TAKSTOLER: Lyder Hassel lager takstoler til både hus og hytter.
Tormod Ytrehus
Made in Norway:
Hyttefabrikken som leverer hus til hele verden
Nå vil nordmenn ha glatte minimalistiske hytter med god komfort. Og de vil ikke bygge dem selv. De siste ti årene har hyttetrenden snudd.
hanne@lomedia.no
MO I RANA: På rekke og rad ligger de ulike delene av den familieeide bedriften Bernhard Olsen AS, på Gruben, utenfor Mo sentrum. Først XL-bygg, så administrasjonen, deretter fabrikken som lager Ranahytta, og Nordbohus på lisens. I midten av fabrikken bygges takstoler til både hytter og hus.
De har ikke merket så mye av boomen i kjøp og salg av hytter i forbindelse med koronapandemien, men så lager de jo også nye hytter, og det tar tid å skaffe tomter og få saksbehandlet søknader. Men det går jevnt og trutt i fabrikken på Mo, der de har alt fra arkitekter og designere til tømrere og selgere.
Nøkkelferdig
I produksjonen er det 17 mann som bygger elementer til hyttene som kundene kan få tilpasset etter egne ønsker og behov. For å få hytta satt opp har de en del arbeidslag rundt i landet som monterer hyttene på plassen.
Hvor mye egeninnsats folk vil legge inn i ferdiggjøringen avgjør folk selv, men trenden viser at flere og flere ønsker nøkkelferdig hytte. Her skal eierne slappe av og ikke jobbe.
TEGNING: Plantegningene studeres nøye. Alt skal stemme når det settes sammen.
Tormod Ytrehus
De har en god og stabil gjeng i produksjonen, ifølge fabrikksjefen Morten Nerdal, som deler ut mange gullklokker til de ansatte. Det betyr at de har jobbet der i minst 25 år. Og de har også hatt en lærling årlig i gjennomsnitt.
Nå er det ingen lærlinger, og det har også vært kortere permitteringer som følge av koronaen. Det er høysesong fra påske fram til oktober-november. I lavsesongen bygger de veggmoduler og takstoler for lager.
Møbelfabrikken på Magnor: Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten
Mange størrelser
Ranahytta omfatter alt fra det minste annekset på 15 kvadratmeter til store familiehytter på 130 kvadratmeter, fem soverom og hems. Og hyttene settes opp både på fjellet og ved sjøen, forteller klubbleder Roger Trones Soløy som viser rundt i fabrikken, der kollegene kapper og monterer moduler til vegger.
Han forteller at de også har levert moduler til en stor barneskole og til et hotell i byen. Men de kan også levere utedo om det skulle være ønskelig.
KAPPER: Lars Sundsfjord kapper materialer.
Tormod Ytrehus
Mens hyttene settes sammen av moduler på 60 og 120 centimeters bredde, som to personer kan klare å håndtere, så lager de også Nordbohus på lisens, der hele vegger på opptil 14 meters lengde blir satt sammen i fabrikken og fraktet til byggeplassen med trailere og satt opp ved hjelp av heisekran.
Langt av sted
Og det er ikke bare lokalt i Nord-Norge de har levert hus. Det har de gjort på Island og til og med så langt unna som på de britiske Falklandsøyene utenfor Argentina. Det var en engelsk saueklipper som forelsket seg i hustypen, og dermed bygde de hus for ham, fraktet det i konteiner til England og videre til Falklandsøyene langt sør i Atlanterhavet.
Ranahytta
• Designes og produseres hos Bernhard Olsen AS på Gruben i Mo i Rana, som opprinnelig startet med produksjon av fjøs, takstoler og tømmerhytter på begynnelsen av 1970-tallet.
• 70 ansatte i konsernet. 21 medlemmer i Fellesforbundet. De 17 ansatte i fabrikken bygger 100–150 hytter og 40–50 boenheter (leiligheter og hus) i året.
• Omsatte for 170 millioner kroner i 2020.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.