JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Spesielt i verftsbransjen er mange utenlandske arbeidstakere sendt hjem.

Spesielt i verftsbransjen er mange utenlandske arbeidstakere sendt hjem.

Illustrasjonsbilde: Tormod Ytrehus

Dagpenger:

Utenlandske arbeidere får ikke dagpenger

Mange av Fellesforbundets utenlandske medlemmer sliter med å få utbetalt dagpenger de har krav på. Forbundsleder Jørn Eggum mener at regjeringa har vist «oppsiktsvekkende passivitet».30.04.2020
12:49
30.04.2020 12:55

torgny@lomedia.no

Mange av Fellesforbundets utenlandske medlemmer får ikke dagpenger. Spesielt i verftsbransjen ble mange utenlandske arbeidstakere sendt hjem med en gang da koronastengingen skjedde i Norge fra 12. mars.

– De har betalt skatt, men nå får de ikke pengene de har krav på, sier organisasjonsarbeider i Fellesforbundet Rose Maiken Flatmo til Magasinet for fagorganiserte.

Flatmo jobber på Stord der skipsverftene sendte hjem alle utenlandske leiearbeidere da Norge ble stengt ned i midten av mars.

Ikke tilfeldig lykkejegere

– Dette er en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære tiltak. De dette gjelder, er ikke tilfeldige lykkejegere, men de som er med å bygge landet, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til Magasinet.

Flere av de utenlandske arbeiderne dette gjelder har arbeidet i Norge i opp til ti år.

Eggum mener at regjeringen og myndighetene i denne saken har vist en oppsiktsvekkende passivitet, overfor en gruppe som har betalt skatten sin, og ikke fått rettighetene som de har opparbeidet.

To problemer

Det er to problemer knyttet til dagpenger og utenlandske arbeidere. Det ene er at for å motta dagpenger så må du være tilgjengelig for det norske arbeidsmarkedet, altså at du må oppholde deg i Norge.

Regelverket åpner for at de som jobber turnus og reiser regelmessig til hjemlandet i friperioden kan få dagpenger.

Men Fellesforbundet har fått melding fra medlemmer som er hjemme i friperiodene har fått beskjed om at de ikke kan søke om dagpenger fra utlandet.

Artikkelen forsetter under bildet

Rose Maiken Flatmo

Rose Maiken Flatmo

Sissel M. Rasmussen

Elektronisk ID

Det andre er problemet at det meste av kommunikasjonen med Nav foregår elektronisk, og da må du kunne identifisere deg enten med norsk bank-ID eller ved hjelp av ID-systemet Buypass. De færreste utenlandske arbeidere på kortere arbeidsoppdrag i Norge har bank-ID eller Buypass.

Bankene strammet tidligere inn reglene for legitimering av kunder. Mange bankkunder måtte innom banken og vise fram pass for å beholde bank-IDen.

I den forbindelse ble det også strammet inn slik at det er ikke noen banker som godtar å bruke av et midlertidig personnummer, et såkalt D-nummer, når en skal opprette en konto i en norsk bank. Det er nødvendig med et norsk personnummer. Det gjør at det i praksis er umulig for utenlandske statsborgere å få bank-ID.

Mange rumenere uten dagpenger

Den andre ordningen for å kunne legitimere seg elektronisk, er ved hjelp av Buypass. Da får man tilsendt et smartkort og en kortleser. Dette koster i overkant av 1000 kroner. Din identitet må bekreftes hos offentlig myndighet i hjemlandet, også her kan det komme til en ekstra utgift.

Da Fellesforbundet gjennomførte sin SMS-undersøkelse blant polske medlemmer viste det seg at bare seks prosent av de polske medlemmene som oppholder seg i Polen har fått innvilget dagpenger fra Nav. 69 prosent hadde fått søkt, mens 12 prosent av dem som svarte, oppga at de hadde forsøkt, men ikke fått det til.

– Vi har hatt mange rumenske innleide arbeidere som ennå ikke har fått dagpenger. Nå må vi få til en løsning, sier organisasjonsarbeider for Fellesforbundet i Sunnhordland, Rose Maiken Flatmo. Hun har i flere år jobbet aktivt for å få organisert utenlandske arbeidere som er ansatt i bemanningsbyråer.

Det er også mulig å sende inn krav om dagpenger via vanlig post, men i disse koronatider er postgangen mellom landene ikke så pålitelig som den pleier.

Ikke svar fra Isaksen

1. april, for snart en måned, siden henvendte Fellesforbundet seg til arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Forbundsleder Jørn Eggum rettet en innstendig bønn til arbeidsministeren slik at Nav kan «endre praksis slik at EØS-arbeidstakere med dagpengerettigheter i Norge kan søke og få innvilget den stønaden de har krav på, selv om de har blitt sittende fast i for eksempel Polen.»

Skriver til Stortinget

Forbundslederen pekte også på at det er viktig at «Navs digitale løsninger fungerer for denne gruppa, ikke minst fordi normal postgang ikke lenger fungerer i land som Polen.»

Etter over fire uker har fortsatt ikke statsråden svart på denne henvendelsen.

Nå har Fellesforbundet henvendt seg til Stortinget og skrevet brev til representantene for å få dem til å gripe inn slik at de som har rettigheter får nyte godt av dem.

Statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet viser til at det er mulig å ringe Nav også fra utlandet.

Telefon fra utlandet

– Nav har oppgitt et telefonnummer som permitterte og arbeidsledige kan ringe til fra utlandet. Det er også mulig å sende papirmeldekort, skriver Einan i et e-postsvar på Magasinets spørsmål.

Departementet følger med på situasjonen, og dersom den endrer seg, vil det kunne være en løsning å se på mulige unntak fra oppholdskravet, skriver statssekretæren.

Han medgir at regelverket er relativt komplisert. Det gjelder ulike regler for ulike grupper av utenlandske arbeidstakere for å få rett til dagpenger.

Oppholdskrav

Utgangspunktet for de norske reglene er at man må oppholde seg i Norge for å ha rett til dagpenger. Men EUs trygdeforordning sier at man ikke kan ha et oppholdskrav for rett til trygdeytelser. Men forordningene inneholder også regler om unntak, regler for når det kan kreves opphold i det landet som utbetaler ytelsen.

I den spesielle koronasituasjonen sier reglene for smittevern at arbeidstakere fra EØS-land som er bosatt eller arbeider i Norge, kan reise tilbake til Norge dersom de ønsker. Når de kommer til Norge må de følge reglene om karantene og isolasjon.

Ikke endre krav om opphold

Statssekretær Einan skriver at det ikke er aktuelt å lempe på oppholdskravet så lenge det ikke er innreiserestriksjoner som avskjærer retten til dagpenger.

De delvis ledige, såkalte uekte grensearbeiderne, som ikke er i rotasjonsordning, kan dermed få rett til å motta dagpenger dersom de reiser til Norge. Det samme gjelder permitterte eller delvis arbeidsledige som var bosatt i Norge før de ble arbeidsledige, skriver departementet i sin forklaring.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.04.2020
12:49
30.04.2020 12:55Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Leif Martin Kirknes

Permitteringsordningen forlenges til 1. juli


Flere saker