AKTIV KLUBB: Leder Diakou Shabani (til venstre) og sekretær Ali Anala Mohammed i Fellesforbundets klubb ved PostNords terminal på Langhus.
Håvard Sæbø
PostNord:
Tillitsvalgte Diakou og Ali satte foten ned da ledelsen ville permittere. Nå har bedriften ansatt flere
Ved PostNords terminal på Fugleåsen Bulkpark i Nordre Follo kan de ansatte glede seg over at koronakrisa ser ut til å ha fått en lykkelig vending.
hanne@lomedia.no
LANGHUS: Det er full aktivitet med tre skift ved den store terminalen til PostNord. Da ledelsen ville permittere ansatte med to dagers varsel, satte de tillitsvalgte ned foten.
Fellesforbundets klubbleder Diakou Shabani og klubbsekretær Ali Anala Mohammed er stolte over avdelinga de jobber i på Langhus. Den ble best i landet i en medarbeiderundersøkelse blant de nær 30.000 ansatte i PostNord, som er heleid av den svenske og danske staten med henholdsvis 60 og 40 prosent. Langhus skåret desidert lavest for noen år siden. Og nå har produktiviteten også økt.
LOGISTIKK: Ali Anala Mohammed har vært i tre år på terminalen på Langhus, helt siden han ble lærling. Nå er han fast som logistikkoperatør.
Håvard Sæbø
Det så ikke like lyst ut da landet stengte ned i mars i fjor. Allerede 11. mars ble de ansatte varslet om mulige permitteringer i et møte i konsernutvalget, og dagen etter ble det sendt ut varsel.
Unntakstilstanden gjorde at ledelsen ville gi bare to dagers varslingsfrist, men klubben sto på sitt og krevde 14 dagers frist.
– Det skapte uro blant folk da det ble hengt opp oppslag om mulige permitteringer. Folk ble nervøse og sykmeldte stilte på jobb fordi de var redde for at et sykefravær ville ramme dem lettere når de skulle avgjøre hvem som skulle permitteres, forteller Diakou Shabani.
– Vi kan ikke ha syke som presser seg til å gå på jobb. Er du syk så skal du holde deg hjemme. Det er jo fare for å smitte andre, eller du selv kan bli dårligere rett og slett.
Venke Berg (51) mistet hotelljobben: – Erna kan gjerne bytte plass med meg et års tid
Klubber sto sammen
Klubben i Fellesforbundet hadde flere drøftingsmøter med ledelsen i denne perioden, og fikk med seg klubbene i FLT, HK og YT.
Fagforeningene mente det ikke var grunnlag for permitteringer og la fram reelle tall som viste at det private markedet hadde økt etter koronaen sammenlignet med året før.
Det har vært mye fram og tilbake mellom klubbene og ledelsen, men de er blitt involvert hele tida, forteller Diakou Shabani og Ali Anala Mohammed. Og det har vært reelle drøftinger underveis, ikke bare informasjonsmøter. Resultatet er at det ikke har vært noen terminalarbeidere som er blitt permittert i denne perioden. I stedet er staben blitt økt, i og med at fire innleide er blitt fast ansatt i full stilling, etter at klubben påpekte og dokumenterte behovet.
FRA STARTEN: Diakou Shabani har jobbet på terminalen helt siden de etablerte seg på Fugleåsen på Langhus for sju år siden.
Håvard Sæbø
Netthandelen tok av
– Ledelsen har gjort en god jobb med smittevern. Vi startet tidlig med spriting, munnbind og å holde avstand. Alle har også fått tilbud om gratis testing. Og vi har unngått smitte blant våre ansatte, sier klubblederen.
Da Norge stengte ned, kastet nordmenn seg på nettet for å handle. Og den økte netthandelen må ta mye av æren for at de 100 ansatte på Langhus har trygge arbeidsplasser og vil ha det lenge. For netthandelen bare øker og ventes å fortsette på et høyt nivå. Og terminalen på Langhus har i perioder overtatt arbeid fra andre koronarammede terminaler.
Fellesforbundets klubb har rundt 70 medlemmer, og nå bistår de sine kolleger i en ny avdeling ved terminalen til PostNord på Langhus.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.