JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2024

Dette vil Fellesforbundet prioritere i årets lønnsoppgjør

Krever økt kjøpekraft for sine medlemmer og fokuserer på etterutdanning foran avtalefestet pensjon (AFP).
– Økte lønninger det aller viktigste for folk, slår forbundsleder Jørn Eggum fast.

– Økte lønninger det aller viktigste for folk, slår forbundsleder Jørn Eggum fast.

Herman Bjørnson Hagen

torgny@lomedia.no

Når tariffoppgjøret starter rundt 20. mars, kommer Fellesforbundets til å kreve økt kjøpekraft for sine 170.000 medlemmer, og spesielt for de lavtlønte.

– Tilbakemeldingene vi har fått er entydige. Etter år med høy inflasjon og et stadig tøffere rentenivå, er økte lønninger det aller viktigste for folk, slår forbundsleder Jørn Eggum fast.

Etter- og videreutdanning

Fellesforbundets landsmøte krevde en bred etter- og videreutdanningsreform.

Det klassiske problemet knyttet til slike reformer, er hvem som skal betale lønna for dem som tar slik utdanning.

– Reformen må tilpasses arbeidslivet og behovene til den enkelte ansatte. Og de må sikres lønn når de styrker sin kompetanse til bedriftenes beste, sier Eggum i pressemeldingen.

Forbundet krever at en etter- og videreutdanningsreform skal utformes og finansieres gjennom et trepartssamarbeid.

Det vil si at staten skal være med å ta regninga.

Mye delt: Så mye vil du få i lønn i 2024, ifølge fem eksperter

Inn i hovedavtalen

I vedtaket fra forbundsstyret peker de på uklarhetene som har oppstått om hvem som er tillitsvalgte i lovverket – og i bedrifter som er bundet av tariffavtale.

Fellesforbundet vil ikke bringe dette inn i årets forhandlinger, men varsler at de vil vurdere å ta det inn i Hovedavtale-forhandlingene.

AFP har vært et spørsmål som har opptatt mange, og Fellesforbundet har hatt et eget utvalg som har utredet forslag for å tette hullene i dagens ordning.

Men forbundet kommer ikke til å fremme noen forslag om AFP til årets oppgjør. Dermed fortsetter dagens AFP-ordning uforandret.

Aktuelt: Så mange rentekutt kan vi få i 2024

Forbundsvist oppgjør

Selv om LO-kongressen i 2022 vedtok at årets oppgjør skulle være et samordnet oppgjør, har Fellesforbundet bestemt seg for at det kommer til å bli et forbundsvist oppgjør.

Det betyr at det kommer til å bli et oppgjør der det skal forhandles på hver enkelt overenskomst, at det er Fellesforbundet og Norsk Industri som åpner forhandlingene.

LO og NHO bli plassert på gangen uten noen rolle i de konkrete forhandlingene.

Formelt sett er det LOs representantskap som vedtar oppgjørsform, men siste linje i vedtaket fra forbundsstyret i Fellesforbundet er:

«Forbundsstyret anbefaler forbundets representanter i LOs representantskap å stemme for et forbundsvist oppgjør.»

– Her har alle tariff-/bransjerådene hos oss vært entydige. Kravene vi fremmer hører hjemme i et forbundsvist oppgjør. Det er LOs representantskap som fatter endelig beslutning om oppgjørsform, men vår anbefaling er krystallklar, sier ørn Eggum.

Mye lest: Nye satser og regler fra Nav i 2024. Her er en liten oversikt

Warning
Annonse
Annonse