Vil ha Oslo-modellen i Sverige
Svenske fagforbund driver hard kampanjevirksomhet mot myndighetene for å få en «Oslo-modell» for byggebransjen i vårt naboland.
NORDISK: Mikael Johansson (til venstre) og Johan Lindholm vil ha mer norske tilstander i svensk arbeidsliv.
Håvard Sæbø
– Byggebransjen er veldig rotete i Sverige, med lange leverandørkjeder. Og jo lengre ned i kjeden man kommer, desto mer rot er det, forteller Johan Lindholm.
– Så nå vi vi ha en modell som dere har i Norge, med klare regler for offentlige innkjøp. Det betyr at et visst antall arbeidstimer skal utføres av fast ansatte, et visst antall av lærlinger, og så videre.
– Og dette skal gjelde i hele kjeden, sier Lindholm.
– Det kaller vi for «Oslo-modellen».
Folk forsvinner
Lindholm er forbundsleder i det svenske bygningsarbeiderforbundet Byggnads, og gjest på Fellesforbundets landsmøte i Oslo. Det samme er forbundsleder Mikael Johansson i Målarna, det svenske malerforbundet, og Magasinet for fagorganiserte har spurt de to hvordan det står til med fagbevegelsen i nabolandet, der man i fjor høst fikk en borgerlig regjering som må støtte seg på ytre høyre-partiet Sverigedemokraterna.
– Organisasjonsgraden synker veldig hos oss. Vi er nødt til å gjøre oss relevante igjen, sier Lindholm. Og sekunderes av Johansson:
– Organisasjonsgraden synker i alle bransjer, forteller han.
– Nå er den nede i rundt 70 prosent.
Organisert trygd
Nå høres 70 prosent mye ut for oss i Norge, her organisasjonsgraden i mange år har ligget rundt 50 prosent. Men i Sverige driver fagforeningene A-kassan, eller «arbetslöshetskassan». Ledighetstrygden følger altså fagforeningsmedlemskapet, noe som er grunnen til at organisasjonsgraden historisk sett har vært veldig høy. På 1980-tallet var den helt oppe i 86 prosent.
Denne ordningen har borgerlige partier lenge vært ute etter. Reinfeldt-regjeringen økte innbetalingspremien og fjernet skattefradraget i 2007. Dette førte til markant organisasjonsnedgang.
– Og nå vil regjeringen ta fra oss A-kassan helt, og gjøre den statlig, forteller Lindholm.
Den vil også utnevne verneombud.
– Og da blir det jo statsutnevnte byråkrater, i stedet for at vi velger dem selv, sier han.
Vold og trusler
De to forteller om en byggebransje som strir med enda større problemer enn i Norge. Ikke bare er det manglende oversikt, og snusk med timelister og kontrakter, men også trusler og vold – «nede i kjeden». I tillegg bygges det mindre med dagens rente- og prisnivå.
– Mange ungdommer forlater bransjen, fordi det ikke er nok å gjøre. Vanligvis bygges det 65-70.000 boliger i året i Sverige. Nå er det nede i 14.000, forteller Lindholm.
Svaret de ønsker er, som mange i fagbevegelsen i Norge, mer offentlig styring av boligbyggingen.
– Boligmarkedet har aldri vært i stand til å klare seg helt alene, sier Johansson.
Og «Oslo-modellen», altså.
– Den ligger inne som forslag overfor myndigheter i hele Sverige, nå, både på nasjonalt og lokalt nivå, forteller Johan Lindholm.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.