Lars Mamen er eneste ansatte i Fair Play Bygg Oslo og omegn, som siden januar har avdekket 101 lovbrudd i byggebransjen. Her besøker han Veidekke, som har ting på stell.
Håvard Sæbø
Arbeidslivskriminalitet:
Fair Play Bygg Oslo har levert 101 tips om lovbrudd: – Vi skraper bare overflaten
En dugnad som skal avsløre arbeidslivskriminalitet i byggebransjen i Oslo har levert 101 tips om lovbrudd siden januar. De skraper bare overflaten.
• Det er mannen fra Ukraina som jobber i Norge med rumensk pass og som får lønna i kontanter – etter at 50 prosent skatt er trukket fra, ifølge arbeidsgiver. Selv tror den rumenske ukraineren at lønna er svart, men da han klaget, mistet han jobben.
• Det er arbeidsgivere som tvinger den ansatte til å sykmelde seg, men krever fortsatt oppmøte på jobb.
• Han som ikke har fått lønn på flere måneder.
• Sjefen som ikke har lappen, men låner førerkortet til de ansatte når han kjører bil.
• Det er torpedoer, ulovlige kontrakter og trafficking. Folk som sover i kjelleren til sjefen.
Denne uka leverte Fair Play Bygg Oslo og omegn sine 101 tips til relevante myndigheter om lovbrudd i byggebransjen i Oslo-området – etter fem måneders virksomhet og med bare én mann ansatt.
– Vi skraper bare overflaten, sier denne ene ansatte, prosjektleder Lars Mamen, til Dagsavisen.
p
Ingen sheriff
Fair Play er en dugnad mellom arbeidsgiversiden og fagorganisasjonene. Mamen skulle gjerne hatt flere kolleger i prosjektet, men er likevel glad for at initiativet i det hele tatt eksisterer.
Det er bare han – mot et ukjent antall useriøse og kriminelle aktører i byggebransjen. Mamen har ingen fullmakter til å gripe inn i forhold, ingen ID-papirer han kan vifte med som gir ham innpass. Han må oppnå tillit, sier han, overbevise hver enkelt om å varsle, og i enkelte tilfeller politianmelde.
Det kommer inn en god del tips, men Fair Play Bygg får også saker fra arbeidstakere som tar kontakt selv eller som Mamen kommer i kontakt med der bygningsarbeidere møtes.
– Jeg har vært på byggeplass siden jeg var 16 år. Jeg vet hva jeg ser, sier Mamen.
Et dårlig oppstilt stillas, et hopetall av utenlandsregistrerte biler ved byggeplassen, ansatte i joggebukse og slippers i stedet for reglementert antrekk får alarmen til å gå.
– Men jeg er ingen sheriff som rir rundt i byen. Jeg kommer i kontakt med folk som har noe å fortelle, sier han.
Måtte ta grep selv
Mamen forteller om falske pass og falske nasjonaliteter, og om trusler.
– Vi har nådd et punkt der deler av arbeidslivet ikke er som vi er vant til å se for oss, sier Mamen.
Han forteller om en stor, svart økonomi som truer med å bli uhåndterlig. Det var derfor Fair Play ble opprettet.
– Vi har levert 101 tips nå, som vi har forsøkt å verifisere så godt som mulig før vi sender dem videre. Men problemet stikker dypere, og det jeg kan gjøre, er å synliggjøre problemet. Vi i bransjen ser at myndighetene ikke klarer å håndtere dette alene, så vi måtte ta grep selv, sier Mamen.
p
– Gi fagbrev til alle
Han vil ikke være for politisk og er forsiktig med å komme med løsninger. Men Lars Mamen har et forslag som han mener ville innebære et kjempeløft:
Det går tusenvis av ufaglærte håndverkere i sin beste alder rundt i Norge, av mange nasjonaliteter. Mange av disse har ikke annet valg enn å akseptere vilkårene de tilbys i useriøse – eller kriminelle – bedrifter. Mamen ser for seg at bransjen og myndighetene sammen tilbyr dem fagbrevutdanning.
– På den måten vil de bli attraktive for de seriøse arbeidsgiverne, sier han.
For, sier Mamen: Det er viktig å understreke at tross alt det negative, er det mye som er bra i norsk håndverksbransje. Og de fleste ønsker å være seriøse.
– Vi la ut informasjon om retten til tjenestepensjon på polsk på vår Facebook-side. På en ettermiddag hadde vi 20.000 lesere. En viktig del av jobben er å få informasjon om hva man har krav på ut til den enkelte, sier Lars Mamen.
Det er likevel ikke nok. Problemet han står overfor «virker uendelig», og vi trenger en større innsats for å hindre at den ulovlige virksomheten undergraver en hel bransje – og på sikt kan dette bli en trussel mot velferdsstaten, sier Lars Mamen.
Undergraver velferdsstaten
I underkant av 80 av tipsene til Mamen har gått til A-krimsenteret i Oslo og Akershus. Senteret er et samarbeid mellom Skatt øst, Arbeidstilsynet, Nav Kontroll, Tolletaten, Kemneren i Oslo og politiet.
Leder Olav Norheim er godt fornøyd med informasjonen fra Fair Play og andre aktører. Han er positiv til at bransjer selv tar initiativ til slike samarbeid. Dette er ofte vanskelige saker, sier Norheim, som erkjenner at ingen har full oversikt over omfanget av problemet. Men han mener at økt kunnskap og bedre analyser gir et stadig bedre bilde av hva vi står overfor.
A-krimsenteret utførte 863 kontroller i fjor.
– Vi avdekker mer og mer, sier Norheim.
p
Mamen bruker beskrivelsen «mafialignende tilstander» om deler av bransjen. Det vil ikke Norheim gjøre.
– Vi bruker begrepet «kriminelle nettverk» som jobber innenfor ulike bransjer, sier han.
Men han er med på at situasjonen er alvorlig. Den ulovlige virksomheten kan tilby vilkår som de som driver lovlig ikke klarer. Dermed kan de utkonkurrere de lovlige virksomhetene, noe som har skjedd i andre land, forteller Norheim.
– Vi går etter bakmennene. Det de driver med, kan undergrave samfunnsstrukturen vår – og velferdsstaten, sier Olav Norheim.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB