Karbonfangst i Brevik: – Ingen i verden har kommet like langt som oss
Bare stillasarbeidet koster opp mot 300 millioner når sementfabrikken klargjør anlegget.
Tom Jacobsen (til høyre) er hovedtillitsvalgt for medlemmene i Forbundet Styrke på Heidelberg Materials i Brevik. Per Ivar Gjærum er klubbleder for stillasbyggerne i Beerenberg Industri AS.
Håvard Sæbø
roy@lomedia.no
has@lomedia.no
BREVIK: Det var i 2007 Stoltenberg snakket varmt om karbonfangst og lagring av CO₂ under havbunnen i Nordsjøen.
– Dette er Norges månelanding, sa han.
Både FNs klimapanel og Det Internasjonale Energibyrået mener at uten karbonfangst og lagring vil man ikke nå målet om å begrense den globale oppvarmingen.
Oppstart i 2025
I Norge er det et testsenter for karbonfangst på Mongstad i Nordhordland.
Men de første som starter «på ordentlig» med fullskala karbonfangst er sementfabrikken Heidelberg Materials i Brevik.
Der skulle det nye anlegget til nesten fem milliarder kroner stått ferdig allerede i sommer, men både koronapandemi og krigen i Ukraina har forsinket prosjektet med et halvt år.
– Det er ingen i verden som er kommet like langt som oss, sier Tom Jacobsen, hovedtillitsvalgt på sementfabrikken for Forbundet Styrke.
Rundt årsskiftet starter testingen av anlegget, og produksjonsstart er planlagt i mai 2025.
Da vil fabrikken fjerne 50 prosent av karbondioksidet (CO₂) fra røyken som slippes ut. Det vil samles på tanker og skipes til Øygarden i Nordhordland, og videre i rør ut til store brønner som er laget 3000 meter under havbunnen i Nordsjøen.
Det gjør anlegget til et nullutslipps-anlegg totalt sett, og kan gjøre sementen fra Brevik mer attraktiv, da kunder etterspør klimavennlig sement.
I mai 2025 er det planlagt driftsstart på anlegget som skal fange karbon på sementfabrikken i Brevik i Telemark. Innen det må 850 tonn med stillaser fjernes av Per Ivar Gjærum og kollegene hans.
Håvard Sæbø
– Moro å være med på
Rundt 250-300 millioner kroner av prosjektkostnaden for anlegget i Brevik brukes på stillaser, og tillitsvalgt i Fellesforbundet, Per Ivar Gjærum fra selskapet Beerenberg Industri AS, synes det er morsomt å være med på et så stort prosjekt.
– Jeg har vært her lenge som en del av grunnbemanninga. Fabrikken trenger jo stillaser hele tiden, men jeg har aldri vært med på et så stort prosjekt.
– Vi har hatt over 1000 tonn med stillaser i aluminium her, så det blir gøy å se at det virker til slutt. Det skal i hvert fall ikke stå på stillasene, sier Gjærum og ler.
Byggingen av karbonfangstanlegget på sementfabrikken har vært en utfordring for stillasbyggerne. Ikke bare er fordi de bygger høyt og med mye hengestillaser:
– Noen steder er det jo ekstremt trangt, og det er veldig mye hensyn å ta til både gammelt og nytt, og rør som vi må bygge rundt. Vi kan jo ikke bare kappe rørene fordi de står i veien for oss, påpeker han.
Litt flere stillasbyggere
I løpet av vinteren og våren starter Beerenberg og deres underleverandører å pakke ned stillasene som er satt opp i forbindelse med byggingen av anlegget.
– Vi er vel kanskje ferdige i juni-juli. Vi skal pakke ned 850 tonn, og det er jo ikke gjort på et kvarter, smiler han.
Driftsbemanningen var tidligere på seks personer, men det øker med det nye anlegget i drift.
– Det trengs kanskje 12–15 mann her da, så noen flere blir vi. Dette er en bra plass å jobbe, sier Per Ivar Gjærum.
Sementfabrikken i Brevik i Telemark blir verdens første nullutslips-anlegg med fullskala karbonfangst.
Håvard Sæbø
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.