JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariff 2024

Enige uten Riksmekleren i kjemisk-teknisk industri

Etter at det forrige uke ble brudd i forhandlingene, var neste møtested Riksmekleren for de som står på kjemisk-teknisk overenskomst. Nå har partene forhandlet frem en løsning uten behov for Riksmekleren.

Kai Hovden

kai.hovden@.lomedia.no

IE&FLT og Norsk Industri har kommet til enighet i lønnsoppgjøret for kjemisk-teknisk industri, som berører over 3200 ansatte. Partene møttes i oppgjøret for kjemisk-teknisk industri for å se om det var mulig å finne en løsning uten Riksmekleren. Det klarte de.

Resultatet er en økning på tolv kroner og femti øre i minstelønnssatsen, og en positiv utvikling av overenskomsten, ifølge en pressemelding fra forbundet.

– Vi er svært fornøyde. Dette er et historisk godt oppgjør og resultat for kjemisk-teknisk overenskomst. Vi hadde et klart mål om å utvikle denne overenskomsten i riktig retning, og nå har vi klart å oppnå et betydelig løft, sier forhandlingsleder Cay Nordhaug i IE&FLT.

Ba om nytt møte

– Forrige uke møtte vi et lite representativt forhandlingsutvalg fra arbeidsgivers side, noe som preget forhandlingene. Dette, sammen med økonomiske faktorer, førte til at vi valgte å bryte forhandlingene, forklarer Nordhaug.

I ettertid tok Norsk Industri kontakt for å se på muligheten for et nytt møte, noe forhandlingsutvalget ble enige om å være med på.

– Det var fint at vi kunne møtes og bli enige om et forhandlingsresultat som begge parter kunne akseptere, utdyper Nordhaug.

Løfter ansiennitets- og skifttillegget

I tillegg til den nevnte økningen på 12,50 i minstelønnssatsen, er ansiennitetstilleggene på overenskomsten løftet. De har ikke blitt regulert siden 1996, ifølge forbundet.

– Vi har fått mer enn en dobling på ansiennitetstilleggene, noe vi vet treffer bredt og godt hos alle sammen, sier Nordhaug.

– Og vi har fått en økning på fagbrevtillegget fra 12 til 15 kroner, legger han til.

Skifttillegget er også regulert med 5,4 prosent.

– Vi er fornøyde med den økonomiske rammen. Dette er en minstelønnsavtale, så tilleggene som står i overenskomsten er noe bedriftene må forholde seg til, men de tillitsvalgte har også mulighet til å forhandle dette lokalt, påpeker Nordhaug.

Dette er de nye skiftsatsene:

• Ettermiddag økes til 21,14 kroner

• Natt økes til 35,14 kroner

• Ordinært søndagsskift økes til 90,05 kroner

• Store høytider og helligdager økes til 201,13 kroner

Har utviklet overenskomsten

Nordhaug er glad for at det nå kommer en økning i forskjøvet arbeidstid ved overgang fra 1.000 kroner til 1.500 kroner.

– Vi mener at denne ordningen bør være mye dyrere for arbeidsgiver og brukere, men å øke den med 50 prosent er veldig bra, sier forhandlingslederen.

Han er også fornøyd med at forbundet har fått byttet ut, og forsterket, teksten knyttet til lokale lønnsforhandlinger.

– Det å få inn helt ny tekst som forplikter begge parter på at lokale forhandlinger skal være reelle – det håper vi kan medføre at det blir en lettere oppgave å utføre, sier han.

Nordhaug sier at han er stolt av forhandlingsutvalget.

– Vi tar ikke lett på å gå i et brudd, men akkurat i årets oppgjør var det rett og slett uunngåelig. Vi er glade for samarbeidet vi har med Norsk Industri, og at vi klarte å ta et møte med dem og komme fram til et så bra resultat som utvikler overenskomsten i en positiv retning, erklærer Nordhaug.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse