JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjefen skal lære hvor grensen går. Her er seks tiltak mot seksuell trakassering på arbeidsplassen

Nå skal ledere lære hvordan de skal håndtere seksuell trakassering på arbeidsplassen.
LEDERANSVAR: Hanne Bjurstrøm, Likestillings- og diskrimineringsombud, sier det er et klart lederansvar å sørge for tryggheten til de ansatte.

LEDERANSVAR: Hanne Bjurstrøm, Likestillings- og diskrimineringsombud, sier det er et klart lederansvar å sørge for tryggheten til de ansatte.

Martin Guttormsen Slørdal

hanne@lomedia.no

Fellesforbundet står bak den felles kampanjen «Sammen setter vi strek for seksuell trakassering» sammen med Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), Arbeidstilsynet og andre parter i serveringsbransjen.

Målet med kampanjen er å forebygge seksuell trakassering ved å øke arbeidsgivers kunnskap om hva seksuell trakassering er, samt å øke bevisstheten om det ansvaret arbeidsgiver har for at arbeidstakerne ikke utsettes for seksuell trakassering.

Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb

Ledelsens ansvar

– Vi vil nå gjøre det helt klart at det er ledelsen som har ansvar for tryggheten til alle ansatte uansett kjønn, alder eller andre kjennetegn ved dem, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

– To av fem blant våre medlemmer i hotell- og restaurantbransjen har opplevd seksuell trakassering på jobb. Det er ikke greit, og det må gjøres noe med, sier Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, som er glad for å få på plass konkrete tiltak mot det han anser som et stort samfunnsproblem.

Seks tiltak

Arbeidstilsynet og LDO har laget en elektronisk veileder med seks viktige tiltak for å forebygge og håndtere seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Dette er punktene:

1. Kartlegg risiko. Kartlegg i samarbeid med de ansatte hvilke risikoer som er på deres arbeidsplass og gjennomfør forebyggende tiltak.

2. Regler for oppførsel. Utarbeid i fellesskap regler for oppførsel på arbeidsplassen og informer alle de ansatte om disse.

3. Rutiner for håndtering. Lag gode rutiner for å melde fra om seksuell trakassering og trakassering og hvordan hendelsene skal håndteres og informer alle ansatte om disse.

4. Brudd må føre til reaksjoner. Brudd på rutiner og retningslinjer skal føre til reaksjoner for den som trakasserer (kollegaer, gjester, kunder).

5. Tydelig lederansvar. Leders ansvar for å forebygge og håndtere seksuell trakassering skal være tydelig.

6. Snakk om seksuell trakassering. Snakk om seksuell trakassering og trakassering på arbeidsplassen.

Arbeidstilsynet følger opp temaet seksuell trakassering i alle tilsyn i overnatting- og serveringsbransjen, men seksuell trakassering forekommer overalt i arbeidslivet og kampanjen er like relevant for alle bransjer. Det er mer informasjon på nettstedet settestrek.no.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse