JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PÅ PLASS: Madelen Temre Mathisen hoppet av helse- og sosialutdanningen og over på akvakultur. Det var rett plass.

PÅ PLASS: Madelen Temre Mathisen hoppet av helse- og sosialutdanningen og over på akvakultur. Det var rett plass.

Hanne Kullerud Nielsen

Samarbeidsprosjekt mellom LetSea og Nav:

Madelen (22) bomma på utdanningsvalget, men fikk en ny sjanse i havbruk

Madelen Temre Mathisen (22) fikk lærlingkontrakt etter arbeidstrening i Let’s Work. Hun er en av dem som har funnet sin rette plass og er i gang med ny utdanning.

hanne@lomedia.no

DØNNA: Det var ikke helse- og sosialfag som var det riktige valget for Madelen Temre Mathisen.

– Jeg visste det hele tida, men det var rådet jeg fikk da jeg skulle starte på videregående utdanning.

Det tok halvannet år på skolen før hun hoppet av. Etter en sommerjobb i oppdrettsselskapet LetSea på Dønna i Nordland, kom hun gjennom Nav inn på en tiltaksplass i Let’s Work.

Bare én uke inn i tiltaket halte hun i land en lærlingkontrakt med naboselskapet Fishbase Group AS i september 2020.

Madelen har nå daglig arbeidsplass på det store landbaserte oppdrettsanlegget på tettstedet Bjørn i Dønna kommune, takket være samarbeidsprosjektet Let’s Work, som LetSea har med Nav.

Sju måneder inn i lærlingtida er hun veldig glad og fornøyd, også med å være på det landbaserte anlegget på Bjørn, der de driver med både rognkjeks, torsk og laks. Hun fikk godkjent et halvt år for tida på helse- og sosial, og skal fullføre 3,5 år før fagbrevet i akvakultur er i boks.

Dropper inneleie: Her låner bedriftene folk av hverandre før de leier

Brikker på plass

Siden starten i januar 2018, har 35 ungdommer i alderen 18–30 år fått tilbud om tiltak gjennom Let’s Work. I utgangspunktet tre måneder, med mulighet for forlengelse i tre måneder til.

For Madelen falt brikkene på plass da hun fikk en fot innenfor oppdrettsbransjen. For andre kan det være arbeidsløshet, eller at de har droppet ut av skolen. Noen sliter med helseutfordringer som dette tiltaket ikke kan hjelpe til med.

For Erik Einvik (24) satte pandemien en stopper for jobben som kokk på Hurtigruten. Med fagbrevet som kokk og erfaring fra yrket, synes han det er spennende å se hvor maten kommer fra. En av hans arbeidsoppgaver på Let’s Work er å røkte nyklekt torskeyngel.

Om han vil fortsette i havbruksnæringa eller vende tilbake til kokkejobben etter permitteringstida, vet han ikke ennå.

– Jeg har mest lyst til å komme på fiskebåt, sier Erik.

Hanne Kullerud Nielsen

Handler om mestring

Prosjektleder Ronny Indstø i LetSea AS forteller hvor viktig det er for alle unge å ha et sosialt møtepunkt, et sted å møte opp, et sted de kan gjøre nytte for seg og finne ut av hva de vil gjøre videre. Det handler om at mestring og anerkjennelse gir en indre motivasjon til å fortsette i bransjen, eller til videre utdanning.

Let’s Work er et prosjekt som er utenpå den vanlige driften av LetSea. De unge deltakerne får varierte oppgaver og må hjelpe til der det trengs, og får opplæring og veiledning enten det dreier seg om røkting, snekring, vedlikehold eller vaktmestertjenester.

Havarikommisjonen har gransket dødsulykke: Havbruksansatte må få økt transportsikkerhet

Vinn-vinn

– Det er vinn-vinn. Vi får gjort ting vi trenger å få gjort, og de lærer seg å bruke verktøy de aldri har brukt før. De tar ikke jobben fra noen andre, men får et innblikk i hva arbeidslivet handler om, også noe så vanlig som å ringe og si fra om de ikke kan komme på jobb, sier Ronny Indstø.

Ungdommene får arbeidsklær og daglig lunsj fra bedriften, mens lønna i tiltaksperioden er ulike stønader fra Nav.

Det hender at Ronny Indstø har vært hjemom og hentet unge for å sikre seg at de kommer med ferja fra Sandnessjøen om morgenen. Og han prøver å holde kontakt med dem som har vært innom, og sier at noen er målbevisste på å komme seg inn i havbruksnæringa, mens andre går videre med utdanning, eller blir motivert til å fullføre videregående skole. Han forteller at 12 av de 35 som har vært innom Let’s Work har fått lærekontrakter, gått videre med annen utdanning, eller fått fast jobb, også i LetSea. For mange handlet det om å få et spark bak.

– I våre dager får de fleste jobb gjennom bekjentskaper, påpeker prosjektlederen.

Let’s Work

• Samarbeid mellom forsøk- og forskningssenteret for havbruk, LetSea AS og Nav.

Målet er at flere skal gå fra å være passive stønadsmottakere til å bli aktive bidragsytere i arbeidslivet.

• Vil gi ungdom mestringsfølelse og anerkjennelse, med mål om å finne en indre motivasjon til å delta i arbeidslivet.

• Arbeidstrening og rutiner som gjør at de kan være aktuelle kandidater til ledige stillinger.

Være en motivator og bistå med søknader til videre utdannelse.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss