Støre vil ikke ha en utredning av alternativer til EØS. Han vil utrede handlingsrommet
– Det er ikke EØS-avtalen som må sies opp, det er regjeringen til Erna Solberg, sa Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre da han møtte Fellesforbundets landsmøte, for å forsvare sitt syn på EØS.
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er klar til å forsvare sitt EØS-standpunkt. Han trenger ikke å overbevise leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
Da Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre møtte Fellesforbundets landsmøte tirsdag morgen, leverte han et tydelig forsvar for EØS-avtalen, sterke angrep på regjeringa og lovte en storrengjøring i arbeidslivet hvis han blir statsminister i 2021.
p
Viktigste talen
Mange mener at Støres tale er en av de viktigste talene han har holdt som partileder. Fellesforbundets landsmøte kan vippe hele fagbevegelsens standpunkt til EØS-avtalen. Ap-lederen fikk en gammeldags skoletime, 45 minutter til å overbevise landsmøtet. Talen ble holdt dagen før den endelige avstemningen vil avgjøre Fellesforbundets syn på norsk tilknytning til EØS.
Representantskapets innstilling er at det må gjennomføres en offentlig utredning om alternative tilknytningsformer til EU. Det er dette eller et Nei til norsk EØS-medlemskap som skal avgjøres onsdag.
Sleper beina etter seg
Støres hovedbudskap var at vi har en regjering som sleper beina etter seg, og ikke bruker handlingsrommet som EØS-avtalen gir.
– Det er ikke EØS-avtalen som må sies opp, det er Solberg-regjeringa som må sies opp, sa Støre og høstet applaus fra forsamlingen.
Han trakk fram saken som FriFagbevegelse har omtalt, at regjeringen har fjernet forslaget om å styrke det organiserte arbeidslivet.
– Regjeringen skryter av at de kjemper mot kriminalitet. På veien til kriminalitet er det useriøsitet, halvkriminalitet som regjeringa ikke tar tak i. Vi trenger en kraftinnsats. Tre områder peker seg ut. Vi må intensivere kampen mot sosial dumping, useriøsitet og arbeidslivskriminalitet og jobbe for hele faste stillinger, sa Støre og høstet applaus.
Strengere tiltak mot bemanningsbransjen
Han åpnet for å legge enda strengere bånd på bemanningsbransjen, og pekte på tiltak de har gjort i Tyskland og Belgia. Der har de innført forbud mot innleie i visse sektorer som opplever press og hvor situasjonen er kommet ut av kontroll.
– Kan vi ha ambisjonen om å ha orden i arbeidslivet og være med i EØS, spurte Støre retorisk.
– Noen av dere mener svaret på dette er nei. Jeg forstår frustrasjonen, og det er ingen grunn til å skjønnmale.
p
Han svarte at norsk arbeidslivspolitikk bestemmes i hovedsak i Norge, ikke i Brussel.
EU er et gulv
– EU handler i hovedsak om et gulv, minimumsstandarder. Men det er høyreregjeringen som er den største utfordringen. Politikken de fører og den manglende viljen de har til å bruke norsk politikk til å rydde opp og vedta norske regler og tilsyn for å skape orden i arbeidslivet, er problemet.
Støre pekte på at det er ingenting i EØS som sier at det må være cowboy-tilstander i deler av norsk arbeidsliv. Det er manglende politikk her hjemme som er hovedutfordringen
Han viste til hva som skjer i Storbritannia og kaoset som følger Brexit-avgjørelsen.
Brexit blir kaos
– Dramaet vi ser i Storbritannia nå er bare trinn 1. Dette er skilsmissen, etterpå skal partene finne fram til måter å samarbeide på, sa Støre og sa at det kommer til å bli store problemer for å få til en bra ordning.
Et eksempel Støre brukte var fra lakseeksporten: «Ingen har så dårlig tid som en død laks». For norsk lakseeksport er det avgjørende at det holder at laksen bare blir kontrollert i Norge.
Forslaget som ligger på bordet er å utrede EØS-avtalen. Støre mente at EØS er en god avtale og skal tas vare på i en urolig verden. Arbeiderpartiet går ikke inn for å utrede et alternativ til noe de er for.
Bruk handlingsrommet
Ap-lederen tok for seg hvordan en innfører EU-vedtak i norsk politikk. Det som kalles handlingsrommet. Han mente at høyreregjeringa har en passiv tilnærming til det som kommer fra EU. Arbeiderpartiets tilnærming er å bruke handlingsrommet, politikken, til å opprettholde orden i det norske arbeidslivet.
– Denne handlefriheten trenger vi mer kunnskap om. Derfor er forslaget som Fellesforbundet har kommet med et spennende forslag. Arbeiderpartiet stemte for det i Stortinget for to uker siden, sa Jonas Gahr Støre før han gikk over til å snakke om klimapolitikk og hvilken rolle Fellesforbundets medlemmer vil spille i dette arbeidet.
p
Slutt å angripe hverandre
Han avsluttet innlegget sitt med en oppfordring til venstresida om ikke å angripe hverandre.
– Det viktigste nå er et nytt flertall i 2021 for å få Høyre og Fremskrittspartiet ut av regjeringskontorene.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.