JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Disse skal forhandle lønna di

Resultatet i frontfagsoppgjøret vil få stor betydning for resten av årets mange lønnsoppgjør.
Jørn Eggum fra forbundsledelsen, Kine Asper Vistnes fra forbundsledelsen, Bjørn Sigurd Svingen fra forbundsstyret, Rune Eriksson fra Aibel, Finn Madsen fra Aker Stord, Richard Storevik fra forbundsstyret, Mariann Rustad fra Interfil/representantskapet og Jens Hermansson fra Kaefer Energy er åtte av de 17 som utgjør forhandlingsdelegasjonen.

Jørn Eggum fra forbundsledelsen, Kine Asper Vistnes fra forbundsledelsen, Bjørn Sigurd Svingen fra forbundsstyret, Rune Eriksson fra Aibel, Finn Madsen fra Aker Stord, Richard Storevik fra forbundsstyret, Mariann Rustad fra Interfil/representantskapet og Jens Hermansson fra Kaefer Energy er åtte av de 17 som utgjør forhandlingsdelegasjonen.

eline@lomedia.no

18. mars overrekker Fellesforbundet og Norsk Industri kravene i årets lønnsoppgjør. Dermed går startskuddet for det såkalte frontfagsoppgjøret, der konkuranseutsatt industri forhandler fram det som danner malen for samtlige oppgjør som følger utover våren og sommeren.

Det er forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum som leder arbeidstakernes delegasjon. Men til sammen 17 tillitsvalgte i industrien er med i forhandlingene, som skal sluttføres helga etter påske, natt til 7. april.

Kommer ikke partene til enighet, blir det streik i industrien.

I Fellesforbundet er det slått fast at et flertall av de som forhandler, selv skal lønnes etter den tariffavtalen det forhandles om.

Tanken bak er at det skal stå noe på spill for de som forhandler, og at de direkte skal leve med resultatet.

I år er det økt kjøpekraft som er det helt sentrale kravet, etter at kjøpekraften har blitt redusert flere oppgjør på rad. Forventningene til et resultat som gir medlemmene mer å rutte med, er derfor svært store i år – i en situasjon med svært høy rente på boliglån og priser som har gått i været også på helt nødvendige forbruksvarer.

Mye delt: Så mye vil du få i lønn i 2024, ifølge fem eksperter

Engere utvalg

I frontfagsoppgjøret ender det så å si uten unntak med mekling. Mot slutten av meklingen, når fristen nærmer seg, er det ofte et mindre antall forhandlere fra partene som sitter igjen ved bordet. De kalles «engere utvalg» og består normalt av tre.

Jørn Eggum og Kine Asper Vistnes vil også i år sitte i engere utvalg, men hvem den tredje personen blir, er ikke klart ennå. Det er delegasjonen selv om bestemmer dette.

Det vil imidlertid ikke være noen bombe om Bjørn Sigurd Svingen fra industrien på Raufoss blir tredjemann i engere utvalg. Han satt i utvalget ved forrige hovedoppgjør, og er med i årets delegasjon.

Aktuelt: Gruvearbeider Johan er med på å bestemme lønna di: – Spennende og skummelt

Her er hele lista over de som sitter i forhandlingsdelegasjonen i frontfaget:

Jørn Eggum, forbundsledelsen, forhandlingsleder

Kine Asper Vistnes, forbundsledelsen

Bjørn Sigurd Svingen, forbundsstyret

Richard Storevik, forbundsstyret

Jørn Inge Hestnes, Vard Group/forbundsstyret

Kai Johansen, representantskapet

Finn Jr. Madsen, representantskapet

Mariann Rustad, Interfil/representantskapet

Hans-Petter Anker Bærem, Nexans Norway

Stein Andre Olsen, EVRY Card Services

Rune Eriksson, Aibel

Kai-Runar Svarstad, Linjebygg

Jens Hermansson, Kaefer Energy

Tor Ivar Karlsen, Plasman

Johan Hovind, Rana Gruber

Sverre Thorsø, Kongsberg Maritime

Stein Sigurd Haugen, Skala Fabrikk

Mye lest: Bedrifta går så det susar, men det vises ikkje på løna til Kjell og Joachim

Flere delegasjoner er satt

Fellesforbundet har også satt ned delegasjoner til flere andre større tariffavtaler, som skal forhandle etter frontfaget.

Den nest største avtalen er Fellesoverenskomsten for byggfag, som har 18.000 medlemmer. Her skal forbundssekretær Christian Justnes lede delegasjonen.

Clas Delp leder forhandlerne på riksavtalen (reiselivet, hotell og restaurant), Steffen Høiland leder biloverenskomstens delegasjon, mens Hege Espe skal lede byggeindustrien. Videre er det Dag Einar Sivertsen som leder forhandlingsdelegasjonene på buss og fly, Joachim Espe grossist (Virke) og Christian Justnes får ansvaret for havbruksoverenskomsten.

De mindre tariffavtalene skal forhandle senere i vår og sommer, og disse delegasjonene er ennå ikke satt ned.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse