To dager etter at Kristine (20) fikk fast jobb, gikk selskapet konkurs
Hun var en av 180 som mistet jobben i Bodø-bedriften M3 Anlegg. Via Facebook strekker Kristine Jensen ut en hånd: Kan noen hjelpe meg med å finne en ny jobb?
SØKER BREDT: Kristine Jensen hadde vært lærling i M3 Anlegg snart i to og et halvt år og var klar til å ta fagbrev. Så kom konkursen.
Victoria Finstad, Saltenposten
merete.holtan.garte@lomedia.no
– Jeg har vært på ett intervju, og skal på et til i neste uke, forteller Kristine Jensen, som ikke står med lua i hånda og venter på at noen skal tilby henne drømmejobben. Eller fylle hullet etter det som var drømmejobben, i over to år som lærling hos entreprenøren M3 Anlegg i Bodø.
– Jeg stortrivdes i M3. Folka der var utrolig flotte, de brant for det de drev med, også ledelsen var flott. Det var synd at skulle gå sånn.
• Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge
– Kom brått på
I begynnelsen av januar kom beskjeden: Styret i entreprenørfirmaet M3 Anlegg så seg nødt til å ta firmaet til skifteretten og begjære det konkurs, etter en lengre periode med dårlig økonomi.
Konkursen ble begrunnet med at store veiprosjekter i Bodø og Stavanger hadde gått langt dårligere enn forventet. Negative driftsresultater for 2016 hadde kulminert i en akutt likviditetskrise, og det hadde ikke lyktes styret å refinansiere.
Dermed var det slutt for M3 Anlegg, ifølge Avisa Nordland det største selskapet innenfor bygg- og anlegg i Nordland fylke, og det syvende største i Norge.
– Jeg ble overrasket. Jeg hadde skjønt at det var litt harde tider, men selve konkursen kom brått på, forteller Kristine Jensen.
Rakk ikke fullføre fagbrev
To dager etter at hun fikk oppsigelsen valgte 20-åringen å gå ut i sosiale medier og be om hjelp. Sånn starter teksten hun postet:
«Hei! Som mange nok har fått med sæ, har d flotte firma æ ha jobba i sia 2015, meldt oppbud. Og med det prøva æ nu å bruk facebook nettværket mitt for det det e verdt, å lura da på om noen der ute vet om nytt arbeid.»
Kristine fortsetter med å fortelle at hun ble oppmeldt til fagprøve, men ikke rakk å ta den før M3 «takka for sæ». Det nedslående faktum er at Kristine hadde vært lærling i bedriften siden september 2015, og signerte kontrakt om fast jobb 2. januar i år. To dager etter kom konkursbeskjeden.
Nå jobber hun tett med opplæringskontoret for likevel å få tatt fagprøven.
– Det er mange som ikke vil ansette uten fagbrev, konstaterer Kristine.
• Se hvordan Kåre (86) ble like sterk som en 40-åring
Mest gravemaskin
Videre i Facebook-posten skriver 20-åringen om hva hun kan. Hun har kompetansebevis for M2, M4 og M6, som er bransjespråk for gravemaskin, hjullaster og dumper, hvor gravemaskin er det hun har jobbet mest i.
Hun har også sertifikat klasse B og kurs i blant annet arbeidsvarsling, førstehjelp, trommel- og kabelbehandling, stikning og tegningsforståelse og komprimering. Hun nevner også grøfter og rør, og forteller til Arbeidsmanden at hun i de over to årene hun har jobbet i M3, har gjort det meste.
– Jeg har gravd grøfter, jeg har avrettet fortau og drevet med lasting, og jeg liker jobben godt. Det er alltid en utfordring, og det er fint å få være med på et prosjekt fra begynnelse til slutt – fra første gravetak til asfalten ligger ferdig.
– Noe jeg aldri hadde gjort før
Isa Kristine Arvidsdatter Jensen er født i Bodø, vokst opp i Fauske og har bodd i Tromsø gjennom ungdomstid- og voksenliv. Det var tilfeldigheter som førte henne inn i anleggsfaget som 17-åring.
– Jeg skulle egentlig ta meg et friår etter videregående, men søkte meg isteden til bygg og anlegg i Tromsø, før jeg fortsatte på maskin i Fauske. Og jeg som aldri hadde rørt en maskin før dette – ingen i familien hadde.
Kanskje var det nettopp det som tiltrakk Kristine.
– Jeg hadde lyst til å gjøre noe jeg aldri hadde gjort før.
PÅ JOBB: Kristine Jensen på jobb for M3 Anlegg, i gravemaskinen.
Privat
Er flyttbar
Det så først mørkt ut for lærlingplass, men i 2015 kom hun til M3 Anlegg. Nå skriver hun på Facebook at hun helst vil fortsette som maskinfører, men at hun ikke er kresen på arbeid.
«Jeg er flyttbar og åpen førr både skift/rigg og vanlige arbeidsordninger. Hjærte mitt ligg i anleggsbransjen, d e hær æ helst vil vær. Men e å åpen førr hendvendelsa til andre jobba. Hvis du vet om noen, eller kjenner noen som gjør, så ta kontakt,» skriver Kristine.
20-åringen strekker seg langt om hun får et tilbud.
– For den rette jobben er jeg villig til å flytte hvor som helst.
• I 43 år har Per Olav vasket togene til NSB. Nå kan han tape både AFP og årlig pensjon
Holder kontakten med kolleger
Hva har så Facebook-stuntet ført til? I hvert fall noen avisoppslag. Både Avisa Nordland og Saltenposten tok kontakt da de så posten hennes.
– Jeg er nok blitt litt mer kjent nå enn jeg var. Jeg håper det kan føre til noe, sier Kristine, som også har opplevd et enormt fellesskap med de tidligere M3-kollegene.
– Vi har en gruppe på Facebook der vi er flinke til å dele stillingsannonser og støtte hverandre. Det er utrolig hvor godt vi har holdt sammen, sier Kristine Jensen.
Gladmelding èn: Flere får fortsatt jobb
Og det er flere lyspunkt i den mørke konkurshistorien i Bodø: M3 Anlegg var på tidspunktet for konkursen involvert i tre prosjekter. I to av disse er det nå klart at flere av arbeidstakerne får bli med videre.
På Ryfast-avtalen i Stavanger var M3 Anlegg hovedentreprenør. Der trer bostyret inn og viderefører jobben, og mellom 24 og 30 fra M3 får fortsatt engasjement - til prosjektet er fullført.
– I disse tilfellene viderefører vi arbeidsavtalen med de ansatte, forklarer bostyrer Roald Angell i Angell Advokatfirma.
• Disse yrkene får trene i arbeidstiden
Trengs i Bypakke Bodø
Når det gjelder Bypakke Bodø vil Tromsø-firmaet Consto AS overta prosjektet og ta med seg kompetanse fra M3 Anlegg.
– Vi har en avtale med Consto hvor det forutsettes at de skal ta inn ansatte fra M3 og inngå egne arbeidsavtaler, forteller Roald Angell. Han har ikke det nøyaktige tallet på hvor mange som i nær framtid vil få en beskjed om at de likevel har en jobb å gå til.
– Men vi håper det blir en relativt betydelig andel, sier bostyreren.
I det siste av de tre prosjektene, Bodøtunnelen, var M3 underentreprenør. Her viderefører hovedentreprenøren Veidekke jobben i sin helhet.
Gladmelding to: De oppsagte får lønnen sin
En annen god nyhet er at Sparebank1 går inn og stiller med lønnsgaranti for de oppsagte i M3 Anlegg.
– Sparebank1 forskutterer 90 prosent av desemberlønna og feriepenger. Egentlig gjelder denne lønnsgarantien bare for de som er medlem i LO Favør, men Sparebank1 synes det var bra å ta med alle. Det er i tråd med solidaritetstanken om å støtte arbeidskolleger som får det tøft, sier Steinar Førde Olsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.
Han var tidligere hovedtillitsvalgt i M3 Anlegg, men har i en tid vært frikjøpt som organisasjonsarbeider for forbundet. Siden januar har han bistått de oppsagte i M3 så godt han kan.
– Det er klart at dette er tungt. Det er for eksempel flere eldre arbeidstakere som står i fare for å miste AFP. De kan berge den hvis de klarer å få seg jobb i en tariffbedrift, og jeg håper det løser seg for alle, sier Førde Olsen.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.