Årets lokalvalg er et valg mellom dem som har troen på Kragerø, og dem som har gitt litt opp, mener Arbeiderpartiets ordførerkandidat i kommunen, Kristoffer Stoa Gundersen.
Håvard Sæbø
Lokalvalg 2023
Kristoffer (29) jobbet som ryddegutt, nå kan han bli ordfører: – Politikeres bakgrunn er relevant
Avstanden fra folket til folkevalgte merkes godt i Kragerø. Nå vil en 29 år gammel tidligere baransatt gjøre gapet mindre og ta over kommunen.
etk@lomedia.no
has@lomedia.no
Det er ikke Jonas og Erna som skal velges inn i kommunestyrer rundt omkring i landet denne høsten.
I utgangspunktet skal det handle om det nære og kjære. Små, men betydningsfulle veivalg som skoler, lokale jobber og vel, veier.
Likevel merkes det godt, selv i småbyer langt fra hovedstaden, når partitopper og sentrale stortingspolitikere dummer seg ut. Enten det gjelder solbrillene til Moxnes, aksjene til Borten Moe, eller habiliteten til den ene statsråden etter den andre.
Når «alt» i tillegg blir dyrere under rødgrønt styre – og kontroversielle prosjekter som Melkøya tvinges gjennom – har mange uttrykt at de føler seg sviktet av egen regjering.
– Veldig mye forakt nå
Det gjør det vanskeligere å skape politisk engasjement selv 200 km sørvest for Stortinget. I hvert fall oppleves det slik for Bjørn Nybu, klubbleder hos Den Norske Høyttalerfabrikk i Kragerø.
– Det er veldig mye forakt nå. Jeg er bekymret for at det blir hausset opp, særlig på sosiale medier. Vi prøver å forsvare så godt vi kan, men det er ikke lett, forteller Nybu.
– Folk fyrer seg opp. De har ikke noe tru på politikera mer.
Han får støtte av nestleder Birgith Johnsen, som også er lokalpolitiker for Ap i kommunen.
– Mange hyler og skriker, men skjønner ikke hvordan en kommune blir drifta. Så hjelper det ikke med alt som skjer inne på Stortinget, mener Johnsen.
– Gapet mellom fattig og rik i Kragerø blir bare større, og det merker vi mer og mer, mener Birgith Johnsen.
Håvard Sæbø
– Lokalvalg blir ofte personvalg
Høyttalerfabrikken der de to jobber, er en hjørnesteinsbedrift i kystbyen, med over 70 ansatte. 36 av dem er medlemmer hos Nybu i Fellesforbundet.
Høyttalere til så forskjellige destinasjoner som oljeplattformer i Nordsjøen og Londons T-bane produseres her i Kragerø.
Denne fredagen i august har de fått storfint besøk av sjefen sjøl, Fellesforbundets Jørn Eggum, og Mette Nord i Fagforbundet. Sammen slår de ring om Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Kragerø, Kristoffer Stoa Gundersen, en 28 år gammel tidligere baransatt som fortsatt er medlem i Fellesforbundet.
Riktignok er fagforeningstoppene æresgjestene på fabrikkbesøket, men den unge politikeren får klem av flere ansatte når han ankommer arbeidsplassen. I lokalpolitikk hjelper det å være et kjent ansikt i nærmiljøet.
– Lokalvalg blir ofte personvalg, forteller Gundersen.
Jørn Eggum i Fellesforbundet og Mette Nord i Fagforbundet med armen rundt Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Kragerø, Kristoffer Stoa Gundersen.
Håvard Sæbø
Kragerø nær «verstinglista»
Aps ordførerkandidat har en klar formening om hva velgerne står overfor:
– De er nødt til å velge mellom dem som har troen på Kragerø, og dem som har gitt litt opp, sier Gundersen.
Han har fortsatt troen, understreker han, på at kommunen kan bli et bedre sted å bo, jobbe og bli eldre. Først og fremst ved å få orden på økonomien.
Fremtidstro kan komme godt med i Kragerø, for akkurat nå ser det mørkt ut. Kommunens økonomi er skakkjørt nok til at de flørter med ROBEK-lista, «verstinglista» over kommunene med svakest økonomi i Norge.
Kontrasten fra Kragerøs økonomiske situasjon til byens høyttalerfabrikk er stor – DNH har nylig fått inn sin største ordre noensinne. De tjener også godt på den lave kronekursen, siden bedriften eksporterer over 85 prosent av sine varer.
Resultatet er en attraktiv arbeidsplass i lokalmiljøet og et sterkt resultat på 17 kroner tillegg totalt etter årets lokale forhandlinger.
– Det produseres så mye skjult gull i dette landet, utbryter Jørn Eggum imponert under omvisningen på DNH.
– Hva kan vi som kommune gjøre for at dere skal ha bedre vilkår? spør Aps ordførerkandidat i Kragerø, Kristoffer Stoa Gundersen (til venstre). Her får han og Jørn Eggum omvisning på fabrikkgulvet til DNH av klubbleder Bjørn Nybu.
Håvard Sæbø
Bakgrunn har betydning
Dersom det stemmer at politikerforakten vokser, stammer kanskje noe av det fra at toppen av norsk politikk er dominert av karrierepolitikere. I så fall kan det hjelpe å nominere kandidater som har erfaring fra arbeidslivet.
– Politikeres bakgrunn er relevant. Jeg har sett Kragerø som ryddegutt på gølvet klokka to på natta. Arbeidsbakgrunnen min er mye viktigere enn bachelorgraden, det er det ingen tvil om, mener Gundersen.
At arbeidsfolk og medlemmer fra fagbevegelsen bør delta i folkestyret, får støtte fra Fellesforbundets leder. Forbundet har i år reklamert for kandidater fra ulike partier på venstresiden i kampanjen «Stem på en arbeider». I underkant av 600 medlemmer står ifølge Eggum på lister til årets kommune- og fylkestingsvalg.
– For oss er det utrolig viktig at vi har tillitsvalgte som også engasjerer seg politisk. At forskjellige folk med forskjellig bakgrunn som kjenner sine næringer er med på å styre, tror jeg er viktig for demokratiet vårt, sier forbundslederen.
Arbeidsfolk på valg: – Endringer skjer ikke uten at folk engasjerer seg
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.