JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Arbeiderpartiets Martin Kolberg

Martin Kolberg har tenkt lenge. Nå åpner han opp om det han opplever som en krise i Ap og norsk sosialdemokrati.
KRISE:  - Vi er i en alvorlig krise. Velgerne tar aldri feil. Om vi ikke klarer å snu samfunnutviklingen vil det være slutt på sosialdemokratiet i Norge, sier Martin Kolberg.

KRISE: - Vi er i en alvorlig krise. Velgerne tar aldri feil. Om vi ikke klarer å snu samfunnutviklingen vil det være slutt på sosialdemokratiet i Norge, sier Martin Kolberg.

Sissel M. Rasmussen

line.scheistroen@lomedia.no

sissel.rasmussen@lomedia.no

– Vi er i en krise. Det er en alvorlig situasjon for det norske sosialdemokratiet, sier Martin Kolberg til LO-Aktuelt.

Fredag innledet en alvorstynget, ærlig og engasjert Kolberg til sine egne under LOs fylkeskonferanse i Buskerud.

Han snakket om Arbeiderpartiets valgresultatet, men også om sosialdemokratiets framtid.

Ved stortingsvalget denne høsten var Kolberg Arbeiderpartiets førstekandidat i Buskerud. Med sine snart 68 år hvorav 50 år i politikken er han en nestor i partiet. Fra 2001 til 2009 var han partisekretær i Arbeiderpartiet.

Han åpnet med å si:

– Det er en alvorlig situasjon for det norske sosialdemokratiet.

Kolberg understreker at det er hans egne tanker og synspunkter, men at det er tanker han har gått med veldig lenge og som han først ønsker å dele med fagbevegelsens tillitsvalgte i fylket hvor han selv hører hjemme.

Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene

Uansett - dårlig!

– Valgresultatet er et tydelig politisk nederlag for oss. Det er det nest dårligste siden 1927. Jeg husker nederlaget i 2001. Det var et enda dårligere valgresultat enn denne gangen, men det var forklaring: Mange fagorganiserte forlot oss på grunn av saken om sykelønnsordningen, minnet Kolberg den lydhøre forsamlingen om.

– Noen sier at det var bare så vidt vi ikke vant, at det bare handlet om noen få stemmer – da skvetter jeg! Det hadde uansett vært et jævlig dårlig valgresultat!

– For dette handler ikke bare å ha regjeringsmakt, men om du har sosialdemokratisk styrke.

– Når vi denne gangen ikke når frem, så er det vårt eget ansvar. Partiene får den oppslutningen som vi fortjener.

– Men i et historisk perspektiv skulle vi ha klart å fjerne en Frp-regjering "sånn"!

Kolberg illustrer det med et slags pennestrøk – et svusj – med hendene.

– Alle i fagbevegelsen og vi, burde hatt det i ryggraden: Denne regjeringen må bort. Men så skjer det ikke! Det er krise! Det er alvorlige ord, men jeg mener det.

Og han forsetter:

– Vi er i en alvorlig situasjon når hverken fagbevegelsen eller vi klarer å mobiliserer oppslutning for vår virkelighetsoppfatning. Så er spørsmålet hvorfor vi ikke klarer det?

Eierne tok ut flere hundre millioner kroner før søppelgigant gikk konkurs

Selvkritisk

Kolberg understreker nok en gang at dette er hans egen analyse.

– Vi må ta et oppgjør med oss selv, og jeg må ta et oppgjør med meg selv. Det er selvkritikk av det store "vi", men også selvkritikk av meg, sier Kolberg til LO-Aktuelt.

Til forsamlingen sa han:

– Så hvorfor forsto vi ikke at det kom? Det plager meg veldig. Når alle i ettertid mener at det var "det, det og det vi skulle gjort", - hvorfor gjorde vi ikke det før?

Han mener det var uklokt å "surfe" på gode meningsmålinger på våren og ikke tidligere ta på alvor at partiet ble oppfattet som "utydelig". Han mener også at partiet tapte på en del av kompromissene det inngikk med den blåblå-regjeringen.

Kolberg mener ikke kompromissenes tid er forbi, men han mener partiet må ta lærdom av at kompromisser også kan bli brukt mot dem.

Han advarer blant annet mot å inngå kompromisser om markedsstyrte fellesskapsløsninger.

– Dagens regjering må ikke vinne kampen om offentlige velferdsordninger. Da har vi tapt – da vil vi ikke ha noen velferdsstat. Det må ikke skje.

Slutt for fellesskapet?

Han er bekymret over den lave oppslutningen om Arbeiderpartiet blant fagorganiserte.

– Det betyr at vi ikke treffer – og det er krise, sier Kolberg til LO-Aktuelt.

Han er også bekymret over at de synes å miste velgere blant middelklassen og i grupper som er avhengig av Velferds-Norge, men som likevel stemmer på Høyre og FrP – partier som ifølge Kolberg bygger ned fellesskapsløsninger.

– Vår forståelse for fellesskapet har ikke den samme gjennomslagskraften som tidligere. Har vi kommet dit at middelklassen er i ferd med å fjerne seg fra fellesskaps-tenkingen og at de heller mener at de klarer seg godt nok alene?

Kolberg mener for øvrig at terminologier som middelklasse og arbeidere er vanskelige i Norge i dag. For hva legger vi egentlig i ordene? Og hvem er de?

Samles

– Et viktig spørsmål for Arbeiderpartiet er: Fylte vi ved dette valget vår historisk viktige rolle som samlende politisk kraft på venstresiden? Svaret er nei!

– Vi tapte valget, men det er jo ingen høyre-vind heller.

Han peker på fremgangen for Senterpartiet, Rødt og SV.

Han mener partiet må samle sentrum-venstre.

– Vi må ikke vike på det. Vi må være tydelige på et sentrum-venstre, sa Kolberg.

Åge (76) hadde levende spyfluelarver i såret da han døde. NB! Sterke bilder

Fagbevegelse, fagbevegelse…

Han mener Arbeiderpartiet må bli tydeligere på at partiet er arbeidernes og fagbevegelsens parti.

– Vi må ikke kompromisse på at vi skal representere arbeiderne. Det er vår oppgave. Vi må ikke "backe" i spørsmålene som gjelder utviklingstrekk i arbeidslivet som vi ikke ønsker.

Kolberg varslet en mer offensiv holdning i blant annet spørsmål rundt EØS-avtalen.

– EØS-avtalen er en såkalt rosa elefant i mange rom. Avtalen skal bestå, men Arbeiderpartiet må innse at den skaper mange utfordringer for arbeidslivet. Den delen som legger press på norsk fagbevegelse og norsk arbeidsliv må stoppes.

– De som er villige til å jobbe for litt mindre penger, har begynt å bli for mange. Det kan vi ikke sitte og se på. Vi må diskutere åpent om hvordan vi skal håndtere internasjonaliseringen av arbeidslivet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VALGTAPET: - Vi kan ikke skylde på noen andre, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen om valgresultatet.

VALGTAPET: - Vi kan ikke skylde på noen andre, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen om valgresultatet.

Sissel M. Rasmussen

– Fortjent

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var også til stede under fylkeskonferansen i Buskerud og lyttet til Kolbergs ord.

– Martin Kolberg har mye rett i det han sier, kommenterte Gabrielsen til LO-Aktuelt i en kort pause.

LO har undersøkt hva medlemmene stemte og hva de mener om valgkampen. I dag får LO-sekretariatet svaret.

Gabrielsen røpet ikke noe om innholdet da han innledet under punktet om den fagligpolitiske situasjonen.

Som Kolberg understreket LO-lederen at det er ingen vits i å gi andre, blant annet medier, skylda for Arbeiderpartiets valgresultatet.

– Det er ingen andres skyld at vi ikke nådde fram med budskapet vårt. Vi fikk det resultatet vi fortjente.

17 historier om ulikhet i Norge

Nye muligheter

Han brukte imidlertid noe tid på å forsøke å forklare hvorfor det gikk som det gikk, men samtidig benyttet han både innledningen og oppsummeringen etter debatten på å se framover; Kommunevalget i 2019 og stortingsvalget om fire år.

– Vi må bli enda flinkere til å bruke de lyttepostene, som dere, som vi har ute. Vi må klare å omsette de sakene som folk kjenner på og som de er opptatt av.

– Vi må ha et tydeligere politisk prosjekt, sa han og fortsatte:

– Det kommer et viktig slag i 2019. Da skal flere kommuner blir rødgrønne.

Han understreket at LO må tørre og stå i tøffe diskusjoner, uansett sak, om det gjelder velferdsprofittører eller spørsmål om flyktning- og asylmottak.

Kompetanse-sporet

Gabrielsen gledet seg over en mer offensiv holdning fra Kolberg når det gjelder EØS-avtalen.

– Det er gledelig at vi ser et tydeligere Arbeiderpartiet. Det er viktig å utfordre EØS-avtalen og bruke det handlingsrommet vi har i avtalen. Over hele Europa ser vi hva som skjer hvis vi ikke er tydelig på hvilken utvikling vi vil ha av arbeidslivet her i Norge, uttrykte Gabrielsen.

Som eksempel trakk han fram utviklingen av lavlønnsjobber – "lissom-jobber" - rundt omkring i Europa.

– Dit skal vi ikke i Norge. Vi skal følge kompetansesporet. Ta for eksempel læringssituasjonen: Det er altfor mange som ikke får lærlingeplass. Sånn skal vi ikke ha det. Det er ikke greit at ungdommer ikke får fullført utdannelsen sin fordi det ikke er nok læringeplasser. Her må både kommuner og næringslivet ta ansvar, understreket Gabrielsen.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse