JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRIVSEL: Jobben er hektisk og en rekker aldri å kjede seg, sier Reidar Trømborg.

TRIVSEL: Jobben er hektisk og en rekker aldri å kjede seg, sier Reidar Trømborg.

Håvard Sæbø

Hva gjør en glassfagarbeider?

Glassfagarbeider Reidar har glassplater på 900 kg til rådighet: – Mye kan gå galt

I vrimmelen av glasstyper og bruksmåter, trengs solid fagkunnskap og et kjapt hode.

eline@lomedia.no

FREDRIKSTAD: Du ser det stadig oftere, store fasader i glass. Men også interiør, kontorer vegget inn med glass som skaper lyse og fine arbeidsmiljøer eller detaljer på kjøkken og glassrekkverk.

Skal det bli bra, trengs fagfolk til jobben. Nettopp glasskompetanse finnes det knapt mer av noe sted i landet enn på Vikeså og Bøckman i Fredrikstad.

Før lå det en stor fabrikk her også, nå er driften redusert og rettet inn mot skreddersøm som i hovedsak leveres til glassmestere.

– Alt her er bestilt og laget etter mål, unntatt enkelte rekkverk og innredninger der vi har standardløsninger.

Det sier Geir Sørli Fredheim, klubbleder gjennom mange år.

Helautomatisk produksjon

Inne i produksjonshallen står ulike typer glass stablet, plater opp til 900 kilo. Glassarbeider Reidar Trømborg bruker en løftekran med enorme sugekopper for å legge det tjukke glasset på 1,7 cm på skjærebordet. Der jobben før ble gjort manuelt, skjer det aller meste automatisk og maskinelt nå.

– Mye kan gå galt her hvis du ikke veit hva du driver med, sier Trømborg.

Han taster inn målene for glasset han skal ha ut av plata og setter i gang diamant-trinsa, skjærekniven. Eller rettere sagt wolframkarbidskjæreren, et billigere materiale enn ekte diamant.

Saken fortsetter under bildet.

Håvard Sæbø

Mye planlegging

Trømborg trives med jobben, og sier at det er viktig å like å ha mange baller i lufta samtidig og å håndtere ulike verktøy.

– Det er mye tenking og planlegging. For eksempel må en hele tiden være bevisst på hvordan få mest mulig ut av materialene så en unngår svinn. Og så finnes det veldig mange ulike typer materiale, sier han.

En skikkelig underdrivelse, viser det seg. For glass er ikke bare glass. Glassnerder liker å påpeke at det er en grunn til at glass er populært. Det er rett og slett et unikt byggemateriale, du kan se gjennom det samtidig som det tilfredsstiller krav til miljø, sikkerhet og isolasjon. Fasadeglass, brannglass, støydempet glass, dekorglass, sikkerhetsglass, energiglass, selvrensende glass, ornamentglass – og utallige andre typer glass fastslår klubbleder Fredheim.

Råvarene kommer i stor grad fra glassverk i Europa, men for eksempel isoleringsglasset kommer fra søsterbedriften i Vikeså.

Saken fortsetter under bildet.

Håvard Sæbø

Håper på tariffavtale

Verkstedet på Øra i Fredrikstad har hatt et turbulent liv de siste åra, og i mars var det konkurs. Det så mørkt ut, men bedriften ble kjøpt opp av Vikeså og dermed overlevde 10 arbeidsplasser.

I produksjonen er det 100 prosent som er organisert.

– Vi har ikke fått på plass tariffavtale ennå, men håper å få eierne med på det, sier klubblederen.

Han er også en ildsjel for fagutdanning og anerkjennelse av glass som et fag.

– Det er et mangfoldig fag med veldig mange muligheter, og glass er et etterspurt produkt, sier Fredheim.

Glassfagarbeider:

Bearbeider, monterer og vedlikeholder glass- og glassprodukter til bygg, transportmidler og innramming.

Jobber på verksted, i produksjon eller ute på oppdrag.

Utdanningen for fagbrev er et år på yrkesskole (bygg og anlegg) og tre år i bedrift.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss