JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets landsmøte

Oljearbeiderne vil fylle Youngstorget i Oslo. Kjemper for boring i nye områder

En nedbygging av olje- og gassproduksjon i Norge er dramatisk og korttenkt, mener initiativtakerne bak en stor demonstrasjon. De håper å prege debatten på Arbeiderpartiets landsmøte.
De vil fylle Youngstorget med oljearbeidere 20. april:Roar Abrahamsen, Fellesforbundet; Frode alfheim, Industri Energi; Tor Arne Strøm og Atle Tranøy, Fellesforbundet.

De vil fylle Youngstorget med oljearbeidere 20. april:Roar Abrahamsen, Fellesforbundet; Frode alfheim, Industri Energi; Tor Arne Strøm og Atle Tranøy, Fellesforbundet.

Erlend Angelo

ELINE LØNNÅ

eline@lomedia.no

erlend@lomedia.no

De skal flys og busses inn og fylle opp Youngstorget i Oslo 20. april, den dagen Arbeiderpartiet starter opp sitt landsmøte. Oljearbeidere fra hele kysten vil sette dagsorden, og vise motstand mot det de frykter kan bli en nedbygging av norsk oljeindustri.

– Vi vil stå opp for den klart viktigste og mest kunnskapsrike industrien landet har. Ingen som går inn dørene til Aps landsmøte skal ha unngått å få med seg budskapet, sier Atle Tranøy, Roar Abrahamsen og Tor Are Strøm, alle tillitsvalgte i Fellesforbundet.

Sammen med IndustriEnergi håper de å nå fram med argumenter for olje- og gassvirksomheten som de mener fort forsvinner fra den offentlige debatten.

– Framtida vår er avhengig av hva de bestemmer seg for. Vi kjemper for trygghet og langsiktige og stabile rammevilkår, sier Frode Alfheim, påtroppende forbundsleder i IndustriEnergi.

Les også: Her planlegger verfts-ansatte hvordan de skal vinne oljekampen i Ap og LO

Kompromisset et minimum

I forkant av landsmøtet er det lagt fram et kompromissforslag som åpner for konsekvensutredning i deler av havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. For oljearbeiderne er Lofoten og Vesterålen bare en del av engasjementet, selv om de mener at kompromissforslaget vil være et absolutt minimum, og at det ikke må svekkes. Resultatet på Arbeiderpartiets landsmøte vil igjen få stor betydning for hvordan debatten kommer til å gå på LO-Kongressen, som starter 8. mai.

– Alle venner av velferd og oljeindustri er hjertelig velkomne til Youngstorget den dagen. Dette blir en viktig demonstrasjon av vårt engasjement og en sjanse til å komme fram med argumentene vår.

Mer enn Lofoten og Vesterålen

– Men vår demonstrasjon har et bredere politisk perspektiv enn konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. Det handler om velferd, industripolitikk og om kunnskapssamfunnet, sier de tre. De advarer Arbeiderpartiet og LO mot å la seg rive med og gi seg ende over for en følelsesladet symbolpolitikk knytta til konsekvensutredning, og vil ha en slutt på at tilhengerne av en styrt avvikling av oljevirksomheten får dominere samfunnsdebatten.

– Det er viktig å huske at det er flere felt som er utredet, men ikke åpnet for virksomhet. Havrommet inneholder utallige andre muligheter enn olje og gass, saken er at vi trenger kunnskap for å fatte de kloke beslutningene, sier Atle Tranøy.

Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO

Viktig industri

De tillitsvalgte bak demonstrasjonen mener det aller viktigste for politikerne er å sørge for at ikke grunnen rives vekk under industrien som server olje- og gassvirksomheten.

– Norsk sokkel er et laboratorium for å utvikle miljøvennlig utvinningsteknologi. Verftsindustrien er i tillegg landets viktigste opplæringsarena for framtida industriarbeidere. Det er ikke slik at vi kan skli rett over i "det grønne skiftet" uten at det får enorme konsekvenser for både sysselsetting og velferd, sier Roar Abrahamsen.

Tor-Arne Strøm peker på at for Nord-Norge er det også et spørsmål om å opprettholde bosettinga, i tider da fraflytting rammer mange distrikter.

– En konsekvensutredning kan vise mulighetene og vil være viktig for å spre optimisme, sier han.

Velferd krever olje

Det er særlig to poenger som er viktige å få fram i debatten, mener de tre. Det ene er petroleumsvirksomhetens betydning for velferd og sysselsetting, det andre er miljø- og energiargumentet.

– Direkte inntekter til staten fra petroleum erhelt avgjørende for vår velferd. Selv i krisetider kommer hver fjerde krone av de direkte inntektene fra olja, i tillegg til selskapsskatt og skatt fra 270.000 sysselsatte. Det finnes ingen tvil om hva det er som finansierer velferdsstaten, og det finnes ingen troverdige alternativer til oljebransjen, sier Atle Tranøy.

Følg Magasinet for fagorganiserte på Facebook

Miljøvennlig olje

Heller ikke miljøargumentene mot norsk olje og gass holder, mener Roar Abrahamsen.

– Verden har et stort behov for fossil energi. Som del av EUs kvotesystem fungerer det slik at hvis vi kutter her, kommer utslippene igjen et annet sted, gjerne fra et polsk kullkraftverk, sier Abrahamsen.

Tranøy legger til at Norge er verdensledende i å utvikle miljøvennlig utvinningsteknologi og at det vil være dramatisk å bygge ned denne kompetansen, også i et miljøperspektiv.

LO-strid i lang tid

Ideen til den store demonstrasjonen på Youngstorget kom på en konferanse i Bergen i januar. Siden har snøballen rullet, og oppslutningen vil bli stor, venter arrangørene.

Les her: Slik vil de verftsansatte vinne oljekampen i LO og Ap

Men egentlig startet det hele med et utspill fra blant andre Tranøy og Abrahamsen på LOs olje- og gasskonferanse i fjor høst, der de sa at dersom «vårens LO-kongress overkjører industrien, bør ledelsen i Industri Energi, Fellesforbundet og eventuelt andre vurdere å igangsette en prosess og debatt for utmeldelse av LO for å etablere et Industrikartell mellom nevnte forbund».

– Målet er ikke å kneble debatten eller idioterklære motstanderne. Men vi er mot at andre LO-forbund, ærlig i offentlig sektor, tar på seg å definere framtidas næringspolitikk. Vi kan ikke leve med at de ønsker en politikk som ødelegger våre muligheter til å utvikle våre egne arbeidsplasser, sier Atle Tranøy.

Stemningen snur

Stemningen ser ut til å snu til oljearbeidernes fordel i Arbeiderpartiet, mener de tre. Sist ut var fylkeslaget i Finnmark, som i slutten av mars snudde og likevel sier ja til konsekvensutredning av Lofoten 6. 11 andre fylkeslag har sagt ja, mens tre har sagt nei. AUF står fortsatt hardt på sin motstand mot konsekvensutredning.

– Målet vårt den 20. april er å bidra til at Ap fortsatt skal være garantisten for en kunnskapsbasert næringspolitikk, sier arrangørene av demonstrasjonen.

Seks polakker krevde lønn mellom oppdrag. Vant på alle punkter i retten

De ansatte går opp 100.000 i lønn etter at de fikk tariffavtale

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse