Arbeidsminister Robert Eriksson får kritikk av Fellesforbundet og Arve Bakke for framlegga til ny arbeidsmiljølov.
Kristian Brustad
To føter utanfor
Eg er uroa over forslaget om generelt høve til midlertidige tilsetjingar, skriv Fellesforbundet-leiar Arve Bakke.
Minst ein ting skal arbeids- og sosialminister Robert Eriksson ha. Han trur oppriktig på forslaga sine om å endre arbeidsmiljølova. Etter at han i juni sendte på høyring ei omfattande liste med endringsforslag har det knapt gått ein dag utan at han har skrive artiklar og delteke i debattar for å forsvare det han føreslår. Han har blant anna føreslått å gje ei generell muligheit til å tilsetje folk midlertidig – i 9 eller 12 månader. Ingen prøvetid og ingen forpliktingar for arbeidsgjevar. Grunnen til at han vil dette er at altfor mange sårbare grupper i for stor grad blir ståande permanent på utsida av arbeidslivet. Terskelen inn i arbeidslivet må senkast, og då må arbeidsgjevar ha mindre forpliktingar med å tilsetje folk. På denne måten skal fleire utanfor arbeidslivet få arbeid, meiner Eriksson.
Det er slett ikkje alt Eriksson har føreslått som er dumt. Noko er bra, som til dømes forslaga om å heve straffene for arbeidsmiljøkriminalitet og brot på allmenngjeringslova. Men særleg forslaget om generelt høve til midlertidige tilsetjingar er eg oppriktig uroleg over. Eg har inga tru på at det vil gjere det lettare for dei som slit med å få seg arbeid. Eg trur ikkje vondt om arbeidsgjevarar – i alle fall ikkje dei fleste – men at mange arbeidsgjevarar vil velje å tilsetje ungdom midlertidig framfor å tilsetje dei fast, det er det nok stor fare for. Det er berre å sjå til Sverige som gjennomførte det Eriksson no føreslår, for nokre år sidan. Omfanget av midlertidige tilsetjingar eksploderte. Dei som hadde størst problem med å få seg fast arbeid, har endå større problem i dag. Dei står med begge føtene utanfor arbeidslivet.
Dagens system med prøvetid er ein fin inngangsport til arbeidslivet. Arbeidstakaren får prøvd seg, og arbeidsgjevar forpliktar seg til å følgje opp arbeidstakaren. Etter prøvetida er omme etter seks månader, kan arbeidsgjevar gå til oppseiing med begrunning at arbeidstakaren ikkje er skikka til stillinga han har prøvd seg i. Og oppseiingstida er 14 dagar. Arbeidstakaren kan på den andre sida ta opp oppseiinga rettsleg om han skulle vere ueinig og krevje seg fast tilsett. Med generelt høve til å kunne tilsetje midlertidig trur eg dagens ordning med prøving i langt mindre grad bli tatt i bruk. Skjer det får vi eit anna arbeidsliv enn det vi har i dag. Derfor er forslaget også så alvorleg.
Fellesforbundet arbeider med dei ulike forslaga. Vi er skuffa over at kollektiv søksmålsrett blir skrota. Resultatet blir igjen å gjere det lettare å leige inn ulovleg. Vi er imot forslaget om å utvide retten til overtid, vi er imot å utvide høvet til å gjennomsnittsberekne arbeidstida som fører til lengre arbeidsdagar, og vi er imot å gjere søndagen til ein alminneleg arbeidsdag. Og vi er sjølsagt imot meir midlertidige tilsetjingar.
Vi har ei regjering som no utøver ein politikk dei gjekk til val på. Vi kan derfor ikkje vere overraska over kva dei kjem med. Men eg hadde oppriktig trudd regjeringa skulle vere meir lydhøyr overfor dei som meiner at det dei føreslår er uheldig.
Eg hadde oppriktig trudd regjeringa skulle vere meir lydhøyr
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie