Lønnsoppgjøret 2024
Hva blir den nye lønna til bygningsarbeiderne? Nå starter forhandlingene
Arbeidsgiverne sier de har lite penger å gi, men Fellesforbundet krever et lønnsløft.
NHO Byggenæringens Siri Bergh og Fellesforbundets Christian Justnes måtte strekke seg langt allerede på forhandlingenes første dag, ved overrekkelsen av kravene i årets lønnsoppgjør.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
Hvor mye skal bygningsarbeiderne få i årets lønnsoppgjør? Tirsdag startet lønnsforhandlingene.
– Vi er den næringen som sliter aller mest, derfor kommer oppgjøret til å bli svært krevende. Vi er rett og slett bekymret med tanke på økonomien i dette, sier NHO Byggenæringens sjefforhandler Siri Bergh.
Dermed var tonen satt for den nest største tariffavtalen i Fellesforbundet, som legger seg rett bak industriens tidsskjema for å komme i havn med forhandlingene.
Resultatene som Fellesforbundet oppnår i det såkalte frontfaget (konkurranseutsatt industri som forhandler først og legger lista for alle andre) blir normalt å finne igjen også i det byggebransjen ender opp med. Men det blir også stilt flere krav spesifikt for byggebransjen.
– Det store, overordnede målet er å bedre kjøpekraften, etter flere år med tilbakegang. Men vi stiller krav også på arbeidstid, reisetid, akkord og likestilling, sier Fellesforbundets delegasjonsleder Christian Justnes.
Kravene i frontfaget
Dette vil Fellesforbundet prioritere i årets frontfagsoppgjør:
• Lønningene må øke mer enn prisveksten, altså økt kjøpekraft. I år er prisveksten anslått til å bli 4,1 prosent av Teknisk beregningsutvalg. Dermed må lønna øke mer enn dette.
• Lavtlønte skal ha et ekstra lønnstillegg i form av et kronetillegg.
• Etter- og videreutdanningsreform skal utformes og finansieres gjennom et trepartssamarbeid. Det vil si at staten skal være med å ta regninga.
• Tariffesting av rett til livsopphold under etter- og videreutdanning.
• Rett til fri med lønn for å følge barn under 12 år til lege, tannlege eller helsestasjon.
Bransje i motvind
Etter mange gylne år for byggebransjen, har den siste tidens rentehopp sørget for en bråbrems i boligbyggingen. Samtidig øker antallet permitterte og oppsagte i bransjen.
Det er dette NHO Byggenæringen viser til ved oppgjørets oppstart.
– Bedriftene våre er svært preget av den alvorlige situasjonen, sier Siri Bergh.
Fellesforbundets Justnes mener det er all grunn til å nyansere bildet, og at det slett ikke bare er lønnsnivået som er utfordringen for byggebransjen:
– Det er absolutt ikke beksvart for bransjen. Og hvis den skal være attraktiv over tid, så må de sentrale lønnsoppgjørene være gode. Fleksibiliteten finnes i de lokale forhandlingene. Så vi krever den samme ramma som frontfaget oppnår, sier han.
I byggebransjen er minstelønna allmenngjort. Det betyr at det er ulovlig å betale noen dårligere enn tariffavtalens minstesatser. Nettopp derfor er det tradisjonelt viktig for Fellesforbundet å jekke opp minstelønna.
– Det er viktig av flere årsaker. Minstelønna utgjør gulvet i bransjen. Jo større spriket er mellom minstelønn og den lønna mange faktisk har, jo vanskeligere er det for seriøse bedrifter å drive, sier Justnes.
Se hvem som forhandler: Disse sitter i delegasjonen som forhandler lønna di
Arbeidstid og verneutstyr
Gangen i oppgjøret er at når frontfaget etter all sannsynlighet ender med forhandlingsinnspurt helga etter påske, vil byggebransjen også der ligge rett bak i løypa. Ender industrien med streik fra 8. april, vil byggebransjen være neste bransje ut.
Men forhandlingsdelegasjonene sitter ikke virkeløse og venter på fasit i frontfaget. En hel rekke med andre saker skal forhandles på plass.
– Viktig i år er å få satt noen skikkelige rammer rundt arbeidstiden, altså når folk skal jobbe. Det er nødvendig, ikke minst for å få en forutsigbarhet på fritiden, sier Christian Justnes.
Fellesforbundet krever dessuten forbedringer i bestemmelsene for reise- og gangtid.
– Vi har også flere krav for å bedre likestillinga. Et helt konkret et er at også verneutstyr må tilpasses kvinner. I tillegg vil vi rette søkelyset på rekruttering til bransjen, for byggebransjen trenger å bre ut hvor de henter sine folk fra.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.