JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå lukker LO-ledelsen seg inne for å legge slagplanen til vårens lønnsoppgjør

Blir det forbundsvist eller samordnet oppgjør?
LOs første nestleder Peggy Hessen Følsvik og LO-økonom Eystein Gjelsvik før tariffoppgjøret i 2018.

LOs første nestleder Peggy Hessen Følsvik og LO-økonom Eystein Gjelsvik før tariffoppgjøret i 2018.

Torgny Hasås

helge@lomedia.no

– Ingen ting er verken bestemt eller klart. Vi er fortsatt på et tidlig stadium og diskuterer fortløpende hvilke løsninger vi skal lande på, sier første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik.

Hun styrer arbeidet med vårens tariffkrav, mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen blir forhandlingsleder når man kommer til forhandlingsbordet hvis det blir samordnet oppgjør.

Hillgunn (63) var sikker på at hun beholdt AFP-en da hun byttet jobb - tapte 800.000

Alternativene

Onsdag og torsdag er LOs «Inntektspolitiske utvalg» samlet til sitt årlige seminar. Da reiser LO-ledelsen og lederne i de største forbundene på tur, lukker dørene, og prøver å samle seg til en løsning som senere legges fram på representantskapsmøte 27. februar. Det er det nærmeste man i LO-sammenheng kan sammenligne med regjeringens budsjettkonferanse.

Det er ikke bare snakk om en intern debatt i LO, men det gjelder også å holde kortene tett til kroppen for motstanderen NHO.

Det store spørsmålet er om man skal ha et samordnet oppgjør eller forbundsvist oppgjør, med industrien som frontfag. Eller hybriden samordnet oppgjør med forbundsvise tilpasninger.

Få nyhetsbrevet vårt

Hete diskusjoner?

Representantskapet i Handel og Kontor har allerede vedtatt at forbundsleder Trine Lise Sundnes skal argumentere om et samordnet oppgjør i årets lønnsoppgjør, med en forbedring av dagens avtalefestede pensjonsordning (AFP) øverst på kravlista. HK mener forbedringer i AFP best kan gjøres i fellesskap med de andre LO-forbundene, og ønsker derfor et samordnet oppgjør.

Det betyr i så fall at LO sentralt sitter ved forhandlingsbordet, med NHO som motpart.

HK vil forhandle sammen med LO for å fikse pensjonen

HK vil imidlertid også ha mulighet til å forhandle direkte med sine motparter, ikke minst for å øke minstelønna for lageransatte. Derfor krever de at oppgjøret også gir rom for såkalte forbundsvise tilpasninger.

Med andre ord vil de ha hybridmodellen samordnet oppgjør samordnet med forbundsvise tilnærminger.

– Arbeidstakere skal få mer i lommeboka og en bedre AFP, har forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet lovet.

Eggum: – I år skal du få bedre råd

Det er i forbindelse med pensjonsspørsmålet debatten om forbundsvist eller samordnet oppgjør er mest aktuell.

– Vi kan forhandle om dette både på egen kjøl og i samordnet oppgjør. Dette tar vi stilling til om noen uker. Men det er en diskusjon om vi kan få til det vi ønsker i et samordnet oppgjør, sier Eggum.

Dersom det blir forbundsvist oppgjør er det han som kommer til å lede forhandlingsdelegasjonen for frontfaget, som så legger malen for de følgende forhandlingene i privat sektor.

• Følg oss på Facebook og Twitter

AFP-reform eller ikke?

Sist det var samordnet oppgjør, var i 2008. Da sto AFP på dagsorden. Nå skal AFP-avtalen både evalueres og fornyes. Graden av endringer vil etter det vi erfarer være avgjørende for valg av oppgjørsmåte. Er det snakk om store endringer i AFP-ordningen, taler det for et samordnet oppgjør. Er det snakk om mindre endringer, taler det mer for forbundsvise oppgjør med Fellesforbundet i front.

Det er allment kjent at dagens AFP-ordning har store hull. For mange faller blant annet uforskyldt ut av ordningen.

Den såkalte verftssaken taler også for et forbundsvist oppgjør.

Her er det snakk om en årelang strid om reise, kost og losji i industrien, etterdønningene av den såkalte verftssaken.

Spørsmålet er om det er lovlig å allmenngjøre (gjøre tariffavtalen gjeldende for alle) regler om reise, kost og losji, eller om dette strider med EØS-avtalens regler for fri flyt av arbeidskraft.

Saken har vært gjennom rettssystemet, men klaget inn av NHO for kontrollorganet ESA, som overvåker at EØS-avtalen etterleves. Her har regjeringen overlatt det til partene, Fellesforbundet og Norsk Industri, å komme til en enighet som ESA kan godta.

– Det er fortsatt to møter igjen i utvalget som ble satt ned etter tariffoppgjør for to år siden. Så vi håper å komme i mål før tariffoppgjøret. Hvis ikke blir det et jækla tøft oppgjør, har Jørn Eggum tidligere uttalt.

– Pensjon blir veldig viktig i årets oppgjør. Altfor mange faller uforskyldt ut av ordningen, og dette er mangler vi må rette opp i. Det er også skjevheter i AFP som må rettes opp, rett og slett ved en omfordeling innenfor AFP, sier Eggum.

Viktige datoer

Mandag 26. februar vedtar Sekretariatet i LO innstillingen til årets tariffkrav. Dagen etter. tirsdag 27. februar skal Representantskapet i LO vedta kravene.

19. mars starter hovedoppgjøret. Blir ikke partene enig, er det satt av tid til mekling 25. mars med tidsfrist til 7. april.

To dager etter at Kristine (20) fikk fast jobb, gikk selskapet konkurs

• Syv økonomer: Så mye mer får du i lønn i år

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse