Permitteringer:
Fellesforbundet hevder Asko misbruker permitteringsreglene
Fellesforbundet raser etter at Asko har bedt bedriftene bruke todagers permitteringsvarsel under koronakrisa. I Trondheim har de første allerede fått varsel.
UENIG OM TOLKNING: – Alle vi hovedtillitsvalgte for Fellesforbundet mener Asko ikke kan benytte todagers varslingsfrist ved permitteringer, sier fungerende hovedtillitsvalgt ved Asko Midt-Norge, Tom Roger Larsen.
Roy Ervin Solstad
roy@lomedia.no
Asko er en matvaregrossist som leverer varer til dagligvarebutikker, kiosker, bensinstasjoner, hoteller, restauranter, barnehager, skoler og andre storhusholdninger.
Totalt har bedriften 16 lagre rundt omkring i landet som det kjøres ut matvarer fra. Etter at regjeringen innførte strenge tiltak som følge av koronavirus-utbruddet, har det blitt mye færre leveranser til storhusholdninger og service.
Sentral beskjed
Et av krisetiltakene fra regjeringen var å åpne for permitteringsvarsel på kun to dager i spesielle tilfeller. Den muligheten vil Asko benytte, skal man tro de tillitsvalgte.
– Vi ble informert om at Asko skulle forholde seg til todagersfristen på et møte med konsernledelsen sist uke, så det har gått ut fra konsernet sentralt til alle Asko-lagrene, sier fungerende konserntillitsvalgt Egel Storevik.
For ni av lagrene, inkludert Asko Midt-Norge, kan det komme permitteringer når som helst. Det gjelder Asko-avdelingene i Hedmark, Oppland, Agder, Rogaland, Vest (Bergen), H.I. Giørtz (Ålesund), Molde og Nord (Tromsø). Alle disse lagrene leverer til både dagligvarebutikker, storhusholdning og service.
– Det har vært avholdt drøftingsmøter på så godt som alle disse avdelingene allerede, bekrefter Storevik.
Sju permitterte
Ved Asko Midt-Norge har de kommet enda lenger. Der ble det holdt drøftingsmøte tirsdag 17. mars. Åtte dager senere kom det første permitteringsvarselet for totalt sju ansatte.
– Vi ser at det er blitt et dramatisk fall i det markedet, og onsdag 25. mars fikk seks ansatte som kun jobber lørdager og en fulltidsansatt permitteringsvarsel, sier Tom Roger Larsen, fungerende hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet for lageransatte og sjåfører på Asko Midt-Norge i Trondheim.
Har kontaktet Asko og Virke
Både Storevik, Larsen og resten av de hovedtillitsvalgte i Asko mener stridens kjerne er om Asko kan påberope seg retten til å bruke den todagersfristen som regjeringen har åpnet for gjennom sine tiltak.
– Det mener vi de ikke kan, sier Larsen.
Det synet deles av tariffsekretær Bjørn Anders Jonassen i Fellesforbundet.
– De kan permittere med 14-dagers varsel. Ikke med to. Det har jeg oppfordret både Asko sin ledelse og Hovedorganisasjonen Virke til å forholde seg til, uten at det har blitt tatt hensyn til, sier Jonassen.
Avtalebrudd
Han forteller at så fort forbundet får inn tvisteprotokoller fra bedrifter, vil Fellesforbundet be om møte med Virke. Om de to partene ikke blir enige løftes saken inn til LO. Klarer heller ikke LO å bli enige med Virke, havner saken i Arbeidsretten.
– Vi mener dette er et brudd på både hovedavtalen og arbeidsmiljøloven. Asko kan ikke finne på sine egne regler slik de gjør når de legger seg midt mellom to- og 14 dagers permitteringsvarsel. Her må både Asko og Virke lese regelverket, sier han oppgitt.
En prosess med forhandlinger og til slutt Arbeidsretten kan ta lang tid.
– Jeg håper spørsmålet kan bli prioritert dersom det kommer mange lignede saker, sier Bjørn Anders Jonassen.
Rullerende permitteringer
Tom Roger Larsen mener uansett at Asko, også i Midt-Norge, burde sett på rullerende permitteringer, slik at ansatte kunne byttet på å være permittert.
– Siden et av regjeringens tiltak er at permitterte skal få full lønn de første 20 dagene av en permittering, ville ingen ansatte mistet inntekt, sier Larsen, som peker på at det ville gjort at både ansatte og bedriften får nyte godt av krisetiltakene til regjeringen.
– Bedriftene sparer jo veldig mye penger på den lavere arbeidsgiveravgiften, minner han om.
Vil kreve etterbetaling
Tvisten om hvilke permitteringsregler som gjelder i Asko, skal ifølge konserntillitsvalgt Storevik protokollføres, og de tillitsvalgte i Asko-konsernet blitt enige om at to viktige punkter må med. Det ene er at klubben skal protestere på bruk av todagersfrist for permitteringer ved å vise til hovedavtalens punkt om varslingsfrist på 14 dager.
p
– I tillegg skal det være med et punkt om at dersom arbeidsgiver benytter seg av varslingsfrist på to dager, så vil vi kreve etterbetalt kompensasjon fra iverksettelse og fram til utløp av 14-dagers varslingsfrist, påpeker han.
Årsaken er at med en todagersfrist vil de permitterte miste full lønn (inntil seks ganger grunnbeløpet, kr 599.148,- i året) etter 22 dager. Med 14-dagersfrist vil man få full støtte i ytterligere tolv dager.
Får advokatstøtte
LOs advokater har allerede gått ut og sagt at bruken av todagersfristen kun skal benyttes i helt spesielle tilfeller. Det får de nå støtte av fra advokat og spesialist på arbeidsrett, Nicolay Skarning. I en epost til Magasinet for fagorganiserte ønsker han ikke å kommentere Asko konkret, men sier likevel at fristen skal drøftes med de tillitsvalgte.
Saken fortsetter under bildet
SNEVERT UNNTAK: Advokat og spesialist på arbeidsrett, Nicolay Skarning, mener det kun er i spesielle tilfeller der for eksempel en bedrift må stenge over natten grunnet vedtak fra myndighetene at todagers varslingsfrist kan benyttes.
Roy Ervin Solstad
– Selv om arbeidsgiver har siste ord, så må arbeidsgiver føre bevis for hvorfor man har brukt todagersregelen og ikke 14 dager, sier Skarning.
Han understreker at det er 14 dagers frist som er den klare hovedregelen etter Hovedavtalen.
– To dagers frist er en snever unntaksbestemmelse. Den kommer til anvendelse der bedriften blir rammet så å si over natten på uforutsett måte og for eksempel må stenge med en gang. Dette kan gjelde noen virksomheter under korona-epidemien, men de fleste må nok forholde seg til hovedregelen, som er 14 dager, sier han.
Kan komme søksmål
På direkte spørsmål om regelverket er for diffust slik at det åpner for tolkninger slik som Asko har gjort, svarer Skarning:
– Hovedavtalen, sammen med både LOs og NHOs kommentarer gir god veiledning i dag. Det burde løse de fleste spørsmål. Det kan likevel komme søksmål både for Arbeidsretten og de alminnelige domstoler i kjølvannet av korona-epidemien, som vil klargjøre kriteriene ytterligere. Sånn sett vil diskusjonene for tiden lede til enda klarere regler i fremtiden, avslutter Nicolay Skarning.
– Asko følger Hovedavtalen
Konsernsjef Tore Bekken i Asko Norge AS, sier til Magasinet for fagorganiserte at konsernet ikke har gitt beskjed om ensidig bruk av todagers varslingsfrist ved permitteringer, og at målet er å unngå permitteringer, blant annet ved at man utveksler arbeidskraft med andre bedrifter i Norgesgruppen.
p
– ASKO-selskapene skal forholde seg til Hovedavtalens bestemmelser og gjøre en konkret vurdering av hvilken varslingsfrist som kan benyttes. Ved bortfall av arbeidsoppgaver som direkte skyldes den drastiske nedgangen «over natten» i serveringsmarkedet kan todagers varslingsfrist ved permitteringer benyttes, sier Bekken.
Bestemmer løsning selv
Han sier det er beklagelig for alle parter at Asko må gå til permitteringer, men at det er opp til de ulike Asko-selskapene om de vil gå inn på rullerende permitteringer eller ikke.
– Det vil være ulike løsninger i Asko-selskapene ut fra den situasjonen de står i. Mulighetsrommet er ulikt, men vi er opptatt av gode drøftelser med de tillitsvalgte før permitteringer iverksettes og dette er arenaen for å diskutere ulike former for løsninger. Vi forsøker å løse situasjonen så godt som mulig i samarbeid med de ansatte, sier Tore Bekken.
FØLGER HOVEDAVTALEN: – Det er bare ved bortfall av arbeidsoppgaver som direkte skyldes den drastiske nedgangen over natten i serveringsmarkedet at todagers varslingsfrist benyttes, sier Tore Bekken, administrerende direktør i Asko Norge.
Asko
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.