Lønnsoppgjøret
Disse skal forhandle lønna di
Resultatet i frontfagsoppgjøret vil få stor betydning for resten av årets mange lønnsoppgjør.
Jørn Eggum fra forbundsledelsen, Kine Asper Vistnes fra forbundsledelsen, Bjørn Sigurd Svingen fra forbundsstyret, Rune Eriksson fra Aibel, Finn Madsen fra Aker Stord, Richard Storevik fra forbundsstyret, Mariann Rustad fra Interfil/representantskapet og Jens Hermansson fra Kaefer Energy er åtte av de 17 som utgjør forhandlingsdelegasjonen.
eline@lomedia.no
18. mars overrekker Fellesforbundet og Norsk Industri kravene i årets lønnsoppgjør. Dermed går startskuddet for det såkalte frontfagsoppgjøret, der konkuranseutsatt industri forhandler fram det som danner malen for samtlige oppgjør som følger utover våren og sommeren.
Det er forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum som leder arbeidstakernes delegasjon. Men til sammen 17 tillitsvalgte i industrien er med i forhandlingene, som skal sluttføres helga etter påske, natt til 7. april.
Kommer ikke partene til enighet, blir det streik i industrien.
I Fellesforbundet er det slått fast at et flertall av de som forhandler, selv skal lønnes etter den tariffavtalen det forhandles om.
Tanken bak er at det skal stå noe på spill for de som forhandler, og at de direkte skal leve med resultatet.
I år er det økt kjøpekraft som er det helt sentrale kravet, etter at kjøpekraften har blitt redusert flere oppgjør på rad. Forventningene til et resultat som gir medlemmene mer å rutte med, er derfor svært store i år – i en situasjon med svært høy rente på boliglån og priser som har gått i været også på helt nødvendige forbruksvarer.
Mye delt: Så mye vil du få i lønn i 2024, ifølge fem eksperter
Engere utvalg
I frontfagsoppgjøret ender det så å si uten unntak med mekling. Mot slutten av meklingen, når fristen nærmer seg, er det ofte et mindre antall forhandlere fra partene som sitter igjen ved bordet. De kalles «engere utvalg» og består normalt av tre.
Jørn Eggum og Kine Asper Vistnes vil også i år sitte i engere utvalg, men hvem den tredje personen blir, er ikke klart ennå. Det er delegasjonen selv om bestemmer dette.
Det vil imidlertid ikke være noen bombe om Bjørn Sigurd Svingen fra industrien på Raufoss blir tredjemann i engere utvalg. Han satt i utvalget ved forrige hovedoppgjør, og er med i årets delegasjon.
Aktuelt: Gruvearbeider Johan er med på å bestemme lønna di: – Spennende og skummelt
Her er hele lista over de som sitter i forhandlingsdelegasjonen i frontfaget:
Jørn Eggum, forbundsledelsen, forhandlingsleder
Kine Asper Vistnes, forbundsledelsen
Bjørn Sigurd Svingen, forbundsstyret
Richard Storevik, forbundsstyret
Jørn Inge Hestnes, Vard Group/forbundsstyret
Kai Johansen, representantskapet
Finn Jr. Madsen, representantskapet
Mariann Rustad, Interfil/representantskapet
Hans-Petter Anker Bærem, Nexans Norway
Stein Andre Olsen, EVRY Card Services
Rune Eriksson, Aibel
Kai-Runar Svarstad, Linjebygg
Jens Hermansson, Kaefer Energy
Tor Ivar Karlsen, Plasman
Johan Hovind, Rana Gruber
Sverre Thorsø, Kongsberg Maritime
Stein Sigurd Haugen, Skala Fabrikk
Mye lest: Bedrifta går så det susar, men det vises ikkje på løna til Kjell og Joachim
Flere delegasjoner er satt
Fellesforbundet har også satt ned delegasjoner til flere andre større tariffavtaler, som skal forhandle etter frontfaget.
Den nest største avtalen er Fellesoverenskomsten for byggfag, som har 18.000 medlemmer. Her skal forbundssekretær Christian Justnes lede delegasjonen.
Clas Delp leder forhandlerne på riksavtalen (reiselivet, hotell og restaurant), Steffen Høiland leder biloverenskomstens delegasjon, mens Hege Espe skal lede byggeindustrien. Videre er det Dag Einar Sivertsen som leder forhandlingsdelegasjonene på buss og fly, Joachim Espe grossist (Virke) og Christian Justnes får ansvaret for havbruksoverenskomsten.
De mindre tariffavtalene skal forhandle senere i vår og sommer, og disse delegasjonene er ennå ikke satt ned.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.