Den tysk-fødte maskiningeniøren Nabil Harchaouen er klar lede industriungdommen de neste to årene.
Egil Brandsøy / Industri Energi
Nytt om navn
Maskiningeniør Nabil er ny leder i Industri Energi Ung
For fire år siden flytta Nabil Harchaouen til Norge fra Frankfurt. I helga ble han valgt til ny ungdomsleder i Industri Energi.
petter@lomedia.no
Da Mikael Schevik takket av som ungdomsleder i LO-forbundet Industri Energi, lå det an til at nestleder Alida Domaas skulle rykke opp. Det var også valgkomiteens innstilling.
Men i likhet med da Schevik selv ble valgt for to år siden, kom det benkeforslag.
Også denne gangen vant benkeforslaget, og maskiningeniør Nabil Harchaouen ble valgt som ny leder for industriungdommen.
– Det er en stor ære med mye frihet og samtidig med stort ansvar. Det viktigste er å spre engasjement for fagbevegelsen blant medlemmene, sier han om sitt nye verv.
Fra Frankfurt til forbundstopp
I helga hadde Industri Energi Ung sin tradisjonelle konferanse i Stjørdal med rundt 160 unge medlemmer. Der diskuterte de politikk, vedtok en handlingsplan for det kommende året og valgte ny ledelse.
Det var ikke en enkel avgjørelse å skulle ta kampen om ledervervet mot Domaas, forteller Harchaouen. Det var nemlig hun som vervet ham inn i LO-forbundet på hans første studiedag i Norge.
– Hun er en god venn, og hun har gitt mer enn noen til organisasjonen de siste tre årene. Men jeg følte jeg var riktig kandidat. At jeg nå hadde sjansen til å gjøre noe jeg brenner for og en sjanse til å påvirke og gi noe til organisasjonen, forteller han.
Saken fortsetter etter bildet.
Den nye ungdomslederen i Industri Energi jobber som maskiningeniør ved Oceaneering i Sandnes. Bildet er fra da ungdomspolitikere var på besøk der i sommer.
Arkivfoto: Petter Pettersen
For fire år siden kom han til Norge og Trondheim for å ta en master som maskiningeniør ved NTNU. Han er opprinnelig fra Offenbach utenfor Frankfurt i Tyskland og har bachelorgraden sin derfra.
Han jobber som maskiningeniør ved oljeservicebedriften Oceaneering i Sandnes, som han blir frikjøpt fra så lenge han innehar vervet som ungdomsleder.
Fant fellesskap i fagbevegelsen
Samfunnsengasjementet stammer også fra hjemlandet og forholdene han vokste opp under i Offenbach.
Det var en by med en levende industri kjent for sin lærproduksjon og en stor arbeiderklasse. Da industrien møtte problemer, ble utkonkurrert og ble flyttet til utlandet, økte de sosiale utfordringene med mye fattigdom, mange innvandrere og flere innbyggere som lever av trygd, forteller Harchaouen:
– Det som var igjen var en arbeiderby uten arbeid. For meg er det et skrekkeksempel. Jeg elsker hjembyen min, men da vi vokste opp var det som om det var et glasstak vi ikke kunne passere. Det var vanskelig å se for seg en framtid og en høyere utdanning.
Som etterkommer av migranter som kom til landet som gjestearbeidere, var det viktig for faren at han fikk seg utdanning.
Gjennom studiene møtte han politikere på venstresiden og lærte om fagbevegelsen og klasseforholdene i samfunnet.
I den tyske industriforeninga IG Metall opplevde han en tilhørighet og et engasjementet og evne til å få gjennomført saker som imponerte.
– Hvis du vil ha et godt samfunn kommer du ikke utenom sterke fagforeninger. Den eneste sjansen vanlige folk, fattige og arbeiderklassen har er ved å stå sammen. De folka jeg møtte i IG Metall tok tak og fikk til ting. Derfor ville jeg engasjere meg i fagforeninga, og derfor ville jeg bli ungdomsleder, forteller maskiningeniøren.
Framtidsutsikter og FLT
Den kommende høsten er det store saker som står på agendaen – spesielt med tanke på den pågående sammenslåingsprosessen mellom Industri Energi og Forbundet for ledelse og teknikk.
Nytt storforbund i LO: Styret i Industri Energi sier ja til sammenslåing
For den nyvalgte lederen er det viktig at de unge i forbundet blir tatt seriøst, og at de 14.000 unge medlemmene gjenspeiles i organisasjonen og innflytelsen de får der.
Han vil ha fokus på å dra ut til bedrifter for å snakke med og engasjere unge medlemmer. Siden han selv er ingeniør, vil arbeidet med å få flere av de med høyere utdanning inn i forbundet være viktig.
– Et godt tilbud fra forbundet for ingeniører og høyere utdannede vil vise ingeniørstudenter at det er forbundet for dem, sier Harchaouen.
Der ser han den pågående sammenslåingsprosessen med FLT som en god mulighet for å jobbe med det.
Saken fortsetter etter bildet.
Den nyvalgte ungdomslederen gratuleres etter valget. Nå ser han fram mot et viktig arbeid i høst med blant annet sammenslåing av Industri Energi og FLT.
Egil Brandsøy / Industri Energi
Internasjonalt samarbeid er også en viktig sak for ham. Han har selv organisert en utveksling mellom ungdom fra norsk og tysk fagbevegelse. Derfor er han veldig positiv til samarbeidsavtalen mellom Industri Energi og den tyske fagforening IG BCE.
– Tyske bedrifter blir utkonkurrert: det betyr at noen andre har det kjipere enn deg. Det eneste som kan løse det, er å også få dem organisert. Fagbevegelsen må stå sammen. Med min bakgrunn og de spennende prosessene med FLT og IG BCE, tenker jeg at jeg er rett mann, på rett sted, til rett tid!
Kronikk fra den nyvalgte lederen: Internasjonale utfordringer trenger internasjonale svar
Ny nestleder
I valgkomiteens innstilling var Harchaoen satt i rollen som nestleder. Siden han ble valgt til leder, ble nestledervervet ledig. Kevin Fossnes fra nikkelverket Glencore ble derfor valgt til ny nestleder for det kommende året. Den andre nestlederen, Arnfinn Hansen, var ikke på valg i år.
Harchaouen er trygg på at han har fått med seg et godt lag for å møte framtidas utfordringer. I sin avslutningstale løftet han psykisk helse som noe av det første han ville ta tak i:
– Mental helse og selvmord ble tatt opp med meg av medlemmene rett etter konferansen. Selvmord er noe som er veldig viktig å ta hånd om, spesielt for unge menn i industrien. Det er den vanligste dødsårsaken for unge menn i Norge. Det er det viktigste vi må jobbe med, og noe vi må starte med én gang. Vi har ingen å miste.
Industri Energis nyvalgte ungdomsutvalg
Leder – Nabil Harchaouen, Oceaneering
Nestleder Student – Kevin Fossnes, Glencore
Nestleder Ung – Arnfinn Hansen, Industri Energi (ikke på valg)
AU-medlem – Villemo Stensrød, Fresenius Kabi
AU-Medlem – Maja Rønningsbakk, IKM testing
Medlem – Johannes Berg, NTNU
Medlem – Johann Halvorsrød, Johnson Controls
Medlem – Ina Charlotte Kristiansen, Høgskolen i Molde
Medlem – Ingeborg Nyhammer, TuboScope
Medlem – Lina Sjølseth, Hydro Sunndalsøra
Medlem – Joakim Kristoffersen, Equinor
1. Vara – Markus Gauslå, Equinor
2. Vara – Jørgen Sørås, Archer
3. Vara – Gabriel Herbst, Handelshøyskole BI
Industri Energis nyvalgte ungdomsutvalg
Leder – Nabil Harchaouen, Oceaneering
Nestleder Student – Kevin Fossnes, Glencore
Nestleder Ung – Arnfinn Hansen, Industri Energi (ikke på valg)
AU-medlem – Villemo Stensrød, Fresenius Kabi
AU-Medlem – Maja Rønningsbakk, IKM testing
Medlem – Johannes Berg, NTNU
Medlem – Johann Halvorsrød, Johnson Controls
Medlem – Ina Charlotte Kristiansen, Høgskolen i Molde
Medlem – Ingeborg Nyhammer, TuboScope
Medlem – Lina Sjølseth, Hydro Sunndalsøra
Medlem – Joakim Kristoffersen, Equinor
1. Vara – Markus Gauslå, Equinor
2. Vara – Jørgen Sørås, Archer
3. Vara – Gabriel Herbst, Handelshøyskole BI
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik