JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2024

Hva blir den nye lønna til bygningsarbeiderne? Nå starter forhandlingene

Arbeidsgiverne sier de har lite penger å gi, men Fellesforbundet krever et lønnsløft.
NHO Byggenæringens Siri Bergh og Fellesforbundets Christian Justnes måtte strekke seg langt allerede på forhandlingenes første dag, ved overrekkelsen av kravene i årets lønnsoppgjør.

NHO Byggenæringens Siri Bergh og Fellesforbundets Christian Justnes måtte strekke seg langt allerede på forhandlingenes første dag, ved overrekkelsen av kravene i årets lønnsoppgjør.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Hvor mye skal bygningsarbeiderne få i årets lønnsoppgjør? Tirsdag startet lønnsforhandlingene.

– Vi er den næringen som sliter aller mest, derfor kommer oppgjøret til å bli svært krevende. Vi er rett og slett bekymret med tanke på økonomien i dette, sier NHO Byggenæringens sjefforhandler Siri Bergh.

Dermed var tonen satt for den nest største tariffavtalen i Fellesforbundet, som legger seg rett bak industriens tidsskjema for å komme i havn med forhandlingene.

Resultatene som Fellesforbundet oppnår i det såkalte frontfaget (konkurranseutsatt industri som forhandler først og legger lista for alle andre) blir normalt å finne igjen også i det byggebransjen ender opp med. Men det blir også stilt flere krav spesifikt for byggebransjen.

– Det store, overordnede målet er å bedre kjøpekraften, etter flere år med tilbakegang. Men vi stiller krav også på arbeidstid, reisetid, akkord og likestilling, sier Fellesforbundets delegasjonsleder Christian Justnes.

Kravene i frontfaget

Dette vil Fellesforbundet prioritere i årets frontfagsoppgjør:

• Lønningene må øke mer enn prisveksten, altså økt kjøpekraft. I år er prisveksten anslått til å bli 4,1 prosent av Teknisk beregningsutvalg. Dermed må lønna øke mer enn dette.

• Lavtlønte skal ha et ekstra lønnstillegg i form av et kronetillegg.

• Etter- og videreutdanningsreform skal utformes og finansieres gjennom et trepartssamarbeid. Det vil si at staten skal være med å ta regninga.

• Tariffesting av rett til livsopphold under etter- og videreutdanning.

• Rett til fri med lønn for å følge barn under 12 år til lege, tannlege eller helsestasjon.

Oversikt: Synes du tariffoppgjøret et fult av vanskelige ord og uttrykk? Sjekk vårt tariffleksikon og finn svarene

Bransje i motvind

Etter mange gylne år for byggebransjen, har den siste tidens rentehopp sørget for en bråbrems i boligbyggingen. Samtidig øker antallet permitterte og oppsagte i bransjen.

Det er dette NHO Byggenæringen viser til ved oppgjørets oppstart.

– Bedriftene våre er svært preget av den alvorlige situasjonen, sier Siri Bergh.

Fellesforbundets Justnes mener det er all grunn til å nyansere bildet, og at det slett ikke bare er lønnsnivået som er utfordringen for byggebransjen:

– Det er absolutt ikke beksvart for bransjen. Og hvis den skal være attraktiv over tid, så må de sentrale lønnsoppgjørene være gode. Fleksibiliteten finnes i de lokale forhandlingene. Så vi krever den samme ramma som frontfaget oppnår, sier han.

I byggebransjen er minstelønna allmenngjort. Det betyr at det er ulovlig å betale noen dårligere enn tariffavtalens minstesatser. Nettopp derfor er det tradisjonelt viktig for Fellesforbundet å jekke opp minstelønna.

– Det er viktig av flere årsaker. Minstelønna utgjør gulvet i bransjen. Jo større spriket er mellom minstelønn og den lønna mange faktisk har, jo vanskeligere er det for seriøse bedrifter å drive, sier Justnes.

Se hvem som forhandler: Disse sitter i delegasjonen som forhandler lønna di

Arbeidstid og verneutstyr

Gangen i oppgjøret er at når frontfaget etter all sannsynlighet ender med forhandlingsinnspurt helga etter påske, vil byggebransjen også der ligge rett bak i løypa. Ender industrien med streik fra 8. april, vil byggebransjen være neste bransje ut.

Men forhandlingsdelegasjonene sitter ikke virkeløse og venter på fasit i frontfaget. En hel rekke med andre saker skal forhandles på plass.

– Viktig i år er å få satt noen skikkelige rammer rundt arbeidstiden, altså når folk skal jobbe. Det er nødvendig, ikke minst for å få en forutsigbarhet på fritiden, sier Christian Justnes.

Fellesforbundet krever dessuten forbedringer i bestemmelsene for reise- og gangtid.

– Vi har også flere krav for å bedre likestillinga. Et helt konkret et er at også verneutstyr må tilpasses kvinner. I tillegg vil vi rette søkelyset på rekruttering til bransjen, for byggebransjen trenger å bre ut hvor de henter sine folk fra.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse