Tariff 2024
Enige uten Riksmekleren i kjemisk-teknisk industri
Etter at det forrige uke ble brudd i forhandlingene, var neste møtested Riksmekleren for de som står på kjemisk-teknisk overenskomst. Nå har partene forhandlet frem en løsning uten behov for Riksmekleren.
Kai Hovden
kai.hovden@.lomedia.no
IE&FLT og Norsk Industri har kommet til enighet i lønnsoppgjøret for kjemisk-teknisk industri, som berører over 3200 ansatte. Partene møttes i oppgjøret for kjemisk-teknisk industri for å se om det var mulig å finne en løsning uten Riksmekleren. Det klarte de.
Resultatet er en økning på tolv kroner og femti øre i minstelønnssatsen, og en positiv utvikling av overenskomsten, ifølge en pressemelding fra forbundet.
– Vi er svært fornøyde. Dette er et historisk godt oppgjør og resultat for kjemisk-teknisk overenskomst. Vi hadde et klart mål om å utvikle denne overenskomsten i riktig retning, og nå har vi klart å oppnå et betydelig løft, sier forhandlingsleder Cay Nordhaug i IE&FLT.
Ba om nytt møte
– Forrige uke møtte vi et lite representativt forhandlingsutvalg fra arbeidsgivers side, noe som preget forhandlingene. Dette, sammen med økonomiske faktorer, førte til at vi valgte å bryte forhandlingene, forklarer Nordhaug.
I ettertid tok Norsk Industri kontakt for å se på muligheten for et nytt møte, noe forhandlingsutvalget ble enige om å være med på.
– Det var fint at vi kunne møtes og bli enige om et forhandlingsresultat som begge parter kunne akseptere, utdyper Nordhaug.
Løfter ansiennitets- og skifttillegget
I tillegg til den nevnte økningen på 12,50 i minstelønnssatsen, er ansiennitetstilleggene på overenskomsten løftet. De har ikke blitt regulert siden 1996, ifølge forbundet.
– Vi har fått mer enn en dobling på ansiennitetstilleggene, noe vi vet treffer bredt og godt hos alle sammen, sier Nordhaug.
– Og vi har fått en økning på fagbrevtillegget fra 12 til 15 kroner, legger han til.
Skifttillegget er også regulert med 5,4 prosent.
– Vi er fornøyde med den økonomiske rammen. Dette er en minstelønnsavtale, så tilleggene som står i overenskomsten er noe bedriftene må forholde seg til, men de tillitsvalgte har også mulighet til å forhandle dette lokalt, påpeker Nordhaug.
Dette er de nye skiftsatsene:
• Ettermiddag økes til 21,14 kroner
• Natt økes til 35,14 kroner
• Ordinært søndagsskift økes til 90,05 kroner
• Store høytider og helligdager økes til 201,13 kroner
Har utviklet overenskomsten
Nordhaug er glad for at det nå kommer en økning i forskjøvet arbeidstid ved overgang fra 1.000 kroner til 1.500 kroner.
– Vi mener at denne ordningen bør være mye dyrere for arbeidsgiver og brukere, men å øke den med 50 prosent er veldig bra, sier forhandlingslederen.
Han er også fornøyd med at forbundet har fått byttet ut, og forsterket, teksten knyttet til lokale lønnsforhandlinger.
– Det å få inn helt ny tekst som forplikter begge parter på at lokale forhandlinger skal være reelle – det håper vi kan medføre at det blir en lettere oppgave å utføre, sier han.
Nordhaug sier at han er stolt av forhandlingsutvalget.
– Vi tar ikke lett på å gå i et brudd, men akkurat i årets oppgjør var det rett og slett uunngåelig. Vi er glade for samarbeidet vi har med Norsk Industri, og at vi klarte å ta et møte med dem og komme fram til et så bra resultat som utvikler overenskomsten i en positiv retning, erklærer Nordhaug.