JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Møbelfabrikk på Magnor:

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

Han bygger ikke bare en fabrikk og opplevelsespark i skogen mens pandemien raser. Jan Christian Vestre stiller også krav til leverandørene om ordnede arbeidsforhold og blir lovpriset av LO-lederen.

helge@lomedia.no

Jan Christian Vestre går egne veier med familieselskapet Vestre AS.

Med ansatte i Norge, Sverige, Tyskland, Storbritannia og USA og med utemøbler som sitt visittkort på Times Square i New York, setter han opp en gigantisk møbelfabrikk like ved svenskegrensa på Magnor, i skogen som dikteren Hans Børli har gjort så berømt.

Prislappen er 300 millioner kroner. Fabrikken skal fra neste høst sysselsette 30 ansatte og etterhvert opp mot 70 ansatte.

Ikke rart ordfører i Eidskog kommune, Kamilla Thue (Ap) jubler over planene.

– Det er en sann glede å få presentert slike prosjekter av en som vil investere, sier hun.

Planene om en næringspark ble lagt til side og på rekordtid har gravingen startet. Infrastrukturen er snart på plass.

Les også: Jan Christian leder bedriften som gjør både NHO- og LO-lederen blanke i blikket

Fabrikken skal utformes som et plusstegn, hvor produksjonen skal starte i en ende og slutte i en annen. Bygget er i tillegg inspirert av «Charlie og sjokoladefabrikken» og hans fargerike, med opp til 200 forskjellige farger som del av bygget. Hver eneste maskin skal ha sin egen unike farge.

I området rundt skal det bli en opplevelsespark, og fri adgang for alle til fabrikken. Et slags «Vestre Forrest Camp», med et utsiktstårn på 14 meter plassert midt i fabrikken. Bygningen skal bli kledd i lokalprodusert brent treverk og mest mulig av transporten til og fra fabrikken skal skje utslippsfritt. Bygget skal være et såkalt passivhus.

Fabrikken er formet som et plusstegn.

Fabrikken er formet som et plusstegn.

Helge Rønning Birkelund

Målet er ikke bare å skape, men også å komme på Trip Advisor.

– Opp mot 10 000 biler passerer rett forbi her hver dag. Målet er å få de til å stoppe og ta del i en opplevelse, sier Jan Christian Vestre.

Oslo-modellen

Men først skal bygget på plass. Og når Vestre setter i gang med bygging, er det ikke få krav han stiller til entreprenøren. Byggingen skal skje på bakgrunn av Oslo-modellen og med så lite miljøutslipp som mulig.

– Samtlige entreprenører som skal inn på denne anleggsplassen skal leve opp til Oslo-modellen, sier Jan Christian Vestre til FriFagbevegelse.

Han har ikke hørt om noen andre private byggeprosjekter som legger denne standarden til grunn.

– Men dette er jeg stolt over at vi gjør, sier Vestre.

Det betyr at halvparten av de ansatte på byggeplassen skal være fagarbeidere. 10 prosent skal være lærlinger og innleie skal være begrenset. I den grad det skal være innleie, skal det være lønn mellom oppdrag.

Bli klokere: Hva er Oslomodellen, Skiensmodellen, Telemarksmodellen og Seriøsitetsbestemmelsene? Her får du svar

Tariffbestemmelser, allmenngjøring, full kontroll på HMS, ingen kontantoppgjør og nordisk som hovedspråk på byggeplassen er andre krav. Det skal heller ikke være for mange ledd blant underleverandørene.

I tillegg har Vestre, som selv er medlem av LO-forbundet FLT (Forbundet for ledelse og teknikk), allerede bestemt at de ansatte på møbelfabrikken skal oppfordres til å være medlem av et LO-forbund. Han har allerede hatt møte med forbundsleder i Industri Energi. Frode Alfheim, om det.

Han har til og med sagt at hvis det må til, skal Vestre betale fagforeningskontingent for sine ansatte.

– Det er urettferdig at arbeidsgiver får fullt skattefradrag for medlemskontingent i Norsk Industri, mens ansattes fradrag har stått på stedet hvil. Det er en skjevhet som må rettes opp, mener Vestre.

ESA angriper norske regler mot sosial dumping – slik svarer folk i byggebransjen

Setter standarder

Ordfører i Eidskog, Kamilla Thue, er både stolt over å ha kapret arbeidsplassene og imponert over Vestre:

– Klart jeg er det. Jan Christian setter standarder som vi må forsøke å gjøre vårt beste for å følge opp i egen kommune og region. Ikke bare i forhold til klima, men også i forhold til Oslo-modellen, sier Kamilla Thue.

Også entreprenøren er opptatt av at det skal være en ren bransje.

– Den norske modellen og trepartssamarbeidet er vårt aller største konkurransefortrinn, sier Vestre selv.

Han er heller ikke sikker på at det koster så mye mer.

– Det er egentlig ikke noe å diskutere en gang, mener Vestre.

Like mye er han opptatt av å finne regionale og lokale aktører på byggeplassen.

– Målet er å skape ringvirkninger og bidra til sysselsetting i nærområdet, mener han.

Møbler som forandrer verden: Da utemøblene fra Norge ble plassert i et belastet strøk i London, skjedde det noe: – Det virker. Jeg har sett det mange steder

Jan Christian Vestre viser fram tomta på Magnor.

Jan Christian Vestre viser fram tomta på Magnor.

Helge Rønning Birkelund

– Vi har alltid oppfattet entreprenøren (ØM Fjeld, red.anm.) som et solid selskap, som satser på lærlinger og fagarbeidere og som ønsker norske arbeidsplasser. Dette er en god match, sier Kamilla Thue.

I tillegg brenner Jan Christian Vestre for industrien som et viktig fag i skolen. Det er også en av grunnene til at han ønsker så sterkt å bidra til anstendige forhold innenfor bygg og anlegg.

– Vi må rekruttere flere og da må bransjen både være god og trygg, men også innovativ og en spennende arbeidsplass. Industrifag bør og skal bli det mest populære faget på skolen. Tenk hvilket teknologiske og miljømessige muligheter som finnes innenfor industrien, sier Jan Christian Vestre.

Oslo-modellen må bli nasjonal standard, foreslår Agenda

Djerve mål

Vestre AS skal ikke bare bli størst i Europa.

– Vi skal også bli den mest bærekraftige møbelprodusenten i hele verden. For å klare det må vi ligge fem til 10, kanskje 15 år, foran alle konkurrenter og markedet i utviklingen. Vi må ta i bruk banebrytende miljømessig teknologi selv og ha kontroll over alle de viktigste produksjonsprosessene. Målet er å bygge en bro mellom industrien og miljøforkjemperne. Dette er planer i tråd med Greta Thunbergs idealer, mener Vestre.

Det er også en strategisk begrunnelse for å legge denne fabrikken hit, sier Jan Christian Vestre.

– Det er så mye prat om det grønne skiftet. Fryktelig mye snakk. Vi trenger mer action, mer handling. Vi trenger flere investeringer. Vi skal bevise at det går an å reindustrialisere Norge med grønn eksportrettet og lønnsom fastlandsindustri. Jeg er klar over at vi ikke kan omstille Norge alene, men hvis Vestre får til dette i skogen på Magnor, bør mange andre klare det også. Til og med midt i en pandemi, mener han.

Det er nettopp dette som er så utrolig inspirerende med Jan Christian Vestre, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Han var nylig med Vestre på den 300 mål store tomta.

LO-lederen beskriver investoren som en med et utrolig pågangsmot, handlekraft og driv.

– Det Jan Christian gjør har stor nasjonal symbolverdi, mener Gabrielsen.

– I tillegg til at Eidskog får mange nye arbeidsplasser viser han en tro på fremtiden til norsk industri. Han viser at det er mulig å være konkurransedyktig på pris, selv om produksjonen skjer i høykostlandene Norge og Sverige, sier Gabrielsen.

LO-lederen mener at Vestre er et mønstereksempel på samfunnsansvar, og lovpriser at byggingen av den nye fabrikken skal tilfredsstille alle krav i Oslo-modellen.

– Det sikrer de som jobber her et seriøst og anstendig arbeidsliv. Jan Christian er rett og slett en toppleder som, i tillegg til å tjene penger, bryr seg om folka sine, sier Hans-Christian Gabrielsen.

På befaring; fra venstre jan. Christian Vestre, ordfører i Eidskog, Kamilla Thue og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

På befaring; fra venstre jan. Christian Vestre, ordfører i Eidskog, Kamilla Thue og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Vestre AS

• Startet av bestefaren Johannes Vestre som et lite mekanisk verksted i Haugesund i 1947.

• Bedriften gikk konkurs under bankkrisen i 1988 og ble reetablert i Oslo samme år.

• Fabrikken ligger i Torsby i Sverige og en stor andel av produksjonen skjer i Norge.

• Vestre har fått DOGAs utmerkelse for god design hele 15 ganger. (Design og Arkitektur Norge).

• Bedriften har et titalls underleverandører i Norge, hvor alle følger Industrioverenskomsten.

• Gir bort 10 % – en «tiende» – av overskuddet til miljø- og humanitære organisasjoner årlig.

• Pluss verdien av et 60-talls foredrag hvor han ber oppdragsgiver gi bidrag til de samme organisasjonene. Betalingen varierer fra små beløp til 30 000 kr eller mer.