JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljeopprør i Ap: – Jeg begynner å miste følelsen av å være hjemme i partiet, sier verftsarbeider Richard

Han vant fram med sitt oljestandpunkt i Vestland Arbeiderparti. Men Richard Storevik vurderer likevel å melde seg ut av partiet.
TRENGER MER TID PÅ OMSTILLING: Richard Storevik, klubbleder ved verftet Leirvik AS på Stord, mener AUF og andre ikke forstår at industrien trenger mer tid til omstilling. Og at olje fortsatt vil være viktig i mange tiår framover, både for arbeidsplasser og for å dekke energibehovet i samfunnet.

TRENGER MER TID PÅ OMSTILLING: Richard Storevik, klubbleder ved verftet Leirvik AS på Stord, mener AUF og andre ikke forstår at industrien trenger mer tid til omstilling. Og at olje fortsatt vil være viktig i mange tiår framover, både for arbeidsplasser og for å dekke energibehovet i samfunnet.

Håvard Sæbø

04.03.2019
12:38
21.08.2023 17:14

erlend@lomedia.no

eline@lomedia.no

Nok et oljeopprør er i gang i Arbeiderpartiet. For to år siden endte opprøret med et kompromiss, om vern av Vesterålen, Senja og deler av Lofoten.

Men nå ligger det an til omkamp på årets landsmøte i Arbeiderpartiet. Fellesforbundet-leder Jørn Eggum sitter i sentralstyret til Arbeiderpartiet, og advarer sterkt mot å gå mot vedtaket fra 2017, som skulle gjelde i fire år.

Men ti av 15 fylkeslag i partiet har nå vedtatt ønske om fullstendig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det liker mange av Fellesforbundets fremste tillitsvalgte svært dårlig.

Les mer: For to år siden mobiliserte industriarbeidere til oljekamp før Ap-landsmøtet

– Kjenner meg ikke igjen

Blant dem er Richard Storevik, klubbleder på verftet Leirvik AS på Stord. Selv om han nylig var med på Hordaland Aps vedtak om å stå ved kompromisset fra 2017, føler han seg fortsatt fremmedgjort av utviklingen i Arbeiderpartiet.

– Jeg var bestemt på å melde meg ut og gå ut av salen om flertallet hadde vært andre veien. Heldigvis ble det ikke sånn. Men jeg skjønner de som likevel har valgt å melde seg ut. Vi orker ikke mer, vi føler oss hånet. Jeg begynner å miste følelsen av å være hjemme i Arbeiderpartiet, sier Storevik.

I klinsj med AUF

Det er AUF som er fremste våpendrager for varig vern av LoVeSe. Storevik var selv medlem der mens han var leder av Fellesforbundets sentrale ungdomsutvalg.

– Jeg har stått på barrikadene for AUF, og gått for deres visjon om nullutslippssamfunn. Men de lyver i dissensen når de sier at behovet for olje er lite i framtida. Det internasjonale energibyrået sier noe annet. Men når vi kommer med fakta, så møtes vi bare med at vi kommer fra «den mektige oljelobbyen». Da begynner det å koke i blodet, sier Storevik.

Ap-nestor Abrahamsen meldte seg ut

Og Storevik er slettes ikke alene. Roar Abrahamsen, leder av Fellesforbundets største avdeling, har allerede meldt seg ut av Arbeiderpartiet, etter 30 års medlemskap.

Saken fortsetter under bildet.

NOK VAR NOK: Roar Abrahamsen, leder i avdeling 5 i Fellesforbundet, forbundets største avdeling. Nå utmeldt av Arbeiderpartiet.

NOK VAR NOK: Roar Abrahamsen, leder i avdeling 5 i Fellesforbundet, forbundets største avdeling. Nå utmeldt av Arbeiderpartiet.

Erlend Angelo

Ikke bare på grunn av det Abrahamsen mener er vinglende oljepolitikk, men også Acer-saken og nominasjonsprosessen i Bergen Ap, der fagforeningene tapte nominasjonskampen mot det som var blant annet AUFs ønskekandidat.

Martin Kolberg: Sosialdemokratiet er i krise

– Vedtakene er for fjerne fra arbeidslivet

Industrifylket Møre og Romsdal er blant dem som har endret syn, og har sagt nei til konsekvensutredning av oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Fellesforbundet-avdelingsleder Cecilie Søllesvik, som selv er medlem i Arbeiderpartiet, er bekymret.

– Jeg er også opptatt av miljø og fisk, men vedtakene blir for fjerne fra arbeidslivet. Når arbeidsplasser ikke engang nevnes, blir jeg bekymret, sier Søllesvik.

Hun mener det er grunn til å advare mot at det blir «in å være grønn», uten at miljøengasjementet tar inn over seg at klimaløsninger og arbeidsplasser er nært knytta sammen.

– Ser man på lista over hva AUF her i fylket er opptatt av å ha oppnådd, er det et faresignal. Det er nei til abortnemnder og atomvåpen og for en mer rettferdig asylpolitikk. Ingen av disse sakene er jeg uenig i, men jeg lurer på om de spør seg hva vi skal leve av? Velferd koster, sier Søllesvik.

Nok var nok

Magne Glimdal i Fellesforbundets avdeling 1 i Oslo, meldte seg ut av Arbeiderpartiet for allerede ett år siden. Da på grunn av Acer-saken.

Han forstår godt av flere av hans tillitsvalgtkolleger har gjort eller vurderer å gjøre det samme.

– Nå er ikke jeg helt enige med dem som kjemper hardest for oljeutvinnning, men jeg skjønner veldig godt frustrasjonen deres. Partiet vingler så fælt i politikken, jeg kunne ikke være medlem der lenger, sier Glimdal.

Saken fortsetter under bildet.

Magne Glimdal fikk nok av Arbeiderpartiets vingling for et år siden.

Magne Glimdal fikk nok av Arbeiderpartiets vingling for et år siden.

Sissel M. Rasmussen

– Det er flott om tillitsvalgte samler seg og forsøker der de har mulighet til innflytelse, men vi diskuterer dette ofte her på kontoret, og konklusjonen er at Arbeiderpartiet snart ikke er noe parti for arbeidsfolk, for det er jo ikke arbeidsfolk igjen der.

Kjenner ikke igjen framgangsmåten

Rune Pettersen i Fellesforbundet i Nordre Nordland og Sør-Troms har vært medlem i Arbeiderpartiet siden 1983. Han sier framgangsmåten med å søke omkamp på politikk som er vedtatt i en periode virker fremmed på ham.

– Det er veldig viktig at den oljepolitikken som har vært ført i Norge videreføres. Verden trenger energi, og er man opptatt av klima er norsk olje og gass en del av løsningen, sier Pettersen.

Han påpeker at Fellesforbundet i Nord-Norge lenge har kjempet for å få konsekvensutredet Nordland 6 og 7 og Troms 2, men at utsiktene for at dette blir realisert nå er små.

– Dette vil merkes i form av tapte arbeidsplasser både i oljeindustrien og leverandørindustrien.