form og kjerne som blir fylt med jern og godset blir til.

Til slutt renses godset og sluttkontrolleres.

Inne på rommet der spektrografen står, prøver vi oss med:

– Du må kunne mye kjemi i denne jobben?

– Ja, du må ha litt peiling på metallurgi, retter Bønnien, med et vennlig smil.

Les også: En god nese og en stor dose nysgjerrighet er uvurderlige egenskaper for en sommelier

STØPER: Odd Bjørnar «Bønnien» Gaustad elsker jobben sin som støper på Bergen Engines.

STØPER: Odd Bjørnar «Bønnien» Gaustad elsker jobben sin som støper på Bergen Engines.

Tormod Ytrehus

Støper

Lager former for å støpe metaller, og smelter og støper metallene.

Lager motordeler, bilfelger og andre bildeler, vedovner, propeller, deksel til mobiltelefoner, vindmøllekomponenter, kjeler og panner.

Utdanningen tar 2 år på Teknikk og industriell produksjon og 2 år i lære.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss