Fellesforbundet vil ha forbundsvist oppgjør
Fellesforbundet går mot strømmen i LO og vil forhandle i front, i et forbundsvist oppgjør.
I 2016 fikk Fellesforbundet viljen sin, og det ble forbundsvise tarif-forhandlinger. Det medførte blant annet en stor seier innenfor hotell-, restaurant og catering. Her er forbundsleder Jørn Eggum fra streiken, der de ansatte vant fram med krav om rett til lokale forhandlinger.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
Halvannen måned før årets tariffoppgjør er diskusjonen i LO om hvordan oppgjøret skal gjennomføres i full gang. Fellesforbundet er det største forbundet i privat sektor og det forbundet som forhandler først på vegne av konkurranseutsatt industri, dersom det blir forbundsvise oppgjør. Derfor var det knytta stor spenning til hva Fellesforbundet ville lande på i år.
• Nå lukker LO-ledelsen seg inne for å legge slagplanen til vårens lønnsoppgjør
En rekke ledere i andre LO-forbund, blant annet Handel og Kontor, EL og IT Forbundet og NNN, har alle gått inn for et samordnet oppgjør. Det innebærer at LO sentralt forhandler med NHO på vegne av alle forbundene i privat sektor. Årsaken til den store oppslutningen om samordning er at AFP og pensjon ser ut til å bli de store sakene i årets oppgjør. Flere forbund mener LO trenger all sin styrke for å få arbeidsgiverne med på endringer innenfor disse sakene, ikke minst etter at den nye regjeringsplattformen slår fast at staten ikke skal øke sitt bidrag til AFP.
• Dette er forskjellen på forbundsvist og samordnet tariffoppgjør
Fellesforbundet vil i front – som vanlig
I dag bestemte derimot forbundsstyret i Fellesforbundet at de ønsker å forhandle forbundsvist. Det var et enstemmig forbundsstyre som vedtok dette.
– Etter flere år med nedgangskonjunktur har veksten i økonomien tatt seg opp og ledigheten er på vei ned. Dette vil bane vei for krav om noe høyre lønnstillegg for våre medlemmer enn ved siste hovedoppgjør, sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet i en pressemelding.
– Mens vi sist hadde krav om å sikre kjøpekraften, vil vi nå styrke den.
• Eggum: I år skal du få bedre råd
Eggum sier også at det er viktig å få på plass en bedre AFP.
– Våre medlemmer er opptatt av at AFP fortsatt skal være en tariffestet ordning, og vi vil at de som uforskyldt faller utenfor ordningen på slutten av sin yrkeskarriere, likevel skal sikres AFP. Det er også viktig at nivået i ordningen sikres for de ordningen var ment for, nemlig sliterne i arbeidslivet. Når det gjelder tjenestepensjon krever vi at det skal opparbeides pensjon på all lønn opp til 12G, uavhengig av stillingens størrelse og varighet, påpeker Eggum.
LO bestemmer
Det er representantskapet i LO som formelt bestemmer oppgjørsformen, i slutten av februar. Historien viser at det skal ekstremt mye til for at ikke Fellesforbundet får viljen sin i dette spørsmålet. Samtidig var det store diskusjoner forrige gang LO skulle bli enige med seg selv om oppgjørsformen.
Dermed ligger det til rette også i år for interne dragkamper i LO fram mot representantskapets møte 27. februar.
Store floker som løses best forbundsvist
Bakgrunnen for Fellesforbundets ønske om forbundsvise oppgjør, er blant annet en utbredt bekymring i forbundet for at det ikke vil være nok forhandlingsstyrke til å få til viktige endringer i de enkelte tariffavtalene dersom det blir samordna oppgjør – selv om det kan bli med såkalte «forbundsvise tilpasninger».
Dette gjelder ikke minst problemer som industrien opplever knytta til innleie, bortsetting av arbeid til underleverandører og useriøsitet i industrien. Omfanget av innleie og bortsetting av arbeid er nå så stort at kjernen av fast ansatte, fastboende fagfolk, stadig skrumper inn. Til slutt vil det ikke være organiserte nok igjen til å ta kampen for arbeidstakersiden, frykter mange i de tradisjonelle industribastionene på verftene langs kysten.
Fellesforbundets forbundsstyre understreker at dette er spørsmål som må finne en løsning i tariffoppgjøret, uansett hvilken oppgjørsform det ender med.
Her finner du hele tariffvedtaket fra forbundsstyret
Reise, kost og losji like viktig som AFP
Også den årelange striden med arbeidsgiverne om allmenngjøring og betingelsene for reise, kost og losji, spiller inn når Fellesforbundet lander på å gå for et forbundsvist oppgjør. For Fellesforbundet er kravene på disse områdene like viktig som innenfor AFP og pensjon.
Ledelsen forbundet mener da også at krav om bedre kjøpekraft for arbeidstakere samt endringer i AFP og i tjenestepensjonene i privat sektor kan løses best innenfor et forbundsvist oppgjør.
Frontfagets resultat vil da danne malen for hvordan andre forbunds løsninger skal se ut når de forhandler i ukene og månedene etter Fellesforbundet.
Les også: • EL og IT går for samordnet oppgjør
• Hele AFP-ordningen henger i en tynn tråd, mener «AFP-generalen»
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.