Idar Martin Herland mener det ikke er noen løsning å melde seg ut av Ap.
SAFE Magasinet
Arbeiderpartiet sier nei til konsekvensutredning:
Idar Martin er oljearbeider og Ap-medlem. Han har en klar melding til dem som vurderer å melde seg ut i protest mot olje-nei
Ap-landsmøtets nei til konsekvensutredning har ingen ting å si i praksis, mener lederen i lokallaget Oljeindustriens Arbeidersamfunn. Han mener engasjerte industriarbeidere er nøyaktig det Arbeiderpartiet trenger.
helge@lomedia.no
Idar Martin Herland er Ap-medlem og jobber for Equinor på Haltenbanken. Samtidig er han leder i Oljeindustriens Arbeidersamfunn, et lokallag i Bergen og Vestland med rundt 100 medlemmer fra hele landet. Medlemmene kommer Safe, som Herland, men også fra Industri Energi, Lederne, Fellesforbundet, Maskinistforbundet, NITO og Tekna.
Han mener det rett og slett er meningsløst å bruke landsmøtevedtaket som grunn til å melde seg ut av Arbeiderpartiet.
– Området har vært fredet i 25 år og kommer til å bli det i lang tid. Dagens regjering har vernet området i åtte år, etter krav fra Venstre og KrF. Om det skulle bli et regjeringsskifte i 2021, med Arbeiderpartiet i regjering, vil de måtte ha støtte fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. De vil begge kreve vern. I tillegg er også Rødt og MDG for vern. Det er ingen realistiske grunner til at det skal skje noe med Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvis folk er uenig med politikken, så må de heller være med å påvirke partiet, sier Idar Martin Herland til FriFagbevegelse.
Sinne i fagbevegelsen etter Ap-vedtak
For akademisk?
Han har også et annet stikk til de som nå forlater Arbeiderpartiet.
– Hvis man mener at Ap er i ferd med å bli mer og mer akademisk, er heller ikke det et argument for å melde seg ut. Det blir ikke noe mindre akademisk av den grunn, mener han.
Herland ser at de som er mest frustrert og som truer med å melde seg ut i protest, jobber i leverandørindustrien. De ser at det er lite i ordrebøkene og lurer på hva de skal leve av. Den bekymringen må vi ta på alvor, mener han. Men en konsekvensutredning i Lofoten er det per i dag i praksis umulig å få gjennomført politisk, mener Herland.
Begynner å miste følelsen av å være hjemme i partiet
– Men kontinentalsokkelen er stor, og dette er kun en liten del. Vi må sørge for at virksomheten for øvrig sørger for sysselsetting av leverandørindustrien i Norge, fremfor utenlands verftsindustri. Vi vet heller ikke om det finnes olje i LoVeSe, mener Herland.
Han mener AUF har klart det oljearbeiderne ikke har maktet: Å påvirke Arbeiderpartiet.
– AUF har vært kanondyktig. De har mobilisert og jobbet politisk. Det er overraskende at ingen ser at det er nettopp slik industriarbeiderne må jobbe for å påvirke Arbeiderpartiet, mener Herland.
Han tar landsmøtevedtaket om å si nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja til etterretning.
– Det var ikke det resultatet vi håpet på. Men jeg er tross alt glad for at man ikke vedtok varig vern av området, sier han.
Ber Høie og Siv Jensen holde kjeft
Vil mobilisere
Nå ønsker altså Oljeindustriens Arbeidersamfunn å mobilisere oljeindustrien og tilstøtende næringer inn i landets politiske partier.
– Det bygges stadig opp en sterkere opinion mot næringene vi arbeider i. Mange ønsker å bygge ned norsk industri. Også kraftforedlende industri. Etter vårt syn bygger dette på misforstått klimaengasjement. Realitetene er at verden vil være avhengig av olje og gass i generasjoner enda. Vår produksjon er verdens reneste, og om vi ønsker det, kan vi bruke deler av oljeinntektene til å investere i reelle klima og miljøtiltak. Men da må vi ha politisk vilje til å videreføre næringen. Da må vi engasjere oss i partiene, mener Herland.
Fagforeningstopp meldte seg ut av Ap
Han får støtte fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. På direkte spørsmål om han frykter utmeldinger etter vedtaket på landsmøtet, svarte han slik til FriFagbevegelse:
– Jeg kjenner engasjementet deres og har stor respekt for at de er skuffet. Jeg vil likevel si: Les teksten og omtalen av den næringen de representerer. Muligheten den gir og tryggheten den gir for utvikling. Det som har vært et fantom i norsk energi- og klimapolitikk er ryddet til side, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
– Dette understreker viktigheten av et nært samarbeid mellom oss og fagbevegelsen, poengterer han.
– Kanskje er dette også et uttrykk for at fagbevegelsen bør ha nær kontakt med Arbeiderpartiet, engasjere seg og delta i prosessen, poengterer han.
– Jeg tar utmeldelsene på alvor. Det er folk i industrien som er urolig. Men det skjer veldig mye annet som er spennende. Nå kan vi gå i gang med det. Vi har en knallsterk tekst som gjør at frykten nå kan snus til optimisme for næringen, legger han til.
Arbeiderpartiets oljevedtak:
Arbeiderparti vil:
• Ha en fortsatt satsing på olje- og gassnæringen i Norge, med et økt fokus på bærekraftig produksjon.
• At Norge skal satse videre på karbonfangst og -lagring (CCS), og ta en ledende rolle i teknologiutviklingen ved å prioritere et program for fullskala CCS, og finne lagringsplass for CO2 i Nordsjøen.
• Tilrettelegge for et norsk marked for ny maritim energiteknologi, herunder offshore vindkraft, med testsentre og energiparker til havs for å gi vår næring et forsprang ovenfor de internasjonale konkurrentene
• Bruke offentlige fondsmidler til å investere i testprosjekter og bedrifter som satser innen ny energiteknologi
• Opprettholde leterefusjonsordningen på dagens nivå for å ivareta leteaktiviteten på norsk sokkel
• at norsk sokkel skal bli helt utslippsfri, og at myndighetene og industrien sammen setter en tidsfrist for når det kan skje.
Havområdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II er sårbare havområder, og fortsatt usikkerhet rundt konsekvensutredning av olje- og gass-virksomheten står i veien for å utvikle andre næringer i områdene. Arbeiderpartiet vil derfor ikke gå inn for konsekvensutredning av petroleumsaktivitet av Nordland VI, VII og Troms II. Arbeiderpartiet går inn for utvikling av andre næringer i disse havområdene, herunder fiskerier, reiseliv og utvikling av fornybare ressurser.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.