Asbjørn Frydenlund håper mannsdominansen i mureryrket vil avta.
Håvard Sæbø
Hva gjør en murer?
Murer Asbjørn ønsker seg flere kvinner til yrket
Kuldegrader ødelegger murarbeid, så en murer må alltid jobbe i plussgrader. Det er et solid trekkplaster i vinterlandet Norge.
harald@lomedia.no
LANGHUS: Magasinet har forberedt seg med seks tjukke lag foran besøket hos murerlaget som bygger boligfelt på Langhus utenfor Oslo, midt under kuldebølgen i januar. Men de forsvinner ett etter ett her vi står i en lun og varm kokong av dekkplast rundt veggen som reises foran oss.
– Murere må jobbe i plussgrader, ellers fryser fuga, sier Asbjørn Frydenlund, bas på laget.
«Fuga» (uttales «foga») er mørtelen som sitter mellom steinene. Det vil si «kalken» (uttales «kælken») som den heter på fagspråket – en blanding av sand, sement og vann.
Uansett navn: Den må behandles i plussgrader.
– Murere har det alltid varmt, sier Frydenlund fornøyd.
VERKTØY (øverst fra venstre): Drill, glava-kniv, snor-pucker, murerkost, binder, jernsaks, vater, glava-kopp, pusshakke, murerhammer, snor, laser, skralle, sett-meisel, murer-skje, tvinge og skrapepinne.
Håvard Sæbø
Verdens eldste
Sammen med basen er veteran Terje Thunes og lærling Amir Habibi. Thunes har vært murer i mer enn 30 år, og kan fortelle at faget ikke har forandret seg mye på den tiden.
– Vi blandet mer selv før, og hadde litt færre hjelpemidler til bæring og stillas og sånt. Men faget er som det var. Det er jo verdens eldste fag, sier han.
Habibi er førsteårslærling, og bruker mye tid på blanding og langing. Det er det lærlinger gjør den første tiden, samtidig som de gradvis øver seg på å legge stein. For det er ikke noe man lærer på et blunk, å legge murstein på proft murervis.
– Det vanskeligste med jobben er å få det rett, sier Habibi, og blir beroliget av bas Frydenlund:
– Det er vanskelig til å begynne med, men man må bare ta tiden til hjelp og øve. Så sitter det i kroppen etter hvert.
ARBEIDSLAGET: (Fra venstre): Amir Habibi, Asbjørn Frydenlund og Terje Thunes.
Håvard Sæbø
Mannstungt
Murerfaget er fysisk tungt, og det kan bli såre skuldre etter mange år i faget, dersom man ikke passer på. Det letteste er egentlig selve muringen, å løfte mursteinen på plass. Men så skal det blandes mørtel, og både den og steinen må fraktes til riktig sted, og det må settes opp stillas, og det er i det hele tatt nok av fysisk aktivitet.
– Man blir sterk av å være murer, sier Frydenlund.
Og HMS-en er i likhet med i de fleste andre fag blitt bedre med årene. Laget på Langhus har for eksempel elektrisk steintralle. Det letter mye. Og det kan også kanskje føre til at faget blir mer likestilt etter hvert. Det er fortsatt veldig mannsdominert, og de tre kommer etter litt tenketid bare på én kvinnelig murer de kjenner. Det vil de gjerne ha en endring på.
– Det ville vært hyggelig med flere jenter i murerfaget, sier bas Asbjørn Frydelund.
Murer
Hovedområdene i faget er muring av fasader i teglstein og flislegging.
Jobber både ute og inne, på byggeplasser og i private hjem.
Det vanligste utdanningsløpet er to år på videregående skole, og to år som lærlilng i bedrift.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.