JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Fabrikkarbeiderne ber LO stå på krava: – Vi har ikke råd til at de ikke gjør det

Folk i distriktene merker særlig de økte drivstoffprisene på lommeboka. Tillitsvalgte ved sementfabrikken i Kjøpsvik streiker mer enn gjerne.
 (F.v) Klubbleder Kenneth Hansen og kasserer Martin Romstad Nilsen i Tysfjord Arbeidsmannsforening vil stå løpet ut.

(F.v) Klubbleder Kenneth Hansen og kasserer Martin Romstad Nilsen i Tysfjord Arbeidsmannsforening vil stå løpet ut.

Tonje Paulsen Solem

tonje@lomedia.no

Det er 23 år siden arbeiderne på sementfabrikken i Kjøpsvik i Nordland streiket sist, men motet er på topp.

– Det er kjedelig å stoppe produksjonen på egen arbeidsplass, men alle skjønner at det er nødvendig å streike i dag, forteller klubbleder Kenneth Hansen i Industri Energi.

Med seg har han kasserer i Tysfjord Arbeidsmannsforening, Martin Romstad Nilsen. Industri Energi og Forbundet for ledelse og teknikk (FLT) har tatt ut henholdsvis 75 og 15 medlemmer i streik.

Oversikt: Sjekk ut hvor i Norge det er streik

Står opp for de svakeste

Et hovedkrav fra LO var økt kjøpekraft til medlemmene, altså at lønningene må øke mer en prisene. Søndag ble det klart at LO og NHO ikke ble enige i meklingen under årets lønnsoppgjør. Det har det vært snakk om kjøpekraft på fabrikken også.

– LO må stå på kravene. Vi har ikke råd til at de ikke gjør det. Rett og slett, sier Hansen, som ikke har fått noen negative tilbakemeldinger fra ansatte om at de er tatt ut i streik siden mandag morgen.

Klubben er opptatt av kjøpekraften til egne medlemmer, men også svært opptatt av økning i kjøpekraft til de som er lavtlønnede i andre bedrifter.

– Det er mange som ikke kan forhandle lønn lokalt i etterkant av dette lønnsoppgjøret. Så denne her må vi ta for de som er små, mener Hansen.

– Ja, det er bare rett og rimelig, sier Romstad Nilsen, som understreker at egne ansatte også fortjener et løft.

De tillitsvalgte har hatt daglige møter med fabrikksjefen gjennom helga og kommer til å fortsette med det, nå som streiken er inne i en tidlig fase.

Hva handler streiken om? Hør forklaringen på podkast

Koster å bo i distriktet

Kjøpsvik ligger nesten 2,5 times kjøretur fra Narvik, hvor du kan kjøpe klær og dra på kino og teater.

– Du kan si at det er billigere å bo i distriktet, men skal jeg til tannlegen eller kjøpe ei bukse så må jeg ut å kjøre, forteller Hansen.

Flere av bygdas unge lovende går på videregående skole i Narvik, siden Kjøpsvik kun har til og med 10. klasse.

– Nå har 18-åringen som studerer i Narvik, fått sertifikat så jeg merker de økte drivstoffprisene godt, forteller Hansen.

Han ble valgt til klubbleder i Tysfjord Arbeidsmannsforening den 23. mars i år og ser fram til at foreningen runder 100 år den 23. april.

Trapper ned produksjonen

Tettstedet i Nordland har rundt 800 innbyggere, og det merkes at det er streik.

Fabrikken og det nærliggende dagbruddet er hjørnesteinsbedrifta i bygda. Sementproduksjonen er selvforsynt med kortreist kalkstein fra eget brudd.

– Nå sitter vi nede i vakta og sjekker at det ikke er streikebryteri, forteller Romstad Nilsen, som tror streiken kommer til å gå rolig og redelig for seg hos dem.

De har ansatte som har dispensasjon til å ta vare på utstyret i prosessen med å stenge ned anlegget, slik at utstyret ikke tar skade og er klart når streiken blir avblåst. Så spørs det om det blir en streikefri 100-årsdag.

VAKT: Klubblederne Kenneth Hansen i Industri Energi-klubben og kasserer Martin Romstad Nilsen passer på at det ikke foregår streikebryteri.

VAKT: Klubblederne Kenneth Hansen i Industri Energi-klubben og kasserer Martin Romstad Nilsen passer på at det ikke foregår streikebryteri.

Tonje Paulsen Solem

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse