JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Lønnsoppgjøret: Det er medlemmene som til sjuende og sist bestemmer»

Nå er det opp til medlemmene å si ja eller nei, skriver Eline Lønnå. (Illustrasjonsfoto)

Nå er det opp til medlemmene å si ja eller nei, skriver Eline Lønnå. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no

Saken oppsummert

Jo flere som deltar i uravstemningene, jo riktigere vil resultatet gjenspeile om medlemmene er fornøyde eller ikke.

eline@lomedia.no

De første av årets uravstemninger etter lønnsoppgjøret allerede unnagjort. Utover våren og forsommeren vil de følge som perler på en snor, Fellesforbundet har omlag 70 tariffavtaler det skal forhandles om.

Når resultatene kommer i lønnsoppgjørene, er de produkter av lange demokratiske prosesser. Først finner de lokale avdelingene ut hva de vil sende inn av forslag. Til dette oppgjøret kom det inn mer enn 2.000. Så behandles forslagene gjennom flere runder i de valgte organene i forbundet. Til slutt er det en delegasjon som skal gjennomføre selve forhandlingene med arbeidsgiverne, og denne delegasjonen skal ha et flertall som faktisk går på overenskomsten. Logikken er at det skal stå noe på spill også for dem som forhandler. Men det slutter ikke der. Det er dere lesere, medlemmene, som til sjuende og sist bestemmer om dere vil godta det resultatet forhandlerne oppnår. Akkurat som det er viktig å stemme i politiske valg, er det viktig å delta i uravstemningene om lønnsoppgjøret. Jo flere som deltar, jo riktigere vil resultatet gjenspeile om medlemmene er fornøyde eller ikke. Sier flertallet ja, er oppgjøret ferdig og trer i kraft. Ved et nei blir det enten mekling eller streik.

Årets lønnsoppgjør skjer i en usikker situasjon. Arbeidslivet er i ferd med å komme på fote etter noen harde år med korona-restriksjoner. Samtidig raser en brutal krig på vårt kontinent, noe som øker spenningen og gjør framtida usikker. I kombinasjon med en priskrise på strøm, er det altså en uoversiktlig økonomisk sitasjon. I frontfagsoppgjøret ble resultatet ei ramme på 3,7 prosent, mens prisstigningen er tippet å bli 3,3. Holder anslaget for prisstigninga, vil dermed de fleste få en liten økning i kjøpekrafta. Dette var forbundets viktigste krav i år. Det kom også til enighet om tiltak for å gjøre det lettere å ta etterutdanning, og at kvinner skal få rett til egnede arbeidsklær. Samtidig er det slik at årets oppgjør ikke rokker i særlig grad ved lønnsforskjellene mellom lavlønnsgrupper og de som tjener noe bedre.

Nå er det opp til medlemmene å si ja eller nei. Magasinet oppfordrer alle medlemmer til å benytte seg av muligheten til å si sin mening.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss