JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jørn Eggum vil bygge broer på venstresida: – Vi trenger at alle blir rausere mot hverandre

Fellesforbundet-landsmøtet greide å samle seg om AFP, Acer og EØS. Nå skal forbundsleder Jørn Eggum ta det videre.
–  Takhøyde er en styrke, sier Jørn Eggum. Han ønsker seg en åpen debatt og en rausere venstreside.

– Takhøyde er en styrke, sier Jørn Eggum. Han ønsker seg en åpen debatt og en rausere venstreside.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

– The best landsmøte ever!

Slik oppsummerte forbundsleder Jørn Eggum forbundets landsmøte da det var over. Han utdyper overfor Magasinet for fagorganiserte:

– Landsmøtet var et massivt demokratisk verksted. Jeg er dypt imponert over delegatenes kunnskaper og innsikt. Vi i Fellesforbundet er heldige som har så mange flinke folk.

Den nylig gjenvalgte forbundslederen sier at han har fått krystallklare marsjordrer fra forbundets øverste organ, og gleder seg til å gå i gang.

De fleste vedtakene på det seks dager lange landsmøtet var kompromisser som fikk enstemmig flertall. Men i noen vanskelige politiske saker, kom det dissenser.

– Det er bra at uenighetene kommer tydelig fram, og jeg setter pris på det demokratiske i at landsmøtet blir lyttet til, sier Eggum.

De tre sakene der det kom til kampvotering var tidligpensjonen AFP, Acer/kraftpolitikken og EØS. I tillegg var det to av valgene til forbundsledelsen som gikk til avstemning.

– Med så klare og tydelige vedtak som vi gjorde, med rundt 75 prosent av stemmene i alle de tre sakene, er det ingen tvil om veien videre. Jeg er glad for at vi er så tydelige, og ikke har masse skuffede folk som tapte med en håndfull stemmer, sier Eggum.

Kjempe mot Høyre

En hovedsak for forbundet de nærmeste åra blir å kjempe med nebb og klør mot å få Høyre tilbake i regjeringskontorene, fordi det vil være dårlig nytt for medlemmenes interesser.

Eggum har også en klar politisk ambisjon om å fungere som en brobygger mellom partiene på venstresiden.

– Vi trenger at alle blir rausere mot hverandre.

Skal gå i front

Nå skal forbundslederen fronte forbundets nye politikk både internt i LO og overfor myndigheter og politikere.

– Ingenting kan være tydeligere enn at vi i Norge skal bestemme over vår egen arbeidslivspolitikk. Fellesforbundet vil ikke finne oss i at EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA blander seg inn, sier Eggum.

Han viser til at forbundet vedtok at dersom Norge tvinges av EU til å endre innleieregler i arbeidslivet, må vi ha en annen tilknytning til EU enn EØS-avtalen.

I utgangspunktet er ikke EØS-vedtaket dramatisk, mer som en sikkerhetsventil. Men det kan endre seg.

– Vi ser at forbudet mot innleie i Oslo-området virker. Organisasjonsgraden øker og innleide har fått tilbake verdigheten. Skulle en norsk regjering bøye seg for press, vil det innebære et dramatisk linjeskifte for Fellesforbundet. Vi har bestandig forsøkt å balansere hensynet til eksportindustrien og vern om vår arbeidslivsmodell. Men situasjonen kan eskalere hvis det kommer et negativt svar på innleiereglene.

Oppgjør med markedstankegangen

Også vedtaket om et nei til EUs 4. energimarkedspakke og Acer var klart og tydelig, og Eggum sier han skal stille seg i front for arbeidet med å følge opp dette.

Landsmøtet krevde at krafta skal være under nasjonal kontroll, fordi det er en viktig strategisk samfunnsressurs.

– Vedtaket er et oppgjør med den rendyrkede markedstankegangen, sier Eggum.

– Vi har allierte med oss, så nå får vi etter hvert se hvor mange venner vi har på Stortinget.

Eggum forteller at etter landsmøtet har mange i Senterpartiet tatt kontakt på sms. Sp har et landsmøtevedtak om nei til 4. energimarkedspakke, og i Arbeiderpartiet er saken sterkt omtvistet.

– Jeg har allerede gjort det klart både i LO og i samarbeidskomiteen med Arbeiderpartiet at vi vil stå knallhardt på dette. Mitt mandat er å si nei, det hersker det ingen tvil om.

Nå skal AFP konkretiseres

Saken som fikk mest oppmerksomhet utenfor forbundet, var landsmøtets nei til å endre tidligpensjonen AFP slik LO har foreslått. Dermed verken kan eller vil Jørn Eggum eller noen i Fellesforbundet delta i noen som helst forhandlinger om det LO kaller reformert AFP.

– Også her var det et krystallklart vedtak. Jeg mener det er klokt at landsmøtet ikke konkretiserte hva vi nå skal ta tak i for å forbedre dagens ordning, altså hvilke hull vi skal tette og hvordan. Hadde vi gjort det, ville det vært vanskeligere å komme i posisjon i forhandlinger, sier Eggum.

Når det nye forbundsstyret samles i november, starter arbeidet med å meisle ut krav til forbedringer i AFP og å vurdere hvilke muligheter forbundet har.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse