JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energi:

Fagforeningsleder raser over en SMS fra oljeministeren

Fagforeningslederen Ørjan Normann ved Hydro Husnes er provosert og sinna etter SMS-svaret fra Tina Bru (H).
Ørjan Normann er klubbleder på Hydro Husnes. Han er provosert over uttalelser fra olje- og energiministeren.

Ørjan Normann er klubbleder på Hydro Husnes. Han er provosert over uttalelser fra olje- og energiministeren.

Tonje Paulsen Solem

helge@lomedia.no

Bakgrunnen er en artikkel i fredagens utgave av Klassekampen, hvor olje- og energiminister Tina Bru (H) kom med et tilsvar gjennom en SMS: Hun vil ikke gripe inn i eierstyringen av Statnett. Samtidig er Statnett i ferd med å selge ut kraftledninger til flere regionale operatører. Det vil bety både høyere og ulik nettleie, og en ekstraregning på mange titalls millioner kroner til kraftforedlende industri.

I tillegg mener olje- og energiministeren at den kraftkrevende industrien i Norge har «generelt gode rammebetingelser».

Forbundslederen i LO-forbundet Industri Energi, Frode Alfheim, forventer en langt større kriseforståelse hos regjeringen enn det olje- og energiministeren gir uttrykk for her.

Hele verdensmarkedet

Fagforeningsleder Ørjan Normann ved Hydro Husnes går enda lenger. Han blir rett og slett provosert og sint.

– Når statsråden hevder at vi har gode rammebetingelser lurer jeg på hvem hun sammenligner oss med. Vi konkurrerer med hele verdensmarkedet, både Kina, Russland, USA og Midt-Østen. Ingen av disse landene har CO2-påslag i prisen på kraft. Dette påslaget har medført milliardinntekter til energinasjonen Norge, der kompensasjonsordningen kun utgjør en liten del av regnestykket, sier Ørjan Normann til FriFagbevegelse.

– Slik det ser ut nå vil våre konkurrenter i Europa fortsette med CO2-kompensasjon mens vi ikke viderefører den etter 2020. Dette skjer «tilfeldigvis» på denne regjeringens vakt, som prøvde å fjerne CO2-kompensasjonsordningen som de rødgrønne innførte, legger han til.

Ordningen er innført for å forhindre karbonlekkasje og har i henhold til Klima- og miljødepartementets egen, uavhengige rapport, virket for industrien med tanke på miljø og investeringer, sier Ørjan Normann.

– Og mens våre konkurrenter i markedet har en tariff-refusjon på 90 prosent, har vi for eksempel 50 prosent. I tillegg nevner ikke statsråden den kraftforedlende industrien i det hele tatt, men snakker bare om kraftkrevende industri i det hele tatt, legger han til.

– Vi gir oss ikke

Forbundsleder Frode Alfheim lover at han vil ta kampen med regjeringen om rammevilkårene.

– Hvis rammevilkårene stadig forverres, kommer kraftmarkedet i Norge til å falle som en stein, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Han mener Statnett må være en av virkemidlene for både kraftkrevende og kraftforedlende industri. Det betyr også at myndighetene og kriseforståelsen er til stede.

– Det er et politisk ansvar, mener Frode Alfheim.

Han mener også at den industrien bare er i startfasen av en krise som kommer på grunn av den kritiske korona-pandemien.

– Vi er så vidt på vei inn i krisen. En skulle tro at regjeringen hadde fått med seg det, mener Alfheim.

– Det er heller ingen god medisin for industrien at staten tar inn avkastning fra Statnett for å finansiere statsbudsjettet, mener Frode Alfheim.

Står på uttalelsen

I en mail til FriFagbevegelse, via kommunikasjonsavdelingen i olje- og energidepartementet, sier statsråden at hun mener norsk kraftkrevende industri har gode rammebetingelser:

– Den kraftkrevende industrien i Norge har generelt gode rammebetingelser. Strømprisene i Norge er relativt lave sammenliknet med de fleste andre land og kraftintensive industriprosesser er fritatt for elavgift. Industrien kompenseres også for CO2-utslippskvotenes påvirkning på strømprisene. Enova har gjennom flere år bidratt med offentlige midler til utvikling av nye energiløsninger til beste for industrien, svarer Tina Bru i eposten.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse